Hyppää sisältöön

Ammattiopiston uusi pieneläinklinikka Kannuksessa tuo helpotusta alueen eläinlääkäripulaan

Suurin osa potilaista on koiria ja kissoja. Klinikan eläinlääkäri on perehtynyt käytöshäiriöiden hoitoon, apua on tarjolla esimerkiksi ääniä pelkääville eläimille.

Eläinlääkäri Tuulia Appleby vastaa pieneläinklinikalla.
Tuulia Appleby osaa auttaa pelkotiloista kärsiviä eläimiä. Kuva: Raila Paavola / Yle
Ari Vihanta

Keski-Pohjanmaan ammattiopistolle Kannukseen on avattu pieneläinklinikka. Se palvelee lemmikkien omistajia, mutta myös ammattiopiston opiskelijoita harjoittelupaikkana. Opistolla alkaa lisäksi ensi keväänä klinikkaeläinhoitajien koulutus.

Klinikan asiakkaista suurin osa on kissoja ja koiria, mutta myös esimerkiksi kanit, marsut ja hamsterit saavat apua vaivoihinsa.

Klinikalla voidaan ottaa verinäytteitä ja röntgenkuvia, hoitaa eläinten hampaita ja tehdä perusleikkauksia.

Kliniikan eläinlääkäri Tuulia Appleby on huomannut heti, kuinka suuri tarve alueella on ollut eläinlääkäripalveluille.

– Kyllähän minulle oli kerrottu aikaisemmin, että olisi tarvetta. Mutta nyt kun olemme parisen viikkoa sitten avanneet, olen silti ollut yllättynyt, kuinka suuri tarve on.

Appleby on jatkokouluttanut itseään eläinten käytöshäiriöiden hoitoon. Hän uskoo, että käytösneuvontaa tarvitsevia potilaita tulee Kannukseen jatkossa ympäri Suomen.

– Yritän auttaa omistajia, jos heillä on ongelmia eläinten kanssa arjessa. Suurin osa on pelko-ongelmia. Eläimet saattavat pelätä esimerkiksi ääniä, autoja tai ihmisiä. Minulle tulevilla potilaille ongelma on usein edennyt jo pitkälle, jolloin peruskoulutuksella ei enää päästä hyvään tulokseen.

Tutkimuspöytä Kannuksen pieneläinklinikalla.
Kannuksessa on hyvä varustus pieneläinklinikaksi, tiloista löytyy esimerkiksi röntgenlaite. Kuva: Raila Paavola / Yle

Suosittelemme sinulle