Hyppää sisältöön

Ex-pääministerin Juha Sipilän pahoinpitelyjuttu ei etene hovioikeuteen – pahoinpitelystä tuomittu mies tyytyi sakkotuomioonsa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime tiistaina Juha Sipilän kimppuun käyneen miehen sakkoihin pahoinpitelystä. Mies ei valita tuomiostaan hovioikeuteen.

Juha Sipilä osallistui oikeudenkäyntiin Helsingin käräjäoikeudessa viime viikon tiistaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Päivi Happonen

Entisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) pahoinpitelystä tuomittu mies ei ole ilmoittanut Helsingin käräjäoikeuteen tyytymättömyyttään saamastaan sakkotuomiosta.

Se tarkoittaa sitä, että jutun käsittely ei jatku hovioikeudessa. Miehen saama sakkotuomio on nyt lainvoimainen.

Käräjäoikeus tuomitsi Sipilän pahoinpitelijän viime viikon tiistaina pahoinpitelystä 80 päiväsakon sakkorangaistukseen. Maksettavaa miehelle kertyi yhteensä 480 euroa.

Eduskunnan turvakameran tallenne kansanedustaja Juha Sipilään kohdistuneesta hyökkäyksestä 19. tammikuuta 2021.
Eduskunnan turvakameran tallennetta kansanedustaja Juha Sipilään kohdistuneesta hyökkäyksestä 7.tammikuuta 2021.

Sipilä oikeudessa: Nyt tulee oikein kunnolla turpiin

Kohua herättänyt pahoinpitely tapahtui tammikuun alussa eduskuntatalon lähistöllä.

Juha Sipilä osallistui itse oikeudenkäyntiin viime viikolla. Sipilä kertoi oikeudessa, että hän oli ylittämässä tietä Arkadiankadulla ja puhui puhelimessa, kun vastaantullut mies tunnisti hänet.

– Mies aloitti huorittelemalla keskustelun ja puhui turpaan antamisesta. Mitään asiallista ei hänen suustaan tullut, Sipilä kertoi käräjäoikeudelle.

Mies oli lähtenyt seuraamaan Sipilää ja löi häntä selkään.

– Sitten hän sanoi, että nyt tulee oikein kunnolla turpiin. Sanoin puhelimessa olleelle henkilölle, että tämä ei taida jättää rauhaan, kutsu poliisi, Sipilä kuvaili tapahtumaa oikeudessa.

Helsingin käräjäoikeus käsitteli pahoinpitelyjutun ripeästi ja antoi tuomionsa samana päivänä, kun syytteet luettiin.

Käräjäoikeus korosti tuomiossaan pitävänsä poliitikkoihin ja virkamiehiin kohdistuvaa epäasiallista vaikuttamista ja maalittamista erittäin moitittavana.

Eduskunnan turvallisuuspäällikkö sai potkut

Suomessa poliitikkoihin kohdistuneet pahoinpitelyt ovat hyvin harvinaisia.

Sipilän pahoinpitelystä seurasi myös erikoinen tapahtumaketju, jonka lopputuloksena eduskunnan turvallisuuspäällikkö Jukka Savola irtisanottiin.

Sipilään kohdistunut hyökkäys oli tallentunut eduskunnan valvontakameraan videolle. Eduskunnan turvallisuusjohtaja Savola luovutti videon medialle. Savola myös kuvaili pahoinpitelyä julkisuudessa "tönäisynä".

Eduskunnan kansliatoimikunta katsoi, että se menetti luottamuksen turvallisuuspäällikköön, koska Savola ei kertonut eduskunnan muulle virkajohdolle päätöksestään luovuttaa turvakameran kuvaa medialle.

Kansliatoimikunta myös katsoi, että Savolan kommentit pahoinpitelystä olivat Sipilän kertomaan verrattuna vähätteleviä.

Eduskunnan turvallisuusjohtajan tehtävästä erotettu Jukka Savola on valittanut irtisanomisestaan Helsingin hallinto-oikeuteen.

Lue lisää:

Ex-pääministerin pahoinpitelijälle ankara sakkorangaistus käräjäoikeudessa – Juha Sipilä: lyöjä sanoi, että "nyt tulee oikein kunnolla turpiin"

Ex-pääministeri Juha Sipilään käytiin käsiksi eduskunnan edustalla, poliisi tutkii – Sipilä MTV:lle: Kimppuuni käytiin nyrkein

Yle sai haltuunsa eduskunnan turvallisuusjohtajan potkujen perustelut: peitteli osuuttaan ja vähätteli Sipilän lausumaa, Savola kiistää väitteet

Suosittelemme sinulle