Hyppää sisältöön

Siun soten lääkärit tekevät Aster-päätöksestä oikaisuvaatimuksen – "Prosessi on ollut demokratiaa halveksuva"

Oikaisuvaatimus tulee käsiteltäväksi Siun soten juuri valitulle yhtymähallitukselle. Suuri osa Siun soten lääkäreistän on vastustanut Aster-hankintaa alusta saakka. Nyt hanke on vaarassa kaatua kokonaan.

Lääkäri Lauri Pautola tietokoneen äärellä.
Joensuun keskussairaalan vatsaelinkirurgian apulaisylilääkäri Lauri Pautola on tyytymätön Siun soten yhtymähallituksen päätöksentekoprosessiin. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Annika Lius

Siun soten lääkärit vaativat Aster-päätökseen oikaisua. Asia tulee käsiteltäväksi uudelle yhtymähallitukselle, joka valitaan tiistaina 14. syyskuuta.

Siun soten hallitus päätti viime viikolla, että kuntayhtymä lähtee mukaan kiistellyn potilastietojärjestelmän hankintaan.

Suuri osa lääkäreistä on vastustanut järjestelmää muun muassa sen huonon käytettävyyden takia. Lääkärit olivat pettyneitä luvatun vuoropuhelun puuttumiseen.

Joensuun keskussairaalan vatsaelinkirurgian apulaisylilääkäri Lauri Pautola pitää hallituksen päätöstä demokratian vastaisena.

– Luonnollisesti olemme tyytymättömiä päätökseen. Prosessi on ollut aika vahvasti demokratiaa halveksuva. Pelkästään se on riittävä syy viedä asia käsittelyyn uudelle hallitukselle.

Keski-Suomessa jo kymmenkunta kuntaa on ilmaissut kielteisen kantansa hanketta kohtaan. Hankkeen etenemisen kannalta tärkein on Jyväskylä, jonka hallitus esitti maanantaina 13. syyskuuta valtuustolle, ettei se puolla Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Aster-hankintaa.

Pautolalle asia ei tullut yllätyksenä.

– Hieno asia, että ainakin siellä pystytään katsomaan lukuja ja suhtautumaan asiaan asiana. Kyllä järkiperusteet alkavat olla tälle hankinnalle aika vähissä. Uskoimme kyllä, että joku uskaltaa vielä viheltää pelin poikki.

Pautola uskoo, että jos ja kun uuden potilastietojärjestelmän hankintaan lähdetään puhtaalta pöydältä, myös lääkäreiden ja hoitajien ääntä kuullaan.

– Tämä on ollut niin iso mahalasku, että uskon, että siihen suuntaan ollaan vihdoin menossa.

Lue lisää:

Valtava potilastietojärjestelmähankinta entistä enemmän vastatuulessa – Jyväskylän kaupunginhallitus otti kielteisen kannan ja lääkäreiltä vetoomus keskeyttää hanke

Siun sote on jo varautunut Aster-hankinnan kaatumiseen – "Vaihtoehtoja on puntaroitu jo vuosia"

Kohuttu Aster-hankinta hyväksyttiin Siun soten yhtymähallituksessa – "Valitus voi olla tulossa"

Suosittelemme sinulle