Hyppää sisältöön

Pihlajat notkuvat nyt superruokaa – pakastaminen poistaa happamuutta marjoista

Pihlajanmarjasato on tänä vuonna runsas ja sadonkorjuuaika on nyt parhaimmillaan. Ennen poimintaa kannattaa tehdä makutesti.

Karoliina Laitinen kerää pihlajanmarjoja
Karoliina Laitinen opettaa Ahlmanin ammattiopistossa luontoalaa. Hän kertoo, että kiinnostus luontoa ja villiruokaa kohtaan on kasvanut. Kuva: Maria Salovaara/Yle
Maria Salovaara
Avaa Yle-sovelluksessa

Luonnonvaratuottaja Karoliina Laitinen haluaa kumota sanonnan, jonka mukaan runsas pihlajanmarjasato enteilee vähälumista talvea.

– Pihlaja marjoo joka toinen vuosi ja joka toinen vuosi se lepää. Siksi aina ei ole näin runsasta satoa, Laitinen kertoo.

Pihlajanmarjojen paras poiminta-aika on juuri nyt. Mutta jos omassa pihassa ei ole pihlajaa, mistä uskaltaa poimia raaka-aineet pihlajanmarjahyytelöön?

– Mistä vaan! Pihlajanmarjoja saa poimia jokamiehenoikeudella. Marjat huuhdellaan ennen käyttöä mutta ihan ydinkeskustasta en keräisi.

Tee makutesti!

Pihlajanmarjojen välillä saattaa olla isokin makuero. Siksi kannattaa maistella eri puiden antimia ennen poimimista.

– Makuerot johtuvat puun perimästä. Meille tutun pihapihlajan marjat ovat vähemmän kitkeriä kuin vaikkapa metsikössä kasvavan.

Pihlajanmarjoille ominaista kitkeryyttä saa sokerin lisäksi taitettua esimerkiksi omenalla tai tilkalla konjakkia. Myös pakastaminen poistaa happamuutta. Laitisen mukaan pihlajan mausteeksi sopivat esimerkiksi vanilja ja kaneli.

Yksi tunnetuimmista pihlajanmarjatuotteista on ollut Alkon valikoimiin kuulunut Sorbus eli "Soppa". Väkevän viinin valmistus kuitenkin lopetettiin vuonna 2010.

Uhkean makunsa puolesta pihlaja sopisi kyllä juomiin, mutta saatavuutensa vuoksi se on hankala raaka-aine.

– Tuotteilla pitää olla jatkumo eikä pihlajanmarjoja varmuudella saa joka vuosi, sanoo Titta Sydänheimo-Auer marjaviinejä valmistavasta Teiskon viinistä.

karoliina laitinen esittelee marmeladia
Karoliina Laitinen esittelee itsetehtyjä "kettukarkkeja" eli pihlajanmarjamarmeladia. – Sokeriahan näissä on, mutta väitän silti karkkia terveellisemmäksi tuotteeksi. Kuva: Maria Salovaara/Yle

Kotimaista supermarjaa vierastetaan

Pihlaja on ollut aikanaan tärkeä ravintokasvi juuri marjojen vitamiinipitoisuuden vuoksi. Karoliina Laitisen mukaan pihlajanmarjoissa on enemmän c-vitamiinia kuin appelsiinissa ja lähes yhtä paljon kuin lakassa.

Onkin siis suorastaan tuhlausta, ettei pihlajanmarja kovinkaan helposti löydä ihmisten hillo- ja hyytelöpurkkeihin.

Laitisen mukaan tämä on kuitenkin muuttumassa.

– Mielenkiinto kaikkea luonnosta löytyvää ruokaa kohtaan on kasvanut. Sen huomaa kursseilla ja ihmisten puheissa.

Myös Titta Sydänheimo-Auer kannustaa käyttämään pihlajanmarjoja kotikeittiössä.

– Pihlajanmarjahyytelö sopii loistavasti esimerkiksi broilerin kylkeen.

Suosittelemme sinulle