Hyppää sisältöön

Sähköpotkulautailun kielto öisin puolittaisi sairaalahoitoa vaativat onnettomuudet – Ylilääkäri ihmettelee, miten huonossa kunnossa laudalla ajetaan

Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystyksessä on hoidettu kesän aikana 160 sähköpotkulautailijaa. Yli puolet onnettomuuksista on sattunut yöaikaan.

Opiskelija Kalle Torikka nojaa sähköpotkulautaan.
Tampereella sattui tiistaina iltapäivällä sähköpotkulautaonnettomuus, josta lautailija selvisi ilman vakavia vahinkoja. Yöaikaan tapahtuvat onnettomuudet ovat puolestaan yleensä vakavia. Tamperelaisopiskelija Kalle Torikka tunnistaa riskit liikenteessä. Video: Toimittaja Mari Vesanummi, kuvaaja Marko Melto / Yle.
Petra Ketonen,
Mari Vesanummi

Sähköpotkulautaonnettomuudet työllistävät sekä poliisia että ensiapua. Tampereen keskustassa sattui tiistaina iltapäivällä onnettomuus, jossa osallisina olivat sähköpotkulauta ja linja-auto.

Potkulautailija vietiin ensiapuun tarkkailtavaksi, mutta tilanteesta selvittiin ilman vakavia henkilövahinkoja. Onnettomuuden tutkinta on kesken, kertoo rikoskomisario Tuomas Luhtaniemi Sisä-Suomen poliisista.

– Tällä hetkellä poliisi epäilee linja-auton kuljettajaa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Tutkinta jatkuu niin, että asianosaisia jututetaan tarkasta tapahtumien kulusta.

Rikoskomisario Tuomas Luhtaniemen mukaan tiistaisen onnettomuuden tutkinta jatkuu asianosaisia jututtamalla. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Tiistainen onnettomuus sattui klo 16 aikaan iltapäivällä, mutta suurin osa sairaalahoitoa vaativista potkulautaonnettomuuksista sattuu kello 22–06. Tämä käy ilmi tilastosta, jota on pidetty TAYSin ensiavussa Acutassa.

Acutan ylilääkärin, vastuualuejohtaja Mikko Franssilan mukaan päivystyksessä on hoidettu toukokuusta elokuun loppuun 156 sähköpotkulautailijaa. Heistä 84 on joutunut onnettomuuteen yöaikaan.

– Tyyppivamma on sellainen, että etupyörä tökkää kadunreunaan tai kuoppaan ja siitä lennetään kasvot tai pää edellä maahan. Nämä ovat pään ja kasvojen vammoja sekä yläraajojen raajojen vammoja. Ranteet ja kyynärpäät ovat kovilla, kertoo Mikko Franssila.

Ylilääkäri: yöllinen potkulautakielto auttaisi

TAYSissa kesällä hoidetuista tapauksista kymmenkunta oli selvästi vakavampia, joissa on tarvittu leikkaushoitoa tai tehohoitoa. Potilaalle on esimerkiksi jouduttu rakentamaan leuka uudestaan.

Ylilääkäri Mikko Franssilan mukaan alkoholi liittyy usein öisiin onnettomuuksiin.

– Promillerajat pitäisi olla. Jos ei meinaa omilla jaloilla pysyä, sähköpotkulauta on todella huono vaihtoehto. Välillä ihmettelee ratkaisuja, miten huonossa kunnossa lähdetään ajelemaan.

Acutan ylilääkäri Mikko Franssila on nähnyt sähköpotkulautailijoiden saamia vammoja. Vakavimmat tapaukset ovat vaatineet leikkausta tai tehohoitoa. Kuva: Marko Melto / Yle

Franssilan mukaan kypäräkään ei ole ratkaisu, jos kuski on voimakkaassa humalassa. Sen sijaan yöllinen sähköpotkulautailukielto vähentäisi onnettomuuksia.

– Kyllä sillä varmasti on vaikutusta varsinkin siinä kohtaa, kun ravintolasta lähdetään kotiin. Jos se valinta onkin, että hypätään taksin kyytiin eikä skuutin selkään, kyllä se ilman muuta vaikuttaa tapaturmiin.

Tällaiseen ratkaisuun on päädytty Helsingissä. Sähköpotkulautojen vuokraus loppuu Helsingissä viikonloppuöisin.

Mitä mieltä olet uutisesta? Keskustelu on auki 16.9. klo 23 asti.

Juttua korjattu 17.9.2021 kello 9.15: korjattu kuvatekstiin rikoskomisario Tuomas Luhtaniemen nimi. Kuvassa luki alunperin virheellisesti Luhtamäki.

Lue lisää:

Sähköpotkulautaa kuljettanut nuori nainen menehtyi törmäyksessä bussin kanssa Turussa

Sähköpotkulautojen nopeuksia lasketaan pysyvästi – firmat valmiita poistamaan laudat baarien läheltä, yöllinen ajokielto ei innosta

Sähköpotkulaudoilla loukkaannutaan etenkin yöaikaan humalassa – Lääkärit toivovat viikonloppukieltoja: "Tämä tulee yhteiskunnalle kalliiksi"

Suosittelemme sinulle