Hyppää sisältöön

Kansainvälinen sotarikostuomioistuin aloittaa tutkinnan Filippiinien hallinnon huumesodasta

Tuomioistuin selvittää, onko huumeiden vastaisessa väkivaltaisessa kampanjassa syyllistytty rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Nyt käynnistyvä tutkinta koskee vuosia 2011–2019, jolloin Filippiinit vielä oli tuomioistuimen jäsen.

 Presidentti Rodrigo Duterte  kuvattuna silloisen poliisipäällikön  Ronald dela Rosan kanssa Manilassa huhtikuussa 2018.
Presidentti Rodrigo Duterte (oik.) poliisipäällikkö Ronald dela Rosan kanssa Manilassa huhtikuussa 2018. Kuva: FRANCIS R. MALASIG/ EPA
Jani Parkkari
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC ilmoitti keskiviikkona aloittavansa tutkinnan Filippiinien hallinnon huumeiden vastaisesta sodasta.

Haagissa sijaitseva tuomioistuin aikoo selvittää, onko väkivaltaiseksi kritisoidussa kampanjassa mahdollisesti syyllistytty rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Tutkinnassa selvitetään tapahtumia vuosilta 2011–2019, jolloin Filippiinit oli vielä tuomioistuimen jäsen. Maa erosi tuomioistuimesta vuonna 2019 pian sen jälkeen, kun ICC alkoi tehdä alustavia selvityksiä Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten roolista huumeiden vastaisessa sodassa.

Lupasi ratkaista huumeongelman

Duterte nousi presidentiksi kesäkuussa 2016 luvattuaan poistaa Filippiinien huumeongelman. Ratkaisuksi hän esitti sodan aloittamisen huumeiden käyttäjiä ja myyjiä vastaan.

– Jos tunnette addikteja, menkää ja tappakaa heidät itse, Duterte kannusti kuulijoitaan virkaanastujaispuheessaan.

Nyt viisi vuotta myöhemmin noin 6 000 ihmistä on saanut virallisten tilastojen mukaan surmansa Filippiineillä huumeiden vastaisissa poliisioperaatioissa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan tapettuja on todellisuudessa enemmän ja heidän joukossaan on myös sivullisia, joilla ei ole mitään yhteyttä huumeisiin.

Presidentti Duterte ja maan poliisivoimien johto ovat toistuvasti kiistäneet väitteet summittaisesta voimankäytöstä.

Hautajaiskulkue banderolleineen.
Surijat osoittivat mieltään huumesodan uhrina kuolleen nuoren muistoksi ja presidentti Duterten toimia vastaan Caloocanissa, Filippiineillä elokuussa 2017. Kuva: Rolex Dela Pena / EPA

Vaikea tutkia ilman yhteistyötä

Syyttäjän esittämään materiaaliin perehtyneet ICC:n tuomarit arvioivat keskiviikkona antamassaan lausunnossaan, että Filippiinien "huumesotaa" ei voi pitää legitiiminä lain toimeenpanona vaan kyseessä on enemmänkin järjestelmällinen hyökkäys siviilejä kohtaan.

Filippiinien hallitus tai presidentti Duterte eivät ole toistaiseksi kommentoineet tuomioistuimen näkemystä.

Filippiiniläinen kansalaisoikeusjärjestö Karapatan piti tuomioistuimen kommentteja ja päätöstä aloittaa tutkinta tervetulleena.

– Duterte ja hänen liittolaisensa pitäisi saattaa vastuuseen näistä rikoksista, järjestö viestitti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Vuonna 2002 perustettu ICC tuomitsee henkilöitä sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja joukkotuhonnasta.

Käytännössä tuomioistuimen mahdollisuudet tutkia rikoksia ovat hyvin rajalliset, sillä ICC:llä ei ole omia poliisivoimia tutkimaan väitettyjä rikoksia. Toiminta on pitkälti riippuvaista ulkomaalaisesta viranomaisyhteistyötä.

Presidentti Duterten tiedottaja ilmoitti jo kesäkuussa, ettei Filippiinit aio avustaa ICC:n mahdollisia tutkimuksia, koska maa ei ole tuomioistuimen jäsen.

Lue lisää:

Takaisku Filippiinien huumesodassa: Poliisijohtaja erosi huumeskandaalin takia

Amnesty vaatii YK:ta tutkimaan Filippiinien huumeiden vastaista sotaa

Suosittelemme sinulle