Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sammelvuo on kiinnostunut jatkamaan Venäjän päävalmentajana – uskoo, että olympiahopea painaa enemmän kuin raju EM-pettymys

Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä putosi lentopallon EM-kisojen puolivälierissä. Sammelvuo kertoo, että neuvottelut jatkosopimuksesta alkavat myöhemmin: "Tarvitaan kirkkaammat ajatukset kuin tällä hetkellä on".

Tuomas Sammelvuo Venäjän maajoukkueen keskellä.
Kuva: Tomi Hänninen
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuomas Sammelvuo johdatti Venäjän miesten lentopallomaajoukkueen Tokiossa olympiahopealle, mutta EM-kisat päättyivät pettymykseen: joukkue putosi jo puolivälierissä, kun se hävisi kotijoukkue Puolalle suoraan 0–3.

Sammelvuon sopimus Venäjän päävalmentajana ulottuu vuoden loppuun, ja Venäjän lentopalloliiton puheenjohtaja Stanislav Shevtshenko on ilmoittanut liiton arvioivan valmennusryhmän työtä joulukuussa.

Pietarista puhelimitse tavoitettu Sammelvuo kertoi, ettei hänellä ole ollut liiton henkilöiden kanssa vielä puhetta jatkosopimuksesta.

– Olemme puhuneet pelaajien kanssa jo ensi vuodesta, mutta varmasti menee kuukausi puolitoista, ennen kuin tulee kokoukset, joissa tuosta päätetään, Sammelvuo sanoi.

Sammelvuo uskoo, että olympiamitali painaa vaakakupissa paljon, sillä se oli tämän kesän selkeä ykköstavoite ja siitä satelee hänelle ja joukkueelle edelleen hyvää palautetta.

Venäjän maajoukkueen GM Sergei Tetjuhin sanoi Yle Urheilulle Tampereen EM-kisojen alkupuolella, että valmennusryhmää arvioivassa kokoonpanossa on vanhan koulukunnan valmentajia, jotka ovat arvioissaan kriittisiä ja joiden mielestä myös EM-kisojen menestys otetaan huomioon. Sammelvuo ei Tetjuhinin kommenttia lähtenyt sen enempää miettimään.

– Yleensä ei päivä kisojen jälkeen kannata vetää hirveitä johtopäätöksiä tai analyysejä. Jos katsotaan koko kesää ja sitä, missä joukkue on menossa, niin uskon, että siihen tarvitaan vähän kirkkaammat ajatukset kuin tällä hetkellä on heti turnauksen jälkeen, Sammelvuo muistutti, mutta myönsi, että jatkopesti kiinnostaa.

– Joo, totta kai kiinnostaa!

Vuoden 2022 MM-kisat pelataan Venäjällä.

Hakkuritilanne aiheutti ongelmia

Vaikka Sammelvuo sanoi tekevänsä perusteellisemmat analyysit Venäjän EM-kisojen peleistä myöhemmin, oli hän ehtinyt pohtia pikaisesti, miksi joukkueen peli ei ollut yhtä hyvää kuin Tokion olympialaisissa.

– Voisi käyttää sanontaa, että jos autosta on bensa lopussa, niin sitä voi polkea ja kaasuttaa miten paljon tahansa, mutta se ei välttämättä mene sen lujempaa. Sellaista meistä näkyi turnauksessa. Etenkin viimeinen viikko oli suhteellisen raskas henkisesti.

Venäjän joukkue pelasi alkukesästä Kansojen liigaa ja siirtyi tämän jälkeen Tokion olympiakisoihin. Venäjä sijoittui Kansojen liigassa viidenneksi ja olympialaisissa Venäjän olympiakomitean joukkue hävisi tiukan finaalitaiston Ranskalle 2–3.

Sammelvuo myönsi, että neljän kuukauden hotellielämä alkoi tuntua jokaisella joukkueenjäsenellä. Eikä tilannetta auttanut se, että joukkue joutui lähtemään EM-kisoihin ilman kahta huippuhakkuriaan, Maksim Mihailovia ja Viktor Poletajevia. Sammelvuo istutti hakkurin tontille yleispelaaja Jegor Kljukan, jonka peliin hän olikin tyytyväinen.

– Maksim on ollut isähahmo kentällä, mutta hänellä oli vaivoja, jotka piti hoitaa kuntoon. Viktorilla taas oli jalkavamma, joka vaivasi jo olympialaisissa. Päätimme, ettemme riskeeraa sitä näihin peleihin. Meillä ei ollut muita hakkureita kuin nuori Kirill Klets ja tuo osoittautui oikeaksi ratkaisuksi hakkuripelin osalta, Sammelvuo kertoi.

