Hyppää sisältöön

Perho viestii kuntalaisilleen tekstiviestein – kuukausittainen kuntatiedote on poikkeustilanteissa liian hidas

Perhon kunta on ottanut käyttöön massaviestintäpalvelun, jolla pikaista reagointia vaativat viestit menevät perille nopeasti.

Närbild av en smarttelefon.
Perhon kunta alkaa viestiä kuntalaisten kännyköihin. Kuva: Yle/Minna Almark
Heini Holopainen

Perhon kunta on tehostanut erityyppisistä häiriöistä tiedottamista kuntalaisilleen.

Kunta on käynnistänyt niin sanotun massaviestintäpalvelun, jossa perholaisten matkapuhelimiin lähetetään tekstiviestillä tieto esimerkiksi häiriöistä vesijohtoverkostossa tai tietyllä alueella liikkuvasta haavoittuneesta karhusta. Korona-aikana sellainen viesti voisi koskea myös vaikkapa isoa altistumistilannetta kunnassa.

Kuntalaisten toivotaan ilmoittautuvan kriisiviestintäpalvelun asiakkaaksi. Viestejä alkaa tulla puhelimeen vain siinä tapauksessa, että kuntalainen antaa siihen suostumuksensa ja puhelinnumeronsa.

Perholaisille on eri vaihtoehtoja valittavanaan. Voi tilata koko kuntaa koskevia tiedotteita sekä yhtä tai useampaa kylää koskevia tiedotteita.

Kaikkien kuntalaisten ei tarvitse palveluun liittyä, mielellään kuitenkin mahdollisimman monesta taloudesta edes yksi, kannustaa Perhon tekninen johtaja Alpo Anisimaa. Liittymislinkki on kunnan verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun).

Entä ikäihmiset ja muut, jotka eivät kaikkia matkapuhelimen ominaisuuksia osaa käyttää?

– Toivottavasti heillä on omaisia, jotka ottavat palvelun käyttöön heidän puolestaan.

Tekninen johtaja kertoo uuden palvelun tietoturvasta, että kun kuntalaisen matkapuhelinnumero ladataan järjestelmään, mihinkään ei tallennu käyttäjän nimeä. Palvelu on siis anonyymi.

Nopeus toisinaan tärkeää

Tekstiviestit palvelevat nopeaa tiedottamista hätätilanteissa.

Perinteisempään viestintään käytetään kuntatiedotetta ja kunnan verkkosivuja. Tavallisesti painettu Perhon kuntatiedote jaetaan postilaatikoihin kerran kuussa, mutta korona-aikana ilmestymisväli on ollut ajoittain kaksi viikkoa.

Hätätilanteessa on keksitty muitakin keinoja, kertoo Anisimaa:

– Meillä oli viime vuonna vesijohtohäiriö, jossa epäiltiin, että juomavesi oli likaantunut. Ensin tulostettiin tiedotepaperit, jotka sitten kiinteistötoimi jakoi noin sataan postilaatikkoon. Se oli työläs tapa. Ihmiset saattoivat olla töissä ja nähdä tiedotteen vasta illalla. Tekstiviestitiedotuksella viestin saa perille nopeammin.

Suomessa esimerkiksi sähköyhtiöt ja mobiilioperaattorit käyttävät massaviestintätiedotusta. Suurimmissa kaupungeissa se on myös kuntaviestinnän käytössä.

Perhossa on valittu käyttöön Telia Contact SMS -massaviestinlähetyspalvelu.

Osastopäällikkö Juha Sutinen Telian yrityspalveluista kertoo, että Telialla on massaviestintäpalvelun asiakkaina satoja yrityksiä ja julkishallinnon asiakkaita. Osa kunnista muistuttaa viesteillä esimerkiksi terveydenhuollon ajanvarauksista, osa taas tekee myös palautekyselyitä niiden avulla.

Suosittelemme sinulle