Julkisuudesta kadonneita ja kuolleiksi väitettyjä johtajia, mustakaapuisten naisten marssi, tietoja teloituksista Panshirin laaksossa – Afganistanin Taliban-hallinnon aloitus ei näytä lupaavan maailmalle hyvää.
Vielä jokin aika sitten mullah Abdul Ghani Baradar, joka edusti Talibania neuvotteluissa Yhdysvaltojen kanssa, sanoi liikkeen tavoittelevan kaikkia Afganistanin kansoja edustavan hallituksen muodostamista, raportoi BBC:n toimittaja Lyce Doucet Kabulista.
Sitten vanhakantaisten johtajien esiinnousu on näyttänyt pyyhkivän toiveet "uudesta Talibanista" syrjään.
Uutistoimisto AFP:n mukaan jännite ideologisen ja pragmaattisen siiven välillä on kiristynyt kulissien takana. Afganistanissa huhuttiin kiistan jopa johtaneen presidentin palatsissa aseelliseen yhteenottoon ja maltillisemman siiven johtajana pidetyn Abdul Ghani Baradarin haavoittumiseen tai jopa kuolemaan.
Huhut otettiin niin vakavasti, että vainajaksikin väitetyn piti tulla julkisuuteen. Keskiviikkona Abdul Ghani Baradar sanoi Afganistanin televisiossa, että hänen hämminkiä herättänyt poissaolonsa tapaamisista johtui matkasta Kandahariin.
Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki muistuttaa Ylen haastattelussa, että mustavalkoisiin tulkintoihin ei kannata kiirehtiä.
– Prosessi on kesken, ja tilanteen voi luonnehtia olevan yhä valinkauhassa.
Ruohomäen mukaan Kabulin kukistumisen nopeus oli yllätys myös Taliban-liikkeelle. Sille on nyt tullut kiire hakea islamilaisen emiraatin ja hallinnon muotoa.
Talibanin poliittinen siipi, jonka edustajat kävivät Dohassa neuvotteluita, näkee maan tilanteen toisin kuin sotakentillä tovereitaan menettäneet kovan linjan taistelijat.
Qatar pyrkii olemaan välittäjänä Afganistanin ja muun maailman välillä. Tämä saattaa muistuttaa Talibaneja siitä, että myös kansainvälisellä yhteisöllä on merkitystä, etenkin maan romahtamassa olevan talouden kannalta.
Toisaalta maan väliaikaisen hallinnon kokoonpanon on katsottu kertovan vanhoillisten voimien vallasta.
Yhdysvaltalaisen Vox-julkaisun haastattelema apulaisprofessori Haroun Rahimi Afganistanin Amerikkalaisesta yliopistosta katsoo, että korkeimmat johtopaikat on jaettu vanhalle kaartille, joka käytti valtaa jo Talibanin edellisellä kaudella. Lisäksi eräät sisällissodan aikaiset päälliköt on nyt palkittu merkittävillä asemilla.
Taliban pysyy paštujen liikkeenä
– Vuosien mittaan olemme nähneet, että huolimatta ristiriidoista Taliban on säilynyt yhtenäisenä, arvioi apulaisohjelmajohtaja Michael Kugelman uutistoimisto AFP:n haastattelussa. Kugelman työskentelee Wilson Center -tutkimuskeskuksessa Washingtonissa.
Vanhakantaisena on pysynyt myös Talibanin kansallinen tausta. BBC:n mukaan sen eliitti muodostuu lähes täysin paštuista. Muiden kansojen – kuten tadžikkien ja uzbekkien – edustajia on mahtunut mukaan vain yksittäin.
Myös Ruohomäki muistuttaa, että Taliban on taustaltaan paštujen liike.
– Se on edelleen kova ydin, vaikka liike on yrittänyt laajentaa joihinkin muihin kansallisuuksiin. Mutta pääseekö tiikeri raidoistaan, hän kysyy.
Perinnettä pitää yllä myös miesvalta. Talibanin väliaikaiseen hallituksen nimilistaan on mahtunut vain miesten nimiä. Yksikään nainen ei ole saanut edes apulaisministerin tehtävää.
