Hyppää sisältöön

Ylivieska–Oulu-rataosuudella suunnitellaan isoja raidetöitä tuleville vuosille

Rataverkon liikennemäärien ennakoidaan nousevan kymmenillä prosenteilla tulevina vuosikymmeninä. Väyläviraston mukaan esimerkiksi Kokkola ̶ Oulu-rataosalla radan kapasiteetti on loppuun käytetty.

Pohjanmaan radalla tehtiin kaksoisraidetöitä viitisen vuotta sitten, jolloin esimerkiksi Kokkolan ja Ylivieskan välille saatiin uutta raideosuutta noin 80 kilometriä. Kuva: Yle

Oulun ja Ylivieskan välisellä rataosuudella on alkamassa muitakin isoja selvitystöitä kuin Liminka–Oulu-kaksoisraiteen suunnittelu.

Kankaan liikennepaikalle Ylivieskassa ja Hirvinevan liikennepaikalle Limingassa suunnitellaan uudet lisäraiteet, joilla parannetaan tavaraliikenteen toimintaedellytyksiä ja liikenteen sujuvuutta.

Lisäksi Ruukin liikennepaikalla selvitetään ratapihan kehitystarpeita ja mahdollisen tulevan kaksoisraiteen vaatimia järjestelyjä. Samalla kertaa tarkastellaan myös Siikajoen ratasillan ja Ruukin ylikulkusiltojen muutostarpeet.

Työt ovat osa laajempaa Tampere-Oulu-rataosuuden kehittämistä, jonka maastotutkimukset alkavat jo nyt syyskuussa.

Liikennemäärien ennakoidaan kasvavan tuntuvasti seuraavan 30 vuoden aikana, ja muutoinkin tavaraliikenteen ja nopean henkilöliikenteen yhteensovittaminen yksiraiteisilla osuuksilla on haastavaa.

Esimerkiksi Ylivieska ̶ Oulu-rataosuudella Väylävirasto ennakoi, että matkustajamäärät ja tavaraliikenteen tonnimäärät kasvavat 40 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle