Hyppää sisältöön

Haitissa kuohuu: Syyttäjä epäili pääministeriä presidentin murhasta – pääministeri erotti syyttäjän

Syyttäjän mukaan Haitin pääministeri Ariel Henry oli yhteydessä henkilöön, jota epäillään maan presidentin murhan suunnittelijaksi. Haitin presidentti Jovenel Moïse ammuttiin hyökkäyksessä kotiinsa heinäkuun alussa.

Haitin pääministeri Ariel Henry 20. heinäkuuta. Kuva: Jean Marc Herve Abelard / EPA
Katriina Töyrylä

Haitin pääministeri Ariel Henry on erottanut maan yleisen syyttäjän, joka aikoi nostaa häntä vastaan syytteen osallisuudesta presidentin murhaan.

Yleisen syyttäjän Bed-Ford Clauden mukaan puhelutiedot paljastavat, että pääministeri oli kahdesti yhteydessä presidentin murhan suunnittelijaksi epäiltyyn henkilöön samana yönä, kun presidentti murhattiin.

Murhan pääsuunnittelijaksi epäillään oikeusministeriön entistä työntekijää. Hän työskenteli korruption vastaisessa yksikössä, mutta sai potkut toukokuussa, koska häntä syytettiin eettisten sääntöjen rikkomisesta.

Pääministeri Henry on puolustanut häntä julkisesti. Pääepäilty on tällä hetkellä pakosalla.

Presidentti Jovenel Moïsen (taulussa ja paidassa) muistotilaisuus järjestettiin Cap-Haitien'ssa 22. heinäkuuta. Kuva: Orlando Barria / EPA

Presidentti nimitti pääministerin hieman ennen kuolemaansa

Presidentti Jovenel Moïse ammuttiin asuntoonsa tehdyssä hyökkäyksessä heinäkuun alussa.

Murhaan osallisuudesta on pidätetty yli 40 henkilöä. Viranomaisten mukaan hyökkäyksen tehneeseen ryhmään kuului 26 Kolumbian kansalaista.

Presidentti nimitti Henryn pääministeriksi vain päiviä ennen kuolemaansa.

Nimityksellä hän pyrki lieventämään poliittisia jännitteitä, jotka olivat syntyneet muun muassa siitä, että maassa ei ollut saatu järjestettyä uusia presidentinvaaleja. Vaalien piti olla jo vuonna 2018, ja niitä suunniteltiin tälle vuodelle.

Arvostelijat olivat syyttäneet 53-vuotiasta Moïsea diktatuuripyrkimyksistä ja vaativat häntä eroamaan. Moïse oli jatkanut presidenttinä asetuksella.

Ariel Henry oli puolestaan etsinyt sopua eri poliittisten ryhmien välille. Nyt häntä varjostavat epäilyt osallisuudesta murhaan.

Syyttäjä halusi estää pääministeriä pakenemasta maasta

Pääministeri Ariel Henry kuittasi politikointina syyttäjän pyynnön kuulla häntä murhatutkinnassa. Henry ei vastannut mitään esitettyihin syytöksiin.

Syyttäjä Bed-Ford Claude kehotti olemaan päästämättä pääministeriä pois maasta ja pyysi murhatutkintaa johtavaa tuomaria nostamaan syytteen tätä vastaan.

Tämän jälkeen Henry erotti Clauden tiistaina "vakavan hallinnollisen hallinnollisen virheen vuoksi" ja nimitti hänen tilalleen uuden yleisen syyttäjän.

Uutistoimisto Reutersin mukaan on epäselvää, oliko erottaminen laillinen. Haitin perustuslain mukaan vain presidentti voi nimittää tai erottaa syyttäjiä, ja murhatun presidentin virka on edelleen täyttämättä.

Haiti on yhä ilman presidenttiä

Haiti on ollut siis heinäkuusta asti ilman presidenttiä.

Maan senaatti valitsi heinäkuussa väliaikaiseksi presidentiksi puhemiehensä Joseph Lambertin. Mitään virkaanastujaisia ei kuitenkaan järjestetty.

Myöhemmin poliittiset ryhmät päättivät olla nimittämättä väliaikaista presidenttiä.

Keskiviikkona senaatin oli määrä vahvistaa Lambertin nimitys, mutta seremoniaa on lykätty parlamentin ulkopuolella puhjenneiden yhteenottojen ja ammuskelun takia.

Haitin senaatin puhemies Joseph Lambert (oikealla) ja alahuoneen puhemies Gary Bodeau vuonna 2018 Haitin vuoden 2010 maanjäristyksen muistotilaisuudessa. Kuva: Jean Marc Herve Abelard / EPA

Pääministeri Henry ilmoitti lauantaina, että maan tärkeimmät poliittiset ryhmät olivat sopineet väliaikaisesta hallituksesta.

Henryn johtaman hallituksen on määrä olla vallassa seuraaviin presidentinvaaleihin asti. Samalla on tarkoitus järjestää kansanäänestys uudesta perustuslaista.

Kun entinen presidentti Moïse yritti järjestää vaalit ja perustuslakiäänestyksen, hänen arvostelijansa tyrmäsivät yrityksen puolueellisena ja pyrkimyksenä diktatuuriin.

Moïsen tukijat taas väittävät, että presidenttiä rangaistiin korruptoituneen eliitin jahtaamisesta ja yrityksestä karsia kohtuuttomia etuoikeuksia.

Aiheesta aiemmin:

Haitin surmattu presidentti johti läntisen pallonpuoliskon köyhintä maata – Miksi avustusmiljardit eivät ole nostaneet saarivaltiota jaloilleen?

Haitin presidentin salamurhaan osallistui poliisin mukaan ainakin 28 ihmistä, kahdeksan epäiltyä on yhä karkuteillä

Haitin presidentin surmaajat tekeytyivät huumepoliiseiksi – kaksi epäiltyä otettu kiinni, neljä kuoli taistelussa turvallisuusjoukkojen kanssa

Haitin presidentti Jovenel Moïse murhattiin – virkakautta leimasi poliittinen epävakaus, köyhyys ja rikollisuus

Haitissa surmatun presidentti Moïsen puoliso kertoo salamurhan tapahtuneen "silmänräpäyksessä"

Haitin surmatun presidentin leski Martine Moïse palasi kotiin – oli hoidettavana Miamissa

Suosittelemme sinulle