Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pitkästä aikaa pääsee teatteriin, ja tarjolla on harvinaisen kiinnostavia ensi-iltoja – poimimme syksyn tarjonnasta 7 tärppiä

Yleisön määrä on yhä rajoitettu suuressa osassa maata koronapandemian takia, mutta teatteriin kuitenkin pääsee taas – ainakin jos toimii nopeasti lippuluukulla. Alkavan kauden ohjelmistossa on monta harvinaista herkkua.

Pieni tyttö katsoo kameraan tukka pörrössä.
Matilda-musikaali on Tampereen Työväen Teatterin syksyn suurensi-ilta. Kuva: Kari Sunnari / Tampereen Työväen Teatteri
Pia Parkkinen,
Sanna Vilkman
Avaa Yle-sovelluksessa

1. Kansallisteatteri: Tunnit, viikot, kuukaudet

Petra Karjalainen ja Timo Tuominen seisovat käsi kädessä näyttämöllä selin kameraan.
Kuva: Kansallisteatteri

Kansallisteatterin suurella näyttämöllä nähdään luultavasti syksyn koskettavin esitys. Kati Kaartisen käsikirjoittama Tunnit, viikot, kuukaudet perustuu kirjailija-ohjaaja Reko Lundánin ja hänen Tina-puolisonsa romaaniin Viikkoja, kuukausia (2006) ja Tina Lundánin kirjaan Ensimmäinen kesä (2008).

Lundánien todellisiin tapahtumiin pohjautuva kirja kuvaa sitä, mitä tapahtuu, kun perheen isä saa tietää sairastavansa parantumatonta syöpää. Tina Lundánin teos puolestaan kertoo siitä, millaista perheen elämä on isän kuoltua.

Tunnit, viikot, kuukaudet käsittelee elämän rajallisuutta ja ihmisen avuttomuutta kuoleman edessä. Rooleissa nähdään lukuisissa musikaaleissa ansioitunut Petra Karjalainen ja Brel-laulajana tunnettu Timo Tuominen. Musiikin livebändille on säveltänyt Jussi Tuurna.

Tuomas Rinta-Panttilan ohjaama esitys on yhteistuotanto Tampereen Työväen Teatterin kanssa, jonne se siirtyy keväällä 2022.

Ensi-ilta 23.9.2021.

2. Q-teatteri: Minä, askartelija

Kaksi henkilöä istuu lentokonerötiskön ohjaamossa.
Kuva: Pate Pesonius / Q-teatteri

Muun muassa neliosaisesta Arktisesta trilogiastaan tunnettu käsikirjoittaja-ohjaaja-näyttelijä Leea Klemola on yksi tämän hetken merkittävimmistä ja omaäänisimmistä teatterintekijöistä. Nyt hän ohjaa ensimmäistä kertaa Q-teatterille.

Klemolan yhdessä Rosa-Maria Perän kanssa kirjoittama Minä, askartelija on teatterin kuvauksen mukaan esitys seitsemästä päivästä ja kuudesta askartelijasta Ruotsinpyhtäällä kesällä 2019. Esitys kertoo myös askartelun voimasta, askartelun ylä- ja alamäistä, ja niistä vaaroista joihin rakkaus askarteluun saattaa meidät suistaa.

Ohjaajan blogin mukaan esityksen tosin piti olla alunperin olla jotain aivan muuta, mutta sitten tuli koronapandemia ja neuvoa uudelle suunnalle etsittiin muun muassa tarot-korteista ja vanhasta navetasta.

Rooleissa nähdään Q-teatterin kantavia voimia Elina Knihtilästä Lotta Kaihuaan. Mukana on myös Klemolan luottonäyttelijä Miko Kivinen.

Ensi-ilta 23.9.2021.

3. KOM-teatteri: Lou Salomé

Lou Salomén mainosjuliste.
Kuva: KOM-teatteri

Lou Andreas-Salomé (1861–1937) oli poikkeuksellinen ihminen, joka ei suostunut asettumaan naiselle varattuun rooliin. Hän oli kirjailija, filosofi ja psykoanalyytikko aikana, jolloin analyysi vasta haki muotoaan.

Hän oli femme fatale, kohtalokas nainen, johon muun muassa runoilija Rainer Maria Rilke ja filosofi Friedrich Nietzsche hullaantuivat. Psykoanalyysin isä Sigmund Freud puolestaan arvosti Saloméa analyytikkona.

Miehet ovat jääneet historiaan, mutta Salomén elämästä tiedämme vähemmän. Aina Bergroth nostaa Salomén päähenkilöksi kirjoittamassaan näytelmässä, jonka kantaesityksen ohjaa Riikka Oksanen. Luvassa on anarkistinen ja karnevalistinen esitys oman aikansa tabujen rikkojasta.

Ensi-ilta 24.9.2021.

4. Viirus: Rocky

Näyttelijä Martin Bahne istuu näytelmän promokuvassa alusvaatteisillaan jalat kylpylaitteessa, jossa on punaista nestettä.
Kuva: Ernest Protasiewicz / Viirus

Ja sitten hieman politiikkaa. Rocky! Return of the Loser -monologi käsittelee oikeistopopulismin voittokulkua ja kulttuurivasemmiston lamaannustilaa. Tyylilajista antaa osviittaa ikäsuositus – 16 vuotta – ja ennakkovaroitus tekoverestä ja shokeeraavista elementeistä.

