Useilla toisen asteen aloittaneilla opiskelijoilla on ollut vaikeuksia hankkia koulumatkatuettua, maksutonta joukkoliikenteen lippua Waltti-järjestelmästä.
Waltti-järjestelmä on käytössä joukkoliikenteessä parissakymmenessä suuressa kaupungissa, muun muassa pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa, Oulussa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Joensuussa. Sen kautta matkalippunsa hankkivat siis tuhannet opiskelijat. Yhteensä Suomessa koulumatkatukea saa noin 45 000 toisen asteen opiskelijaa.
Oppivelvollisuus laajeni tänä syksynä toiselle asteelle, ja samalla toisen asteen aloittaneet oppivelvolliset saivat oikeuden entistä laajempaan koulumatkatukeen.
Tuettu koulumatkalippu haetaan Waltti-verkkokaupasta näin: Opiskelija hankkii oppilaitoksestaan sähköisen opiskelijatodistuksen, joka kirjataan opiskelijan tietoihin oppilaitoksessa. Sitten opiskelija kirjautuu Waltti-verkkokauppaan pankkitunnuksillaan. Tällöin järjestelmä tunnistaa opiskelijan ja osaa tarjota verkkokaupassa Kela-tuettua maksutonta lippua.
Tai näin sen pitäisi mennä. Todellisuudessa opiskelijan lipunosto on usein tyssännyt ongelmiin.
Verkkokauppa ei ole esimerkiksi tunnistanut opiskelijan oikeutta tukeen tai tuettua lippua ei ole löytynyt verkkokaupasta ollenkaan, vaan kauppa on tarjonnut vain maksullisia lippuja.
Joissakin tapauksissa verkkokaupassa on pitänyt osata valita lippuun tietyt vyöhykkeet, ennen kuin maksuton lippu on ilmestynyt kauppaan. Opiskelijat ovat joutuneet penäämään opiskelutodistuksia kouluilta ja ostamaan lippuja palvelupisteistä.
Jos lipun osto verkkokaupassa ei onnistu, tuetun matkan voi hankkia myös fyysisistä palvelupisteistä.
Opiskelijan on ladattava matkat Waltti-kortilleen joka kuukausi erikseen. Todennäköisesti osa opiskelijoista joutuu vielä ainakin ensi kuun osalta hankkimaan matkansa palvelupisteestä.
Teknisiä pulmia ja heikkoa tiedottamista
Uudistuksen myötä Waltti-järjestelmään piti tehdä isoja muutoksia ja luoda uusia lipputuotteita. Uudistusten käyttöönotto ei ole sujunut ongelmitta, kertoo Waltti-järjestelmää ylläpitävän TVV lippu- ja maksujärjestelmä oy:n toimitusjohtaja Jari Paasikivi.
Ongelmia on ollut sekä Waltti-järjestelmän teknisessä puolessa että tuettujen matkojen käyttöönotossa kaupunkien puolella.
Sähköisessä lipunmyyntijärjestelmässä huomattiin käyttöönoton jälkeen esimerkiksi, että lippukauppa ei tarjonnutkaan maksutonta lippua kaikille siihen oikeutetulle opiskelijoille.
Toisaalta pulmia ovat aiheuttaneet oppilaitosten myöntämät opiskelutodistukset. Waltti-järjestelmä tunnistaa opiskelijan saaman sähköisen opiskelutodistuksen, jolloin se tarjoaa koulumatkatuettua lippua opiskelijalle.
Kaikki oppilaitokset eivät kuitenkaan saaneet opiskelutodistuksia sähköiseen muotoon koulujen alkuun mennessä. Tällöin opiskelija on joutunut hankkimaan sen paperisena, jolloin lipun ostaminen verkkokaupasta ei tietenkään ole onnistunut.
Myös kaupunkien ja oppilaitosten tiedottamisessa on ollut haasteita: osalle opiskelijoista on ollut epäselvää, miten lippu ylipäänsä hankitaan.
TVV lippu- ja maksujärjestelmällä ei ole vielä tilastoja siitä, kuinka paljon toisen asteen aloittaneet oppivelvolliset ovat hakeneet koulumatkatukea Waltti-matkoihin.
Nyt syyskuussa ollaan jo selkeästi paremmassa tilanteessa.
Jari Paasikivi
Uudistuksessa aika loppui kesken
Oppivelvollisuuden laajentaminen toiselle asteelle hyväksyttiin eduskunnassa joulukuussa, ja ensimmäiset oppivelvolliset aloittivat toisen asteen opinnot jo tänä syksynä.
– Tämä muutos on tullut niin vauhdilla, että ratkaisuja on saatu lopulliseen muotoonsa vasta kesän aikana, sanoo Paasikivi.
– Kun tätä lakimuutosta valmisteltiin, niin useammat osapuolet lausuivat jo silloin, että aikataulu tulee olemaan todella tiukka. Kyllä se sitten tarkoitti sitä, että kiire tuli tämän toteutuksen kanssa.
Lisähaastetta toi se, että moni oppilaitos aloitti syyslukukauden jopa viikkoa tai kahta aiemmin kuin yleensä.
– Se tarkoitti sitä, että hakemuksia tuli tosi paljon jo varhaisessa vaiheessa elokuuta.
Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat voivat saada koulumatkatukea, jos koulumatka on vähintään 7 kilometriä yhteen suuntaan. Tuessa ei myöskään ole omavastuuosuutta.
Tuki on täysimääräinen, jos opiskelija kulkee koulumatkan vähintään 15 päivänä kuukaudessa. Uutuutena opiskelija voi myös saada osittaista koulumatkatukea, jos kuukaudessa on 10–14 matkapäivää.
Suurimmat ongelmat korjattu, päivityksiä tehdään vielä syksyllä
Paasikiven mukaan kaikkia teknisiä ongelmia ei ole vielä saatu korjattua, mutta ne ovat yrityksen tärkeysjärjestyksen kärkipäässä.
– Meillä on tulossa vielä jotain parannuksia. Olemme huomanneet, että meidän täytyy tehdä järjestelmään vielä päivityksiä. Mutta nyt syyskuussa ollaan jo selkeästi paremmassa tilanteessa, Paasikivi sanoo.
Kaikilla toisen asteen aloittavilla opiskelijoilla ei välttämättä ole henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia. Sille järjestelmä ei Paasikiven mukaan mahda mitään, sillä opiskelijan pitää pystyä todistamaan verkkokaupassa henkilöllisyytensä ja oikeutensa tuettuihin matkoihin.
Waltti-järjestelmää käyttävistä kaupungeista kerrotaan, että sähköinen opiskelijatodistus pyritään ottamaan käyttöön mahdollisimman pian, jotta lipun osto verkkokaupasta onnistuisi. Osassa kaupungeista opiskelijatodistukset ovat jo sähköisessä muodossa.
– Pyrimme siihen, että opiskelija saisi jatkossa kaikki palvelut verkkokaupan kautta, ettei tarvitsisi turhaan mennä palvelupisteisiin jonottamaan, Paasikivi sanoo.