Hyppää sisältöön

Kosovo-erikoistuomioistuimessa alkaa ensimmäinen oikeudenkäynti

Tiedot sieppauksista, murhista ja elinkaupasta loivat lännen painostuksesta kuusi vuotta sitten tuomioistuimen, joka toimii Kosovon lakien mukaan mutta Hollannissa. Kaltereiden takana oikeudenkäyntiä odottaa myös Kosovon entinen presidentti Hashim Thaçi.

Kosovos president Hashim Thaçi tittar på ett monument.
Kosovon entinen presidentti Hashim Thaçi ilmoitti viime marraskuussa eroavansa virastaan häntä vastaan nostettujen rikossyytteiden vuoksi. Kuva: Valdrin Xhemaj / EPA
STT–Yle

Hollannin Haagissa sijaitsevassa Kosovo-erikoistuomioistuimessa alkaa keskiviikkona sen ensimmäinen oikeudenkäynti. Siinä Kosovon vapautusarmeijan (UCK/KLA) entistä upseeria Salih Mustafaa syytetään muun muassa laittomista vangitsemisista, kidutuksista ja murhista huhtikuussa 1999.

Yli vuoden pituiseksi ennustetusta oikeudenkäynnistä odotetaan suunnannäyttäjää tuomioistuimen muille jutuille. Omaa oikeudenkäyntiään odottaa Haagissa vangittuna muun muassa Kosovon entinen presidentti Hashim Thaçi, hänkin entinen UCK:n johtohahmo.

Mustafa pidätettiin jo vuosi sitten ja siirrettiin Haagiin odottamaan oikeudenkäyntiä. Syyttäjien mukaan hän oli epäiltyjen sotarikosten tekoaikaan BIA-sissiyksikön johtaja, joka komensi alaisiaan tekemään julmuuksia ja osallistui niihin myös itse. Mustafa kiistää kaikki syytteet.

Presidentti ilmoitti eroavansa syytteiden takia

Kosovon entinen presidentti Hashim Thaçi ilmoitti viime marraskuussa eroavansa virastaan häntä vastaan nostettujen sotarikossyytteiden vuoksi.

Thaçi sanoi, ettei hän halua esiintyä oikeuden edessä Kosovon presidenttinä.

–Eroan Kosovon presidentin asemasta suojellakseni presidentin viran ja Kosovon koskemattomuutta sekä kansalaisten arvokkuutta, Thaçi sanoi tuolloin uutistoimisto AFP:n mukaan.

Thaçia vastaan oli nostettu jo kesäkuussa 2020 syytteet sotarikoksista, rikoksista ihmiskuntaa vastaan ja lähes sadasta murhasta. Thaçi on sanonut olevansa syytön.

Thaçi oli albaanikapinallisten poliittinen johtaja. Kosovon vapautusarmeija taisteli serbijoukkoja vastaan albaanienemmistöisen Kosovon alueen itsenäisyydestä 1998–99.

Sodan jälkeen Thaçi lähti politiikkaan kuten monet muutkin vapautusarmeijan komentajat. Hän toimi ensin Kosovon pääministerinä ja vuonna 2016 hänet valittiin presidentiksi.

Monet pitävät tuomioistuinta puolueellisena

Haagin erikoistuomioistuin on perustettu Kosovon parlamentin päätöksellä, ja se toimii Kosovon lain puitteissa. Tuomarit ja muu henkilökunta ovat kuitenkin kansainvälisiä.

Monet kosovolaiset pitävät lännen painostuksen seurauksena syntynyttä tuomioistuinta puolueellisena, koska tutkimukset kohdistuvat vain Kosovon vapautusarmeijaan. Serbijoukkoja vastaan taistelleen UCK:n jäseniä pidetään albaanienemmistöisessä Kosovossa yleisesti sankareina, ja maan nykyjohto on miehitetty entisillä taistelijoilla.

Epäilyjä laittomasta elinkaupasta

Kosovo-erikoistuomioistuin (Kosovo Specialist Chambers, KSC) ja sen erillinen syyttäjän virasto (Specialist Prosecutor's Office, SPO) perustettiin EU:n ja Kosovon hallinnon sopimuksella vuonna 2015. Tämä edellytti Kosovon parlamentilta perustuslakimuutosta, joka mahdollisti Kosovon kansalaisten pidättämisen, oikeudenkäynnin ja mahdollisen vankeustuomion kärsimisen maan rajojen ulkopuolella.

Asia ei ollut Kosovossa helppo niellä, ja tuomioistuimen perustamisen mahdollistavaa lakia yritettiin myöhemmin kumota.

Kosovossa tehtyjä sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan on käsitelty myös Haagissa toimineessa entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimessa (ICTY). ICTY:ssä syytettynä oli Kosovon osalta sekä serbejä että Kosovon albaaneja.

ICTY:n mandaatti kuitenkin kattoi vain varsinaisten sotatoimien aikana tehtyjen tekojen tutkimisen kesäkuuhun 1999 saakka. KSC voi käsitellä vuosina 1998-2000 Kosovossa tehtyjä rikoksia, jotka liittyvät Euroopan neuvoston parlamentaariselle yleiskokoukselle vuonna 2011 valmistuneeseen raporttiin.

Sveitsiläisen Dick Martyn laatiman raportin mukaan ihmisiä oli pidetty laittomasti vangittuna Kosovossa sotatoimien päättymisen jälkeen ja heiltä otettuja elimiä oli kaupattu. Raportin mukaan suurin osa uhreista oli serbejä tai muita Kosovon vähemmistökansallisuuksien edustajia.

Kosovon sota, Naton pommitukset ja Ahtisaari

Raportin jälkeen perustettu EU:n selvitysryhmä (SITF) totesi, että todisteita rikoksista oli riittävästi ja että niiden käsittelyä varten pitäisi perustaa asianmukainen oikeudellinen instituutio.

KSC:n sijaintia Hollannissa on perusteltu todistajien pelottelun estämisellä. Erikoistuomioistuimen presidenttinä toimii bulgarialainen tuomari Ekaterina Trendafilova.

Serbien kansakuntansa kehtona pitämä Kosovo jäi osaksi ns. Tynkä-Jugoslaviaa Jugoslavian hajottua 1990-luvun alussa. Serbia kiristi entisestään otettaan alueesta samalla kun UCK aloitti aseellisen toimintansa. Täysimittainen sota Kosovossa puhkesi 1998.

Naton keväällä 1999 aloittaminen pommitusten pehmittämä Serbia veti joukkonsa pois maakunnasta saman vuoden kesällä. Samaan aikaa aloitti toimintansa Kfor-rauhanturvaoperaatio, johon myös Suomi osallistui.

Presidentti Martti Ahtisaari oli keskeisessä roolissa taivuttelemassa Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin rauhaan kesällä 1999.

Kosovo julistautui lopulta itsenäiseksi helmikuussa 2008, mutta kiistaton sen asema ei edelleenkään ole. Maan itsenäisyyden on tunnustanut vajaat 120 valtiota, mukaan lukien Suomi, mutta eivät kuitenkaan Venäjä ja Kiina, eikä EU:n jäsenistä esimerkiksi Espanja ja Kypros. Kosovo ei ole YK:n jäsen ja Serbia on onnistunut taivuttelemaan joitain pieniä valtioita myös perumaan tunnutuksensa Kosovon itsenäisyydelle.

Nyky-Kosovossa albaanienemmistö ja serbivähemmistö elävät omilla alueillaan tiukasti erossa toisistaan.

Suosittelemme sinulle