Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kaverit kantoivat cheerleading-joukkueen lapset korona-ajan yli, kun monilta muilta meni motivaatio: "Tieto tulevista kisoista auttoi"

Mielekäs harrastus on ollut monen lapsen ja nuorten henkireikä korona-aikana. Innokkaimpienkin motivaatio on ollut koetuksella, kun treenaamaan ei ole päässyt normaalisti. 

Yhteishenki auttoi jatkamaan harrastuksen parissa koronan yli
Minna Kaipainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Uudenkarhealla harjoitushallilla Kouvolan Valkealassa vilisee valkeita tennareita. Joukkueasujen strassit kimaltelevat. 10-12 -vuotiaiden Mirage-joukkueen cheerleading-harjoitukset ovat alkamassa. Innostus ja yhdessä tekemisen meininki on lähes käsin kosketeltavissa.

Joukkue on kasattu tänä syksynä. Mukana on sekä vasta-alkajia että useamman vuoden lajia harrastaneita. Tyttöjen entisistä joukkueista moni lopetti harrastuksen koronaepidemian aikana.

– Niillä meni vaan motivaatio, kun ei päässyt tekemään stuntteja ja kisaamaan, kertoo 3,5 vuotta lajia harrastanut Minna Mannonen.

Black Diamond Cheerleadersin 2011-2009 -syntyneiden kilpajoukkue Mirage
Lähikontaktissa tehtävät stuntit ovat monen cheerleaderin mieleisin juttu. Kuva: Antro Valo / Yle

Mannonen kertoo itsekin kärsineensä motivaation puutteesta, kun harjoituksissa oli rajoituksia.

– Tehtiin vaan akrobatiaa ja isolla turvavälillä. Jossain kohtaa oli kotitreenejäkin, kertoo Mannonen.

Myös Siiri Petäjä kamppaili välillä motivaation kanssa. Hän on harrastanut cheerleadingia puolitoista vuotta eli käytännössä siitä saakka, kun koronaepidemia Suomessa alkoi.

– Oli paljon rajoituksia. Piti olla pienryhmissä eikä saanut tehdä stuntteja. Siinä meinasi mennä motivaatio, sanoo Siiri Petäjä.

Black Diamond Cheerleadersin Mirage kilpajoukkueen kapteenit Minna Mannonen, Siiri Petäjä ja Nea Partia.
Moni kamppaili motivaation kanssa, kun lajinomainen harjoittelu oli tauolla. Minna Mannonen, Siiri Petäjä (ylhäällä) ja Nea Partia iloitsevat koko joukkueen yhteisistä harjoituksista. Kuva: Antro Valo / Yle

Vaikeuksista huolimatta tytöt jaksoivat jatkaa ja innostus lajiin säilyi. Harrastus auttoi jopa sietämään koronarajoituksia, kun välillä pääsi pois kotoa treeneihin tekemään aivan jotain muuta.

– Valmentajat olivat huippuja keksimään yllätyksellisyyttä ja mielekkäitä treenejä, vaikka rajoitukset oli tiukat, kehuu Black Diamond Cheerleadersin valmennuskoordinaattori Laura Kyllönen.

Nea Partia vaihtoi tanssiharrastuksen cheerleadingiin vuosi sitten kavereiden innostamana. Kiinnostus lajiin säilyi ajattelemalla tulevaisuutta. Tyttöjen mielestä harrastuksessa parasta ovat kisat, kaverit ja hyvä yhteishenki.

– Tiesin, että on tulossa kisoja ja vielä joskus pääsee näkemään koko joukkuetta ja treenaamaan kunnolla ilman turvavälejä. Se auttoi jaksamaan, sanoo Nea Partia.

Black Diamond Cheerleadersin Mirage kilpajoukkueen Minna Mannonen, Siiri Petäjä ja Nea Partia.
Minna Mannosen, Siiri Petäjän ja Nea Partian mielestä harrastuksessa on parasta kisat ja joukkueen hyvä yhteishenki. Kuva: Antro Valo / Yle

Kaikkien motivaatio ei riittänyt

Korona-aikana osa lapsista ja nuorista katosi liikuntaharrastuksista ja urheiluseuroista. Innostus harrastukseen katosi, kun lajinomainen harjoittelu ja yhdessä tekeminen oli tauolla.