Palkittu teksti on tanskalaisen Tue Bieringin kirjoittama, ja sitä on kuvailtu muun muassa hämmentäväksi ja groteskiksi.

Fyysisen monologin esittää Martin Bahne. Ohjaus perustuu alkuperäiseen Tue Bieringin konseptiin, ja sen on ohjannut Jussi Sorjanen. Kielenä on ruotsi, mutta esitys tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Ensi-ilta 25.9.2021.

5. Kansallisteatteri: Sokea piste

Sokea piste - näytelmän mainosjuliste.
Kuva: Kansallisteatteri

Kansallisteatterin Vallilan näyttämöllä todistetaan tänä syksynä odotettua paluuta. Kiitetty ja kiistelty ohjaaja Susanna Kuparinen on viimeisten viiden vuoden ajan tehnyt jotain muuta kuin teatteria, mutta nyt luvassa on jälleen yhteiskunnallista tykitystä dokumentaarisin keinoin.

Kuparinen singahti julkisuuteen runsaat kymmenen vuotta sitten Valtuusto-trilogialla, jota seurasi Eduskunta-sarja. Kohauttaneet dokumenttiteatteriesitykset perustuivat todellisiin asiakirjoihin, monen ihmisen voimin tehtyyn uutteraan taustatyöhön ja faktantarkastukseen.

Todellisiin asiakirjoihin, päättäjien oikeisiin puheisiin ja virkamiesten haastatteluihin perustuu myös Kuparisen yhdessä Jari Hanskan kanssa kirjoittama Sokea piste. Se käsittelee muun muassa sitä, kuka halusi viedä keskellä pandemiakriisiä helsinkiläislasten rahat, miksi arvopohjaisia poliittisia päätöksiä väitetään ainoiksi mahdollisiksi vaihtoehdoiksi ja miksi Ruotsissa annettiin vanhusten kuolla koronaan.

Myös toivosta ja oman lapsen kanssa keitellystä kalasopasta on tavallaan kysymys. Susanna Kuparinen kertoo esityksen taustoista muun muassa tässä kulttuurivieras-jutussa.

Sokea piste on Kuparisen ensimmäinen ohjaus Kansallisteatterille. Esityksen musiikin on säveltänyt Kerkko Koskinen.

Ensi-ilta 2.10.2021.

6. Tampereen Työväen Teatteri: Matilda

Kolme tyttöä makaa maassa Matilda-kyltin edessä.
Kuva: Kari Sunnari / Tampereen Työväen Teatteri

Roald Dahlin lastenkirjaklassikkoon perustuva Matilda-musikaali on ollut vuoden 2010 kantaesityksestään lähtien yleisön ja kriitikoiden kestosuosikki synnyinkaupungissaan Lontoossa. Matilda lumoaa lapset ja aikuiset. Sen voima perustuu syvälliseen sanomaan ja taitaviin lapsinäyttelijöihin.

Totutusta poiketen tarinan keskiössä on pieni tyttö. Nokkelaa Matildaa ympäröivät törpöt aikuiset koulussa ja kotona. Matilda käärii kuitenkin hihat ja oikaisee kohtaamansa vääryydet.

Nenäliinat esiin! Pienen tytön rohkeus ja viisaus liikuttavat. Kun ne yhdistää Tim Minchinin säveltämään oivaltavaan musiikkiiin ja alkuperäiskirjan poikkeuksellisen taitavaan dramatisointiin, lopputuloksena on musikaaliteos, joka on voittanut Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa huomattavan määrän teatterialan palkintoja.

Tampereen Työväen Teatterissa Matildan roolissa vuorottelee kolme hurmaavaa tyttöä, Alma Järvensivu, Villa Murtagh ja Helinä Puusa. Heidän haastattelunsa voit lukea täältä.

Ensi-ilta 27.10.2021.

7. Turun Kaupunginteatteri: Hobitti

Teemu Aromaa Bilbo Reppulina mainoskuvassa.
Kuva: Otto-Ville Väätäinen ja Marita Koivisto / Turun Kaupunginteatteri

Kolme ja puoli vuotta sitten Turun Kaupunginteatteri loihti näyttämölle J.R.R. Tolkienin legendaariseen teokseen perustuvan Taru sormusten herrasta -spektaakkelin. Nyt se saa saman tekijäjoukon voimin jatkoa Hobitista.

Kirjana ja elokuvina julkaistun fantasiatarinan on dramatisoinut Sami Keski-Vähälä ja sen ohjaa teatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki.

Velho Gandalf (Mika Kujala) houkuttelee kotikonnussaan viihtyvän Bilbo Reppulin (Teemu Aromaa) mukaansa vaaralliselle matkalle kohti Yksinäisten vuorten takaisinvalloitusta ja vuoren sisällä odottavaa aarretta. Taistelujen värittämällä matkalla syntyy yllättäviä ystävyyksiä ja tulee vastaan vuorenpeikkoja, hämähäkkejä, kääpiöiden klaani ja tietenkin Klonkku (Miska Kaukonen). Ja toki myös tultasyöksevä lohikäärme.

Esitys toteutetaan yhteistyössä Turun AMK:n Taideakatemian sirkuskoulutuksen kanssa.

Ensi-ilta 13.11.2021.

Suosittelemme