Hyppää sisältöön

Yksinäisen saarnipuun tuhonnut mies ilmoittautui itse Kotkan kaupungille – kertoi tarvinneensa grillipuita

Sanoittajalegenda Juha Vainiota kunnioittaneen yksinäisen saarnipuun ilkivallanteko on ratkennut Kotkassa. Puun polttopuiksi repinyt mies ilmoittautui itse Kotkan puistotoimeen ja on valmis maksamaan uuden puun kustannukset. Rikosilmoitusta ei ehditty tehdä.

Katkottu saarnipuu Kuusisen aallonmurtajalla Kotkassa.
Aallonmurtajalla Kotkassa seisovan puun oksat revittiin ja katkottiin grillaustarpeisiin. Tekijä ilmoittautui kaupungille itse. Kuva: Kotkan kaupungin puistotoimi / Ari Väisänen
Miina Sillanpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Aallonmurtajan penkereelle istutetun saarnipuun tuhonnut mies on ilmoittautunut Kotkan puistotoimelle.

Puu revittiin huonoon kuntoon viikonloppuna. Kaupunki aikoi tehdä asiasta rikosilmoituksen, mutta nyt se jätetään tekemättä. Puuta pilkkonut mies on luvannut korvata tekonsa.

– Tekijä otti itse yhteyttä. Olivat porukalla grillailleet lähistöllä ja puusta oli tullut pulaa. Hän oli sitten napsinut oksia saarnipuusta. Hän pahoitteli kyllä tapahtunutta ja lupasi maksaa puun korvaamisen uudella, puistotyönjohtaja Ari Väisänen Kotkan puistotoimesta kertoo.

Kotkan puistotoimi tiedotti ilkivallanteosta tiistaina, koska kotkalaista sanoittajalegendaa Juha Vainiota kunnioittava, yksinäinen saarnipuu oli työntekijöille erityisen tärkeä.

Lue lisää: Yksinäinen saarnipuu tuhoutui Kotkassa – kaupunki tekee rikosilmoituksen

Tekijä on lupautunut saapumaan puistotoimeen neuvottelemaan korvauksista.

– Tiedottamisesta oli nyt jotain hyötyä. Uusi puu ja työt tulevat miehen maksettavaksi. Laskemme summan huomiseen mennessä. Ei se ihan muutaman satasen juttu ole. Pelkkä puu maksaa reilut pari sataa, sitten kastelut, vanhan puun hävittäminen ja muut, Väisänen sanoo.

Saarnipuu kynittiin niin pahoin, että koko puu joudutaan vaihtamaan. Uusi puu on jo tilattu. Se istutetaan vielä syksyn aikana.

Arvostettu kaupunginpuutarhuri valitsi puun

Revitty saarnipuu oli nimetty kotkalaisen sanoittajan Juha Vainion laulun mukaisesti yksinäiseksi saarnipuuksi. Se on ollut puistotoimelle rakas, koska entinen kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen oli itse puun valinnut.

Lue lisää: Kaupungin vihatuin mies taikoi rumista satamista satumaan – sai aikaan kansanvaelluksen

– Hän halusi erityisen känkkyräisen puun, etumies Tarja Hernetkoski Kotkan puistotoimesta kertoi Ylelle tiistaina.

Puu istutettiin kahteen kertaan Kuusisen saareen johtavan aallonmurtajan penkereelle tien kunnostustöiden yhteydessä. Kunnostustöiden valmistumista odotellessa puuta pidettiin hengissä ja sitä hoidettiin pitkään myös valeistutuksessa muualla.

Telottu puu oli ollut paikallaan vuodesta 2019.

– Tällaista isompaa ilkivaltaa ei viime aikoina ole juuri ollutkaan. Tällaista en muista omalta 30 vuoden uraltani, että tekijä olisi itse ilmoittautunut. Onhan se aika korkea kynnys varmasti tulla asiaansa selvittämään, Väisänen sanoo.

Väisäsen mukaan pahin ilkivallan muoto puistoissa ja kaupungin alueilla on spray-maalaaminen.

Suosittelemme sinulle