Hyppää sisältöön

Tällaisia rahasummia HJK voi tienata uudessa eurokilpailussa – jokaisessa Konferenssiliigan ottelussa puolen miljoonan euron panos

Huuhkajien kapteeni ja HJK:n keskikenttäpelaaja Tim Sparv uskoo joukkueensa jatkomahdollisuuksiin. HJK aloittaa torstaina ottelunsa Konferenssiliigassa itävaltalaista LASK Linziä vastaan.

Daniel O'Shaughnessyn kipparoima HJK tähyää syksyllä kohti euromenestystä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Helsingin Jalkapalloklubi aloittaa torstaina taipaleensa miesten eurojalkapallon uusimmassa seurajoukkuekilpailussa Konferenssiliigassa. Ensimmäisessä kotiottelussa HJK saa vastaansa itävaltalaisen LASK Linzin.

Helsinkiläiset kohtaavat lohkovaiheessa lisäksi israelilaisen Makkabi Tel-Avivin ja armenialaisen Alashkertin.

Konferenssiliiga on Euroopan jalkapalloliiton Uefan uusi seurajoukkuekilpailu. Painoarvoltaan se on Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan takana.

HJK pelaa kolmatta kertaa miesten europelien lohkovaiheessa. Helsinkiläisseura on nähty kerran Mestarien liigan ja kerran Eurooppa-liigan lohkopeleissä.

HJK sai lohkovaiheeseen pääsystä palkintorahoja liki kolme miljoonaa euroa. Voitot ja tasapelit sekä mahdollinen jatkopaikka kasvattaisivat pottia entisestään.

Mitä pidemmälle joukkueet etenevät pudotuspeleissä, sitä suurempia palkintorahoja ne kuittaavat.

Konferenssiliiga on palkintorahoiltaan likimain Eurooppa-liigan veroinen. Paikka Eurooppa-liigan lohkovaiheessa olisi ollut arvoltaan noin puoli miljoonaa euroa suurempi. Voitto lohkovaiheessa olisi reilut 100 000 euroa arvokkaampi, tasapeli taas olisi arvoltaan noin 50 000 euroa suurempi.

Hyppy on suhteessa pieni, sillä esimerkiksi paikka Mestarien liigan lohkovaiheessa on arvoltaan yli 15 miljoonaa euroa. Voitosta Mestarien liigan lohkovaiheessa kilahtaa seuran tilille 2,8 miljoonaa euroa.

HJK voi siis suhteessa helpompia vastustajia vastaan tienata Konferenssiliigassa "helpommin" Eurooppa-liigaa enemmän – ainakin teoriassa.

Huuhkajien kapteeni ja HJK:n keskikenttäpelaaja Tim Sparv uskoo joukkueensa jatkomahdollisuuksiin.

– Meillä on riittävän hyvä joukkue ja valmennusjohto. Olemme valmiita haastamaan nämä kovat joukkueet. Päätavoitteemme on päästä jatkoon. Sen eteen teemme paljon töitä, Sparv sanoi Yle Urheilulle.

HJK:n keskikenttäpelaaja Tim Sparville europelit ovat tärkeitä, sillä kohti täyttä pelikuntoa toipuva Huuhkajien kapteeni tarvitsee peliminuutteja. Kuva: Lehtikuva

– Tärkeintä on se, että HJK on mukana lohkovaiheessa. On tärkeää, että Euroopan kovia joukkueita tulee Helsinkiin pelaamaan, Sparv muistuttaa.

Päävalmentaja Toni Koskelan mukaan HJK:n lohkoarpa oli hyvä.

– Jokainen joukkue on voitettavissa. Jokainen meidän vastustajista miettii myös samalla tavalla. Haluamme mennä jatkoon ja olla kilpailukykyisiä lohkovaiheessa, Koskela linjaa.

Millaisia HJK:n vastustajat sitten ovat? Voit vertailla HJK:ta ja sen vastustajia alla olevien grafiikoiden avulla.

– Lask on kenties lohkon ennakkosuosikki. He ovat hyvin dynaaminen joukkue. He yrittävät riistää pallon pois ylhäällä. Meidän on päästävä pois ensimmäisestä prässistä. Meitä odottaa kova peli, Sparv kuvailee.

Sparv kaipaa peliminuutteja

Sparville europelit ovat tärkeitä, sillä kohti täyttä pelikuntoa toipuva Huuhkajien kapteeni tarvitsee peliminuutteja.

– On se aika, että pitää päästä pelaamaan enemmän. Sain uuden piikin perjantaina, joka auttoi paljon. Olen pystynyt harjoittelemaan. On kiva olla kentällä ja kannustaa joukkuekavereita.

Konferenssiliiga tuo HJK:lle myös enemmän otteluruuhkaa aikaisempiin kausiin verrattuna. Joukkue pelaa europelejä samaan aikaan, kun Veikkausliigassa pelataan kaudenratkaisuotteluita.

Päävalmentajan mukaan kuormitusta on miettitävä yksilöllisesti.

– Jotkut pelaajat tarvitsevat enemmän huilia, jotta eivät loukkaantuisi ja pystyisivät pelaamaan omalla tasollaan. Toiset taas pystyvät pelaamaan helposti kaikki pelit otteluruuhkassakin. Haluamme voittaa kaikki pelit, joita pelaamme. Siksi haluamme saada optimaalisen kokoonpanon jokaiseen otteluun, Koskela korostaa.

HJK:n ottelut Konferenssiliigassa

16.9. HJK–LASK Linz

30.9. Alashkert–HJK

21.10. HJK–Makkabi Tel-Aviv

4.11. Makkabi Tel-Aviv–HJK

25.11. HJK–Alaskert

9.12. LASK Linz–HJK

Konferenssiliigan lohkot

Lohko A: LASK Linz (Itävalta), Makkabi Tel-Aviv (Israel), Alashkert (Armenia), HJK (Suomi).

Lohko B: Gent (Belgia), Partizan Belgrad (Serbia), Flora Tallinna (Viro), Anorthosis Famagusta (Kypros).

Lohko C: AS Roma (Italia), Zorja Luhansk (Ukraina), TsSKA Sofia (Bulgaria), Bodö/Glimt (Norja).

Lohko D: AZ Alkmaar (Hollanti), Cluj (Romania), Jablonec (Tshekki), Randers (Tanska).

Lohko E: Slavia Praha (Tshekki), Feyenoord (Hollanti), Union Berlin (Saksa), Makkabi Haifa (Israel).

Lohko F: FC Kööpenhamina (Tanska), PAOK (Kreikka), Slovan Bratislava (Slovakia), Lincoln Red Imps (Gibraltar).

Lohko G: Tottenham (Englanti), Rennes (Ranska), Vitesse Arnhem (Hollanti), Mura (Slovenia).

Lohko H: Basel (Sveitsi), Karabah (Azerbaidzhan), Kairat Almaty (Kazakstan), Omonia (Kypros).

Lue myös:

HJK kohtaa Konferenssiliigan lohkovaiheessa LASKin, Makkabi Tel-Avivin ja Alashkertin

HJK aloittaa Konferenssiliigan syyskuussa, otteluohjelma tarkentuu myöhemmin – päävalmentaja Toni Koskela: "Urheilullisesti meille mielekäs arpa"

Juttua muokattu 16.9. klo 13.06: Korjattu jutussa ollut virheellinen tieto, että HJK pelaisi kolmannen ottelunsa kuudessa päivässä.

Suosittelemme sinulle