Olympiakomitean arvion mukaan harrastuksista putosi reilusti yli 20 000 nuorta. Lajiliitoista myönnetään, että harrastuksista korona-aikana luopuneiden määrä on huolestuttavan suuri. Kaikilla lajiliitoilla ei ole vielä tuoreinta tilastoa, mutta moni kertoo lisenssimäärien pudonneen noin 10 prosenttia.

Lue lisää: Yli 20 000 lasta putosi urheiluharrastuksista ja nyt heitä houkutellaan takaisin – liikuntasosiologi: "Entä jos ottaisimme lasten näkökulman?"

Esimerkiksi Suomen Cheerleadingliiton harrastajamäärät ovat kasvaneet koko 2000-luvun, mutta koronan mukana hyvä kasvuvire notkahti. Kovin kato on käynyt yläkouluikäisissä ja toisella asteella opiskelevissa.

Black Diamond Cheerleadersin 2011-2009 -syntyneiden kilpajoukkue Mirage
Mirage -joukkueen seuraavat kisat ovat tammikuussa. Kuva: Antro Valo / Yle

– Koronarajoitukset osuivat lajiin rajusti, koska cheerleadingissa on tyypillisesti isot joukkueet ja lähikontakti toisiin harrastajiin stunteissa ja pyramideissa kuuluu olennaisesti lajiin, toteaa seurakehittäjä Niklas Hagel Suomen Cheerleadingliitosta.

Jalkapallossa harrastustoiminnassa oli laskua vielä viime vuonna , mutta seurojen aktiivisella otteella harrastajien määrä on saatu kääntymään kasvuun. Nyt määrät ovat Suomen Palloliiton mukaan lähes vuoden 2019 tasolla.

– Pysyviä jälkiä koronasta ei ole jäämässä. Seuratoiminnan merkitys liikuttajana sekä yhteisöllisyyden luojana on korostunut, sanoo Suomen Palloliiton alue- ja seurakehityspäällikkö Taneli Haara.

Tanssiurheiluliiton toiminnanjohtaja Auli Korhonen toivoo, että negatiivinen puhe käännettäisiin niihin mahdollisuuksiin ja vahvuuksiin, joita liikunnalla ja ylipäätään harrastamisella voidaan saavuttaa.

Black Diamond Cheerleadersin 2011-2009 -syntyneiden kilpajoukkue Mirage.
Kouvolassa cheerleadingin harrastajia on reippaat 300. Tavoitteena on kasvattaa seuraa tänä vuonna 400 jäseneen. Kuva: Antro Valo / Yle

Paluu harrastuksiin tapahtuu, kun se koetaan turvalliseksi

Suomen Cheerleadingliitto uskoo lajin vetovoimaan. Kouvolalaisseura Black Diamond Cheerleaders on saanut elokuussa myös uudet harjoitustilat, jotka nekin ovat osaltaan houkutelleet uusia harrastajia mukaan tänä syksynä.

– Laji kuitenkin vetää puoleensa. Vaikka on ollut poikkeusaika eikä ole ihan normaalisti päässyt treenaamaan, niin kyllä se intohimo sitä lajia kohtaan kuitenkin näkyy, iloitsee seurakoordinaattori Annika Sarjus Black Diamond Cheerleaders seurasta.

 Black Diamond Cheerleadersin seurakordinaattorit Annika Sarjus ja Laura Kyllönen.
Seurakoordinaattori Annika Sarjus ja valmennuskoordinaattori Laura Kyllönen uskovat lajin houkuttelevan uusia harrastajia. Kuva: Antro Valo / Yle

Lajiliitot urheiluseuroineen tekevät kaikkensa vakuuttaakseen, että harrastaminen on jälleen turvallista.

– Kun ihmiset näkevät, että pääsemme normaaliin treenaamiseen ja kisoja tulee, niin tulee halu palata lajiin, uskoo seurakoordinaattori Annika Sarjus Black Diamond Cheerleadersistä.

Black Diamond Cheerleadereiden Timanttihallilla treenataan jo suhteellisen normaalisti.

– On päästy tekemään stuntteja ja pyramideja, mikä on kaikkien mielestä parasta, hehkuttaa valmennuskoordinaattori Laura Kyllönen.

Lue lisää: Harrastaminen koulupäivän yhteydessä laajenee syksyn edetessä, ryhmiin on paikoin tunkua – joka viidenneltä puuttuu mieleinen harrastus

Suosittelemme sinulle