Hyppää sisältöön

Perhejuristi: Alttarille ei kannata astella ennen kuin ymmärtää, kuinka raju suomalainen avio-oikeus on erossa

Kaikki avioliitot päättyvät joskus, joko kuolemaan tai eroon. Ero muuttaa puolisoiden elämää monella tavalla, usein parempaan suuntaan. Yksi pahimmista yllätyksistä liittyy rahaan ja sen jakoon.

Perhejuristi Katariina Kuusiluoma.
Suomalainen avio-oikeus on raju, ja sen vaikutukset tulevat monelle jäätävänä yllätyksenä avioerotilanteessa, varoittaa Lexlyn perhejuristi Katariina Kuusiluoma. Kuva: Jari Pussinen / Yle
Matti Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Perhejuristilla on asiaa. Katariina Kuusiluoma näkee työssään, kuinka avioero sattuu sydämen lisäksi kukkaroon.

– Väitän, että naimisiin ei saisi mennä ennen kuin on allekirjoittanut dokumentin, jossa vakuuttaa ymmärtävänsä, että ilman avioehtoa avio-oikeus on voimassa täysmääräisesti ja erossa kaikki menee puoliksi jakoon.

Perhejuristin näkökulmasta avioliitto on vain taloudellinen, juridinen sopimus. Vuodesta 1987 saakka kumpi tahansa puolisoista on voinut irtisanoa sopimuksen ilman erityistä syytä. Kuuden kuukauden harkinta-ajan jälkeen avioliitto sitten loppuu. Hiukan dramaattisesti käräjäoikeus "tuomitsee puolisot avioeroon".

Silloin myös alttarilla tai henkikirjoittajan edessä voimaan tullut avio-oikeus yhteiseen ja omaan omaisuuteen puretaan. Moni kokee ikävän yllätyksen raha-asioissa.

Yrittäjä Laura Gröndahl.
Avioehto on tarpeen erityisesti silloin, kun puoliso ryhtyy yrittäjäksi. Chjoko-luksussuklaata myyvä Laura Gröndahl sanoo, että avioehto oli itsestäänselvyys hänelle ja yrittäjämiehelleen, Mika Gröndahlille. Kuva: Jari Pussinen / Yle

Avioerossa jakoon menee paitsi yhteinen omaisuus, myös oma omaisuus. Erossa jaetaan myös ennen avioliittoa kertynyt omaisuus eikä pelkästään avioliiton aikana hankittu omaisuus. Ihmiset kokevat tämän epäreiluna.

– Suomalainen avio-oikeus on todella raju ja laaja. Sen vaikutukset tulevat ihan jäätävänä yllätyksenä, kun avioero on edessä, kuvailee Kuusiluoma, joka työskentelee perhe- ja perintöoikeuteen erikoistuneessa lakitoimisto Lexlyssä.

Omaisuuden jakoa eli ositusta ei tehdä, mikäli eron kumpikaan osapuoli ei sitä vaadi.

Myös rahaton nuoripari tarvitsee avioehdon, koska elämää kannattaa suunnitella eteenpäin

Nuorena avioituvilla on harvoin paljon rahaa, joten avioehto voi tuntua tarpeettomalta. Mutta elämää kannattaa suunnitella eteenpäin.

Vuosien saatossa esimerkiksi oman kodin asuntolaina lyhenee, eli varallisuutta alkaa kertyä. Puoliso saattaa ryhtyä yrittäjäksi. Tai liiketoimintaan ryhdytään yhdessä.

Luksussuklaata Chjoko-merkillä myyvä Gröndahlin pariskunta, Laura ja Mika, ovat hoitaneet paperit kuntoon.

– Sanoin, että minä haluan avioehdon. Samoin sanoi mieheni. Keskustelu oli siinä. Avioehtoahan pystyy myöhemmin muokkaamaan.

– Oli helpompi lähtökohta katsoa niin, että se mikä on hänen on hänen ja mikä on minun on minun, Laura Gröndahl muistelee.

Yrittäjäperheen lisäksi myös uusperheessä avioehto tulee usein tarpeeseen, kun on omia, hänen ja yhteisiä lapsia.