– Jegor pelasi oudolla paikalla, mutta pelasi hienosti. Hän kantoi porukkaa, mutta sitten hänen poissaolonsa yleispelaajan tontilta näkyi pelissämme.

Jegor Kljuka joutui pelaamaan EM-kisoissa hakkurina, vaikka hän pelaa yleensä yleispelaajana.
Tuomas Sammelvuon mielestä Jegor Kljuka pelasi mahtavan EM-turnauksen hakkurina. Hän oli tyytyväinen, että Kljuka löi itsensä likoon oudolla pelipaikalla. Kuva: Tomi Hänninen

"En usko tuuriin"

Sammelvuo ei pidä selittelystä eikä jossittelusta, mutta EM-kisoissa yksi ottelu oli sellainen, joka jäi häntä kaivertamaan: avausottelu Turkkia vastaan. Sen altavastaajana otteluun lähtenyt Turkki voitti 3–1.

– Se oli juuri sellainen olympialaisten jälkeinen peli, johon emme olleet sillä tavalla valmiita kuin olisi pitänyt olla. Se varmasti vaikutti koko meidän turnaukseen. Kun itseluottamus ei ollut ihan tapissa, niin peli oli väkinäisen näköistä.

Puolivälieräottelussa Puolaa vastaan Venäjällä oli omat hetkensä toisessa erässä, mutta väkivahvasti kotiyleisönsä edessä pelannut Puola käänsi sen itselleen. Sammelvuon mielestä on mielenkiintoista nähdä, löytyykö turnauksessa joukkuetta, joka saa Puolan pelaamaan todellisessa painetilanteessa.

– Syöttö-vastaanotto ja hyökkäyspeli ovat kaksi tärkeää elementtiä lentopallossa. Kun ne häviää noin selkeästi kuin mitä me hävisimme, niin peli on sen näköistä, mitä se meidän kohtaamisessamme oli.

Suomalaisvalmentajan mielestä oli myös mielenkiintoista se, että siinä missä olympialaisissa kaikki haastepallot tuntuivat olevan venäläisille aina sentin sisällä, niin nyt ne olivat kaikki sentin ulkona.

– En usko tuuriin tai onneen. Onni pitää ansaita kovalla työllä ja asiat menevät niin kuin pitää mennä, hän totesi.

Enemmän jäi hampaankoloon olympiafinaalista

Kotiinsa Pietariin keskiviikkona saapunut Sammelvuo on jo alkanut tulevan kauden pohtimisen, sillä seurajoukkueensa Zenitin kausi käynnistyy 2. lokakuuta. Pikaisen palaverin seurajohdon kanssa päivällä pitänyt Sammelvuo sai käskyn mennä ensin lepäämään ja ajatella hetken jotain muuta kuin lentopalloa.

Sama on edessä myös pelaajilla, sillä Venäjän maajoukkueessa kesän aikana ovat pelanneet niin Ivan Jakolev, Jegor Kljuka, Igor Kobzar kuin Fedor Voronkovkin, kuten myös Ranskan joukkueen passari Antoine Brizard ja yhä EM-kisoissa pelaava Slovenian yleispelaaja Tine Urnaut.

– Fyysisesti joukkue on hyvässä kunnossa, mutta se pieni henkinen tauko, mikä pelaajille voidaan antaa, tarvitaan. Itse en koe, että olisin stressaantunut. Puola oli puolivälierässä niin ylivoimainen, että minulle jäi enemmän hampaankoloon olympiafinaalista kuin siitä, Sammelvuo naurahti.

Lue myös:

Puolan lentopallomiehet mahtinäytöksellä neljän joukkoon – Sammelvuon Venäjälle tyly EM-puolivälierätappio

Sammelvuo toppuutteli Venäjän saamaa EM-kritiikkiä – "Kaikki on joukkueessamme hyvin"

Venäjän lentopallolegenda puhuu avoimesti Tuomas Sammelvuon kohtaamista epäluuloista – suomalaisluotsi ylitti muurin, joka oli monelle kollegalle mahdoton este

Miesten lentopallossa voi olla edessä menestysnotkahdus, jos uusia vastuunkantajia ja resursseja ei löydy – "Kesässä tai kahdessa ei lottovoittoja jaeta"

Joel Banks ei hätkähtänyt suomalaisten juroutta – sinnikäs valmentaja johdatti Suomen ulos karmivasta tappioputkesta ja on nyt porukan kovin saunoja

Suosittelemme