Hyppää sisältöön

Akaan kaupunginjohtajan potkuista on yli neljä vuotta ja niistä riidellään taas oikeudessa: nyt erotettu johtaja vaatii kultaista kädenpuristusta

Viitasaari vaatii Akaan kaupungilta 103 000 euron korvauksia työsuhteen päättämisestä eli johtajasopimuksen niin sanottua kultaista kädenpuristusta. Akaan kaupunki kiistää vaatimukset.

Akaan kaupungintalo
Akaan kaupungintalo kuvattuna vuonna 2017. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Anu Leena Koskinen

Akaan entisen kaupunginjohtajan Aki Viitasaaren potkuista käydään yhä oikeutta.

Akaan kaupunginvaltuusto irtisanoi Viitasaaren toukokuussa 2017 eli yli neljä vuotta sitten. Aki Viitasaari toimi Akaan kaupunginjohtajana noin yhdeksän vuotta. Viitasaari irtisanottiin luottamuspulan takia. Luottamuspulan syyt liittyivät kaupunginjohtajan viranhoitoon ja käytökseen.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi vuonna 2019 Viitasaaren tekemän valituksen. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan Akaan kaupunginvaltuusto ei rikkonut lakia, kun se irtisanoi Viitasaaren toukokuussa 2017.

Riitaa johtajasopimuksen korvauksesta

Tällä viikolla Pirkanmaan käräjäoikeudessa on käynnistynyt potkuihin liittyvän riita-asian käsittely. Viitasaari vaatii Akaan kaupungilta 103 000 euron korvauksia ja vajaan 3 000 euron oikeudenkäyntikulujen korvaamista.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari
Kuva Aki Viitasaaresta on vuodelta 2017. Kuva: Akaan kaupunki

Viitasaari vaatii Akaalta korvauksia johtajasopimukseensa viitaten. Hänen mukaansa hän on oikeutettu 12 kuukauden palkkaa vastaavaan korvaukseen. Tästä pykälästä puhutaan yleisesti kultaisena kädenpuristuksena. Viitasaari on pyytänyt korvausta useita kertoja kaupungilta.

Hän vetoaa johtajasopimuksen kohtaan siirtymäkorvauksesta, mikäli kaupunki irtisanoo kaupunginjohtajan ilman laissa määriteltyjä erityisen painavia syitä.

Akaan kaupunki kiistää vaatimuksen. Kaupungilla on ollut sen mukaan erityisen painava syy irtisanomiseen, koska kyse oli kaupungin mukaan luottamuspulasta ja tehtävien laiminlyönnistä. Se viittaa hallinto-oikeuden päätökseen.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus päätti lokakuussa 2018, että Viitasaaren erottaminen ei syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Oikeuden mukaan valtuusto toimi harkintavaltansa rajoissa, eikä valtuuston päätös ollut muutenkaan lain vastainen.

Akaan kaupunki vetoaa myös siihen, että johtasopimuksessa puhutaan siirtymäkorvauksesta, mutta Viitasaari ei ollut valmis neuvottelemaan omasta irtisanoutumisesta, vaan hänet piti erottaa.

Akaan kaupunki vaatii, että Viitasaari korvaa kaupungin oikeudenkäyntikulut.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi sekä Viitasaaren että Akaan kaupungin vaatimukset oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta.

Lue lisää:

Akaan kaupunginjohtajan potkut pysyvät voimassa – hallinto-oikeus hylkäsi valitukset

Akaan valtuusto erotti kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren

KHO: Akaan valtuusto sai erottaa kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren

Akaasta monisivuinen selvitys oikeudelle kaupunginjohtajan erottamisesta

Suosittelemme sinulle