Hyppää sisältöön

Ensin pomppasivat sairaala Novan kustannukset, nyt sama toistuu Asteri-hankkeessa – kuntien luottamus sairaanhoitopiiriin horjuu Keski-Suomessa

Yle kysyi kunnanhallitusten puheenjohtajilta, nauttiiko sairaanhoitopiirin johto luottamusta. 11 kuntaa vastasi, että luottamus on heikentynyt potilastietojärjestelmä Asterin kustannusten merkittävän nousun vuoksi.

Kuntien luottamus sairaanhoitopiiriin horjui ensin sairaala Novan kustannusten noustua. Sairaala avattiin vuoden 2021 alussa. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Keskisuomalaisten kuntien luottamus sairaanhoitopiirin johtoon horjuu.

Yle kysyi kunnanhallitusten puheenjohtajilta, nauttiiko sairaanhoitopiirin johto kuntien luottamusta. 11 kuntaa vastasi, että luottamus on heikentynyt potilastietojärjestelmä Asterin hankinnan yhteydessä.

Ylen kyselyyn vastasi 15 hallituksen puheenjohtajaa. Kysely lähetettiin kaikkiaan 21 kunnanhallituksen puheenjohtajalle.

Asiakas- ja potilastietojärjestelmä Asterin investointikulut ovat nousseet (siirryt toiseen palveluun) (Jyväskylän kaupunki) noin 64,5 miljoonasta 128,7 miljoonaan euroon.

Luottamusta horjutti jo aiemmin sairaala Novan hinnan kallistuminen. Sairaalan kokonaiskustannus nousi 554 miljoonaan euroon, kun aiempi arvio oli 498 miljoonaa euroa.

Osa kunnista on tehnyt valtuustopäätöksen, ettei uuden potilastietojärjestelmä Asterin hankintaa hyväksytä.

Kunnat liittävät Asterin sairaala Novan kustannusnousuun

Esimerkiksi Muurame on kunnanvaltuuston päätöksellä torpannut Asterin hankinnan.

– Muuramen linjaus asiassa on selkeä eli emme voi hyväksyä tällaista kustannusnousua. Valitettavasti jo sairaala Novan investoinnin kohdalla kustannusarvio ei pitänyt, vaan kustannuksiin tuli yli 50 miljoonan euron ylitys. Tällainen toimintatapa ei voi siirtyä hyvinvointialueille, sanoo vastauksessaan kunnanhallituksen puheenjohtaja, keskustan Mika Ilvesmäki Muuramesta.

Myös esimerkiksi Saarijärvi muistuttaa, että toistuvat budjetin ylitykset investointihankeissa ovat aiheuttaneet luottamuspulaa.

Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Jaakko Selin kirjoittaa vastauksessaan, että luottamusta sairaanhoitopiiriin on heikentänyt erityisesti kustannuskehitys Aster-hankkeen ja sairaala Novan osalta.

– Myöskään kunnille sairaalahankkeen päätöksenteon yhteydessä luvattuja tehostamistavoitteita ei ole saavutettu, sanoo Selin.

Keuruulta muistutetaan luottamuksen horjuneen sairaanhoitopiirin uuden sairaalan kustannusten nousun vuoksi.

– Novan kustannusten nousu ja siitä tiedottaminen, muutenkin viestintä on ollut kuntien suuntaan epäonnistunutta. Myös Aster-järjestelmän yhtäkkinen hinnannousu ihmetyttää ja herättää kysymyksiä johdon suuntaan, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja, keskustan Saara Kässi-Jokinen Keuruulta.

Potilastietojärjestelmän kallistuminen kerrottiin kunnille elokuussa

Uusi kunnanvaltuutettu ja Laukaan kunnanhallituksen puheenjohtaja, keskustan Sakari Suomala oli mukana sairaanhoitopiirin infotilaisuudessa, jossa kerrottiin potilastietojärjestelmä Asterin kustannusten noususta.

– Tilaisuudessa hinnannousu esitettiin tyyliin "eihän tässä kummallista ole". Kustannuslaskelma saatiin näyttämään hyvältä samaan aikaan. Tämä aiheutti minulle kysymyksen, että mitä tässä on menossa, kertoo Suomala.

Suomala kertoo käyneensä laajoja keskusteluja viranhaltijoiden ja muiden asianosaisten kanssa ja tyytymättömyys sairaanhoitopiiriä kohtaan on ilmeinen.

– Nauttiiko sairaanhoitopiirin johto kunnan luottamusta: tähän otamme kantaa Aster-hankkeen päätöksenteon yhteydessä ensin kunnanhallituksessa 20. syyskuuta, sanoo Suomala.

Viitasaarelta muistutetaan, että Sairaala Novan investointikustannusten raju ylitys toistuu potilastietojärjestelmän yhteydessä.

– Aster-projektin osalta toimintamalli vaikuttaa samankaltaiselta. Kustannukset tuplaantuivat aiemmin viestitetystä ja sairaanhoitopiiri epäonnistui pahasta viestiessään omistajakunnille asiasta monella eri sekavalla selityksellä, joita oli vaikea tulkita, toteavat hallituksen puheenjohtaja, keskustan Pirjo Grönholm-Paananen ja valtuuston puheenjohtaja Sisko Linna (sd.)vastauksessaan.

Viitasaaren kaupunginvaltuusto edellytti myös potilastietojärjestelmän hankinnan pysäyttämistä vaativassa päätöksessään sairaanhoitopiiriltä luottamusta vahvistavia jatkotoimia.

Viimeiset kunnat tekevät päätökset syyskuun loppuun mennessä

Toivakan kunnanhallituksen puheenjohtaja, keskustan Heidi Hakkarainen vastasi, että merkittävät muutokset sairaala Novan sekä asiakas- ja potilastietojärjestelmän Asterin kustannuksissa ovat heikentäneet luottamusta.

– Sairaanhoitopiirin on ryhdyttävä toimenpiteisiin luottamuksen vahvistamiseen suhteessa omistajakuntiin, sanoo Hakkarainen.

Toivakassa Aster-kokonaisuus on käsittelyssä hallituksessa 20. syyskuuta ja kunnanvaltuustossa 27. syyskuuta.

Konneveden kunnanhallituksen puheenjohtaja, keskustan Simo Väisänen kertoo sähköpostivastauksessaan, että luottamus on enimmäkseen horjunut kahdessa suuressa hankkeessa: sairaala Novan ja Asterin hankinnassa.

– Kuntien on ollut hyvin vaikeaa suunnitella omaa talouttaan sairaanhoitopiirin ilmoittaessa toistuvasti suurista kustannusylityksistä. Lisäksi varsinkin nyt Asterin hankinnan valmistelussa, johto on tuntunut muuttaneen jatkuvasti selityksiä, miksi kohtuuton kustannusylitys on muodostunut, sanoo Väisänen.

Väisänen muistuttaa, että sairaanhoitopiiri lupasi vajaa vuosi sitten, ettei yllättävä kustannusten nousua tule tapahtumaan asiakas- ja potilastietojärjestelmässä.

Joutsan kunnanhallitus käsittelee potilastietojärjestelmää 20. syyskuuta ja valtuusto päättää asista 27. syyskuuta.

Myös Laukaan kunnanhallitus ja -valtuusto päättävät Asterista samoina päivinä. Jyväskylän kaupunginvaltuuston päätös tehdään 27. syyskuuta.

Keski-Suomen lisäksi Aster-hankkeessa ovat mukana Etelä-Savon soteyhtymä Essote, Vaasan sairaanhoitopiiri sekä Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Siun sote.

Suosittelemme sinulle