Hyppää sisältöön

Tampereen yliopiston henkilöstö tyrmistyi yt-uutisista – Pääluottamushenkilö: “Kaikilla on sellainen olo, että kukaan ei kuuntele”

Tampereen yliopiston eilinen ilmoitus yt-neuvotteluista jatkui tänään henkilöstöinfolla. Tavoitteena on vähentää 215 henkilötyövuotta tukipalveluista.

Sinikka Torkkola, pääluottamushenkilö, Juko ry
Jukon pääluottamushenkilö Sinikka Torkkola sanoo, että työntekijöiden luotto työnantajaan horjuu. Toimittaja Mari Vesanummi, kuvaaja Matias Väänänen
Mari Vesanummi

Tampereen yliopisto ilmoitti maanantaina aloittavansa yt-neuvottelut. Neuvottelujen piirissä on yhteensä 1 100 ihmistä. Tavoitteena on vähentää 215 henkilötyövuotta tukipalveluista.

Pääluottamushenkilöille tieto tuli sähköpostiviestinä kahdeksan minuuttia ennen intraan ladattua tiedotetta. Jukon pääluottamushenkilö Sinikka Torkkola oli pettynyt.

– Olihan se kummallista, että vain muutamaa tuntia ennen ilmoitusta oltiin työnantajan kanssa yhteydessä eikä mitään merkkiä ollut.

Pääluottamushenkilöiden puhelimet ovat käyneet kuumina. Tampereen yliopistolla on Jukon Jarkko Valjakan ja Torkkolan lisäksi JHL:n Arja Liikanen ja Pron Jorma Viikki ja Ari Moskari. Ensi viikolla alkaviin neuvotteluihin valmistaudutaan jo yhteisissä videopalavereissa.

– Pyritään keräämään kaikki tieto yhteen, että päästään yhdessä viemään asiaa eteenpäin, Ari Moskari kertoo.

Pääluottamushenkilöille ei ole tullut yliopiston suunnalta muuta yhteydenottoa kuin kutsu yt-neuvotteluihin. Tänään järjestetty henkilöstöinfo oli lähinnä eilisen intran tiedotteen läpikäymistä.

– Lähinnä kuunneltiin, mitä ylin johtaja rehtori sanoo ja talousjohtajallakin oli asiaa. Vuorovaikutteisuus puuttui, ei päässyt kyselemään, Moskari kuvailee.

Pääluottamusmies Ari Moskari odottaa yt-neuvotteluita yhdessä muiden pääluottamushenkilöiden kanssa. Hän ei usko, että 215 henkilön vähennys on tarpeen. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Tukipalveluissa tehdään työtä jo nyt äärirajoilla

Torkkolan mielestä nyt on vallalla väärinymmärrys, että tukihenkilöstössä olisi ylimääräisiä ihmisiä. Torkkolan mukaan päädytään tilanteeseen, jossa isopalkkainen professori naputtelee toimimattomiin järjestelmiin tietoja. Yt-neuvotteluita on ollut useita, annetut talousluvut ovat heitelleet.

– Johto vaihtuu tuon tuosta, karuselli käy. Laskin, että onko jo kolmas vai neljäs henkilöstöjohtaja, ja talousjohtaja ja viestintäpäällikkö ovat vaihtuneet jo pariin kertaan. Otetaan huomioon, että organisaatio on ollut puolitoista vuotta kunnossa, Torkkola huokaa.

Vähennykset koskevat tukipalveluita eli esimerkiksi tutkimus- ja opetushenkilöstö on rajattu ulos.

Vähennyksiä tavoitellaan myös toimintoja ulkoistamalla. Henkilöstöstä pitäisi yliopiston mukaan säästää 14 miljoonaa euroa vuodessa. Henkilöstöinfossa todettiin tänään, että osa-aikaistamisilla ja lomautuksilla tavoitetta ei tulla saamaan. Pääluottamusmiehet eivät halua missään nimessä hyväksyä tätä lukua.

– Tukitoimissa ollaan nytkin äärirajoilla, monessa yksikössä on henkilöstövajetta. Työtaakka on suuri, Ari Moskari kertoo.

Vähennystavoite on käytännössä viidennes tukipalveluhenkilöstöstä. Palvelut ovat ruuhkaisia jo nyt. Opiskelijat ovat kiukkuisia, koska asioiden hoitaminen venyy. Opettajat ovat Torkkolan mukaan kiukkuisia koska joutuvat tekemään työtä, joka ei heille kuulu eivätkä he oikein sitä osaakaan.

– Kaikilla on sellainen olo, että kukaan ei kuuntele.

Hankalat neuvottelut edessä

Torkkola ihmettelee yliopiston taloudenpitoa. Alkuvuodesta ilmoitettiin, että toiminnallinen tulos on 600 000 euroa miinuksella, loppuvuoden arvioksi annettiin viisi miljoonaa miinusta. Aiemmin yliopiston sijoitustuotoilla on paikattu toiminnallista tulosta.

– Sijoitustoimintaa tehdään yliopiston toiminnan vuoksi. Sijoitustuotot on nyt laskettu matalaksi. Vuoden 2020 budjettiin tuotot toivat 58 miljoonaa, sieltä olisi voinut löytää paikkausta nytkin.

Yliopiston tapa viestiä tai jättää viestimättä yt-neuvotteluista romahdutti Torkkolan kaiken uskon yliopistoon.

– Uskon, että tulee paitsi sisällöllisesti, myös erityisesti vuorovaikutuksen osalta vaikeat neuvottelut. Ei kauhean montaa kertaa voi pettää ja puhua muunneltua totuutta ja säilyttää luottamusta.

Myös Ari Moskari toivoo työnantajalta jatkossa avoimuutta.

– Toki lähdetään sovintoesitystä hakemaan. Henkilöstö pientä pelkoa jo aistii, Ari Moskari sanoo.

Tampereen yliopistolla on edessään mittavat yt-neuvottelut. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Mitä mieltä olet uutisesta? Keskustelu on auki 15.9. klo 23 asti.

Lue lisää:

Tampereen yliopistolla alkavat suuret yt-neuvottelut – lähtöpassit uhkaavat 215 työntekijää

Tampereen yliopiston rehtori avajaisissa: Yliopiston pitää tasapainottaa talouttaan

Tampereen yliopiston henkilöstökulut jäämässä paljon odotettua pienemmiksi – fuusio näkyy edelleen ensi vuoden budjetissa

Tampereen yliopiston budjetti on miljoonia euroja miinuksella – yliopisto aikoo saada talouden kuntoon kolmessa vuodessa

Suosittelemme sinulle