Hyppää sisältöön

VTT tuotti kahvia kasvisoluista – kotikeittiössä voi pöristä tulevaisuudessa oma bioreaktori

VTT:ssä tutkitaan mahdollisuuksia tuottaa ruokaa laboratoriossa. Se on aiemmin tutkinut muun muassa mustikan ja hillan soluviljelytekniikoita. Nyt vuorossa on kahvi, jonka massatuotanto kasvisoluista on enää muutaman vuoden päässä.

Oikella kahvin kasvisoluviljelmä ja vasemmalla paahdettua VTT:n solumaatalouteen perustuvalla menetelmällä tuotettua kahvia. Kuva: VTT
Marika Harjumaa

VTT on onnistunut tuottamaan kasvisoluista kahvia laboratoriossaan Espoossa. VTT:n aistinvaraisen arviointipaneelin mukaan maku on jo hyvin lähellä peruskahvia.

Parhaimmillaan keksinnön kaupallinen tuotanto voi käynnistyä jo neljän vuoden päästä.

Tutkimustiimin päällikkö Heiko Rischer kertoo, että kahvin tuottaminen soluista on jatkoa VTT:n muille projekteille (siirryt toiseen palveluun)ruoan luomiseksi laboratoriossa.

"Maku kahvinkaltaista, oikeastaan hyvää"

Kahvin bioteknologinen tuotanto alkoi VTT:n laboratoriossa kahvisoluviljelmän perustamisesta. Kun solulinja saatiin kasvamaan hyvin, se siirrettiin bioreaktoreihin suuremman biomassamäärän tuottamiseksi.

Kahvisolukon eli kasvisolubiomassan koostumus analysoitiin, ja sille kehitettiin sopiva paahtoprosessi. Lopuksi VTT:n aistinvarainen arviointipaneeli maistoi kahvia.

– Sen maistaminen oli jännittävää. Maultaan juoma oli kahvinkaltaista, oikeastaan aika hyvää. Meillä ei kuitenkaan ole kovin vahvaa asiantuntemusta esimerkiksi kahvin paahtamisesta, joten makupuoleen tarvitaan asiaan erikoistuneita yhtiöitä, Rischer kertoo.

Kahvisoluista kasvatettua solubiomassaa kuivatettuna. Kuva: VTT

Hän korostaa, ettei VTT:n ole tarkoitus itse luoda uusia elintarvikkeita vaan kehitellä tekniikkaa tuotantoa varten. Teolliset yhteistyökumppanit luovat lopullisen tuotteen ja vievät sen markkinoille.

– Loppujen lopuksi kaikkien toimien seurauksena pitäisi olla kestävämpää ja terveellisempää ruokaa kuluttajien hyödyksi, Rischer sanoo.

Kahvintuotanto johtaa metsäkatoon

Kahvi on VTT:n mukaan esimerkkki usein kestämättömästi ja epäeettisesti tuotetusta maataloustuotteesta. Sen kysyntä kasvaa, mutta viljelyala pienenee ilmastonmuutoksen vuoksi. Viljelyalan lisääminen johtaa metsäkatoon erityisesti herkissä sademetsissä.

Heiko Rischerin mukaan bioteknologia voi tuoda vaihtoehdon kahvin massamarkkinoille.

– Jos löydämme vaihtoehdon massamarkkinoille, se helpottaa alan painetta ja mahdollistaa sen, että kahvinviljelijät voivat keskittyä kasvattamaan laatutuotteita.

Tällä hetkellä kaikki laboratorio-olosuhteissa tuotettu kahvimateriaali on kokeellista ruokaa. Sen markkinointi EU-maissa edellyttää viranomaishyväksyntää uuselintarvikkeeksi.

Kasvisoluja viljellään joskus vielä kotikeittiöissäkin

Julkisuudessa on puhuttu paljon lihan tuottamisesta soluviljelmissä. VTT:n mukaan tulevaisuudessa kasvien soluviljelmissä voidaan kuitenkin tuottaa ravitsemuksellisesti jopa parempaa ruokaa ja mahdollisesti nopeammin, helpommin ja edullisemmin.

VTT:n tutkimusryhmään kuuluva Elviira Kärkkäinen keitti soluteknologialla tuotetut kahvit. Kuva: VTT

Bioreaktori voi mahdollistaa kasvisolujen viljelemisen myös kotikeittiössä. Sen aika tulee todennäköisesti kuitenkin vasta sen jälkeen kun ratkaisut ovat valmiina teollisuudelle ja ravintoloille.

Bioreaktori on laite, jolla ylläpidetään biologisen prosessin toimintaolosuhteita jonkin tehtävän suorittamiseksi. Komposti on todennäköisesti suomalaisille se tutuin bioreaktori.

Lue myös:

Mitä lautasellasi on tulevaisuudessa? Testaa, mitä tiedät ruuantuotannon uusista ratkaisuista

Lihankorvikkeiden raaka-ainetta rahdataan ulkomailta – Suomeen kaavaillaan uutta kasviproteiinitehdasta

VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara: EU:n elvytysrahat pitäisi suunnata tulevaisuuden aloille

Nämä viisi alaa voisivat olla Suomen pelastus: VTT:n visioissa Suomessa panostetaan ruuan tuotantoon solutehtaissa ja pieniin ydinreaktoreihin

Pohjoismaihinkin tulee tulevaisuuden ruokaan keskittyvä rahasto – sijoittajaksi siirtyvä tutkija uskoo keksintöjen ratkaisevan ruokakriisin

Suosittelemme sinulle