Sijoituksien arvo vaihtelee päivittäin, mutta eron hetkellä uhkaa -50%

Suomalaiset ovat vaurastuneet, ja jo melkein miljoonalla on suoria osakesijoituksia.

Rahastosäästäjien joukon täsmällinen ynnääminen on vaikeaa, mutta lähenee sekin todennäköisesti miljoonaa – toki päällekkäisyyksiä osakesäästäjin on paljon.

Viime vuosina erityisesti naiset ovat innostuneet sijoittamaan. Myös Laura Gröndahl.

– Jos olen uskaltanut suklaakaupasta tai muualta saamani eurot panna kasvamaan, niin ne kuuluvat minulle eikä miehelleni. Arvostan myös sitä, että kun hänellä on sijoituksia, niin ne kuuluvat hänelle. Eivät ne ole minun omaisuuttani.

Naissijoittaja ilman avioehtoa sijoittaa käytännössä joka kerta yhden euron itselleen ja yhden puolisolleen.

Aktiivisijoittajat ovat kiinnostuneita osakkeiden ja rahasto-osuuksiensa päiväkohtaisista heilahduksista, pienistäkin.

– Mutta herranen aika, usein he unohtavat, että avioerossa sijoitussalkun arvo putoaa yks kaks 50 prosenttia, varoittaa Kuusiluoma.

Raha-asioista puhuminen saattaa olla vaikeaa. Perhejuristi kannustaa laskeutumaan ylevien periaatteitten tasolta hyvin kouriintuntuvien asioiden pariin.

– Usein asiakkaat kertovat, että heillä puhutaan avoimesti ja että mitään salaista ei ole. Silti puuttuu ymmärrys omaisuudesta. Pitäisi läjitellä kaikki omaisuuserät ja sopia, mikä on yhteistä jaettavaa ja määritellä samalla, mikä on kunkin omaa "seikkailurahaa".

Asenteet avioehtoon ovat muuttuneet. Nuorempi polvi ei pidä avioehtoa epäluottamuksena puolisoon vaan pikemminkin molemminpuolisena vakuutuksena, jolla varaudutaan avioeron riskiin

Yksinkertainen tai monimutkainen, avioehto tulee voimaan vasta rekisteröitynä

Avioehto on yksinkertaisimmillaan sopimus, jolla suljetaan pois molempien puolisoiden tai vain toisen puolison avio-oikeus kaikkeen toisen omaisuuteen tai sen johonkin osaan. Avioehto voi olla voimassa avioeron tai kuoleman taikka molempien varalta.

Omin päin tehtynä avioehto voi laueta sormille juuri silloin, kun sitä tarvitaan. Ammattilaisen apua kannattaa käyttää, koska kaikki parit ovat erilaisia.

Allekirjoitettua ja todistettua avieohtoa ei saa unohtaa pöytälaatikkoon. Avioehto on lainvoimainen vasta, kun se on rekisteröity entisessä maistraatissa, joka nykyään kulkee nimellä digi- ja väestötietovirasto.

Yksinkertaisen avioehdon laatimisen ammattilakimies hoitaa halvimmillaan alle satasella, nykyään usein helposti verkossa. Rekisteröinnistä peritään 55 euroa.

Rekisteröityjä avioehtoja on tallennettu digi- ja väestötietovirastoon vajaat 270 000. Vuoden 2020 saldo oli 8 661 rekisteröityä avioehtoa. Se on 33,8 prosenttia edellisvuonna solmittujen avioliittojen määrästä. Tilastoa hämärtää kuitenkin se, että avioehdon muutoksessa vanha avioehto jää tilastoon, ja sen lisäksi kirjataan muutettu, uusi avioehto.

Toissavuonna Suomessa solmittiin 22 296 avioliittoa. Samana aikana 13 365 liittoa päättyi eroon.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 21.1. kello 23:een saakka.

Juttua täydennetty kello 9.13: Mainittu se, ettei ositusta tehdä, mikäli kumpikaan eron osapuolista ei vaadi sitä.

Katso tästä Puoli seiskan televisiojuttu avioehdosta.

Suosittelemme