Miten kylmettynyt meloja pelastetaan? Miten autetaan kalliokiipeilijää, joka on pudonnut korkealta ja saanut vamman? Entä jos maastopyöräilijä loukkaa itsensä keskellä metsää?
Noin 50 henkeä osallistuu parhaillaan kahden päivän eräleirille, jossa opetellaan pelastamistaitoja tällaisia tilanteita varten. Mukana on esimerkiksi sairaanhoitajia, ensihoitajia, lääkäreitä ja alan opiskelijoita eri puolilta Suomea.
Harjoituspaikkana on yksi retkeilijöiden suosimista patikointikohteista: Repoveden kansallispuisto Kouvolassa.
Sairaanhoidon ammattilaiset yöpyvät metsässä. He harjoittelevat kahden päivän aikana loukkaantuneen maastopyöräilijän, melojan ja kalliokiipeilijän auttamista.
Ensiapua maastossa
Päivystyksessä ja ensihoidossa Kotkassa työskentelevä sairaanhoitaja Pia Kiili laskeutui jyrkkää Olhavanvuoren seinää alas heti leirin alkajaisiksi. Ensifiilikset olivat hänen mukaansa "aivan mahtavat".
– Näitä saisi olla enemmänkin. Toivotaan, että tulevaisuudessa on.
Lenkkeilyä, maastopyöräilyä ja veneilyä harrastavan Kiilin mukaan leiri antaa käytännön harjoitusta tositilanteita varten. Hän pitää todennäköisenä, että joutuu joskus antamaan ensiapua maastossa.
– Perinteisen ensiavun pystyn itse antamaan. Luotan, että jos itselleni kävisi jotain vastaavassa tilanteessa, niin apu ja osaava henkilö tulisi kyllä paikalle.
Kiili arvioi, että Repoveden kansallispuistossa avun saaminen voi kestää kauan. Hän toivoo, että mukana olisi kaveri, joka tarvittaessa hälyttää avun paikalle.
Harjoituksen johtajana toimiva lääkäri Johannes Kärkkäinen vahvistaa, että potilaan kuljetusmatka Repovedeltä voi kestää teitä pitkin tunteja.
– Jokainen minuutti on riskialtista peliaikaa. Potilas pitää saada mahdollisimman nopeasti pois tältä alueelta, ja helikopteri on yksi vaihtoehto nopeaan kuljetukseen.
Onnettomuusriski kasvaa
Retkeilyn suosio on räjähtänyt koronaepidemian aikana. Samalla riski onnettomuuksille on kasvanut.
Lämmin kesä ja lisääntynyt retkeily ovat jo näkyneet pelastuslaitoksilla kasvaneena tehtävämääränä. Tavallisena kesänä ihmisen pelastamistehtäviä on ollut kesä-heinäkuussa koko maassa 500. Tänä vuonna tehtäviä oli sata enemmän.
Repoveden kansallispuisto Kouvolassa on yksi retkeilijöiden suosimista patikointikohteista.
Repoveden alueella pelastuslaitos on käynyt tänä vuonna pelastamassa kymmenen ihmistä. Koko viime vuoden aikana tehtäviä oli 12.
Sairaanhoidon ammattilaiset haluavat varautua siihen, että onnettomuusmäärä kasvaa.
"Ei harjoitella Lidlin takapihalla"
Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksen vastuulääkärinä toimiva Johannes Kärkkäinen kertoo, että leirin tarkoituksena on harjoitella pelastamista aidossa ympäristössä yhdessä eri viranomaisten kanssa.
– Pääsemme oppimaan toisiltamme oikeassa ympäristössä. Ei harjoitella luonnossa pelastamista Lidlin takapihalla. Aito ympäristö tekee tästä erityisen.
Kärkkäinen toivoo, että esimerkiksi retkeilijät ja kiipeilijät eivät tieten tahtoen satuttaisi itseään liian suurilla riskeillä.
Kansallispuistossa on lisäksi yksi seikka, jonka retkeilijän tulee ottaa huomioon: puhelin ei toimi joka paikassa, koska kentät ovat paikoin huonot.
– Retkeilijän täytyy aina tietää, missä ollaan ja mistä apua voi hälyttää. Täytyy tietää, missä kenttää on, jos sille on tarvetta, Johannes Kärkkäinen muistuttaa.
Tekstiin on korjattu Johannes Kärkkäisen nimi 16.9.2021 kello 9:06. Nimi korjattu myös videoon.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 16.9.2021 kello 23.00 asti.