"Mielenosoitus oli konservatiivien viesti"
Afganistania seuraavan Ruohomäen mukaan myös naisten asemasta esitetään Afganistanissa ristiriitaisia näkemyksiä.
– Tilanne ei ole mustavalkoinen. Se ei mene niin, että kun Taliban nousi valtaan, heti alkoi pimeä keskiaika.
Synkkiä merkkejä on kuitenkin ilmassa. Viime lauantaina Kabulissa nähtiin mustiin kaapuihin kätkeytyneiden naisten mielenosoitus, jota raskaasti aseistautuneet Taliban-taistelijat paimensivat.
Ruohomäen mukaan mielenosoitus oli selvästi järjestetty.
– Tuollaista ei ollut edes Talibanien entisen, hirmuhallinnoksi kutsutun vallanpidon aikana. Ilmeisesti jokin taho Taliban-liikkeessä haluaa viestiä äärikonservatiivista, antimodernistista ideologiaa.
Ruohomäki muistuttaa, että samaan aikaan esimerkiksi terveydenhuoltoon kutsutaan naisia takaisin töihin.
Politiikka saattaa vaihdella sen mukaan, mikä on paikallisen komentajan linja ja tausta. Kabulin valtauksen jälkeen kaksi Taliban-komentajaa oli Ruohomäen mukaan eri mieltä siitä, saavatko naiset opiskella.
Pelko ja itsesensuuri hallitsevat
Kokonaisuutena ei Talibanin tyly linja ole kuitenkaan jäänyt epäselväksi. Tällä voi olla seurauksensa koko maan kannalta. Haroun Rahimi muistuttaa, että naisten rooli hallinnossa olisi parantanut Afganistanin mahdollisuuksia saada kipeästi tarvittua taloudellista tukea kansainväliseltä yhteisöltä.
Sananvapauden alasajoa nopeuttaa yhteiskuntaan levinnyt pelko:
– Se on itsesuojelua, jonka taustalla on 1990-luvun Taliban-hallinnon haamu, muistuttaa Ruohomäki.
– Näyteikkunoita ja muotiliikkeiden mainosten kasvoja on maalattu peittoon, ja televisiokanavat ovat poistaneet ohjelmistosta suosittuja Bollywood-elokuvia.
Ruohomäen mukaan syynä on itsesensuuri, ei vielä Talibanin käsky.
– Toistaiseksi ei ole tullut määräystä parran pituudesta, tai muita yksityiskohtaisia kieltoja.
Ruohomäki näkee ristiriitaisia viestejä myös asevoimissa. Hänen mukaansa Taliban on lupaillut rivimiehille ja poliiseille paluuta takaisin riveihin.
– Toisaalta entisen hallinnon turvallisuusjoukkojen jäseniä on teloitettu. Tämäkin osoittaa, että emme voi vielä todella tietää, millaiseksi Talibanin hallinto muodostuu.
Myös korkein johtaja näkymättömissä
Epävarmuuden huippuna on myös maan korkeimmaksi johtajaksi korotettu mullah Haibatullah Akhundzada ollut poissa julkisuudesta jo kuukauden päivät.
The Guardian-lehden mukaan tämä on jo johtanut arvailuun siitä, onko ylin johtajakaan enää elossa.
Kysymyksille antaa kaikupohjaa myös historia. Vielä 2010-luvulla tieto Taliban-liikkeen perustajan mullah Mohammed Omarin kuolemasta pidettiin piilossa kaksi vuotta.
Abdul Ghani Baradarin tavoin myös korkea hengellinen johtaja näyttäytynee vielä Afganistanin televisiossa. Silti huhumylly kertoo sekin sekasorrosta vallanpitäjien vaihtuessa.
Päivitetty klo 16.37: Lisätty kuva mullah Haibatullah Akhundzadaa esittävistä julisteista Kabulissa.
Lue myös:
- Toimittajalta: Olen jälleen Kabulissa, mutta kaikki on muuttunut
- YK:n pääsihteeri: Afganistanille luvattu yli miljardin dollarin arvosta avustuksia