Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Fiban puheenjohtaja palaa tehtäväänsä, vaikka tutkimusraportti vahvistaa naispelaajien häirinnän hänen kotimaansa liitossa

Hamane Niang johti pitkään Malin koripalloliittoa, jossa tutkimusraportin mukaan häirittiin naiskoripalloilijoita

 Fiban puheenjohtaja Hamane Niang seuraa katsomosta ottelua.
Hamane Niang (keskellä) toimi 1999–2011 Malin koripalloliiton puheenjohtajana. Kuva: imago images/Majerus/ All Over Press
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälisen koripalloliiton Fiban puheenjohtaja Hamane Niang palaa tehtäväänsä, josta hän jättäytyi sivuun kesäkuussa, kun julkisuuteen oli tullut tieto, että hänen aiemmin johtamassaan Malin koripalloliitossa oli tapahtunut naispelaajien seksuaalista häirintää. Fiba julkisti nettisivuillaan tutkijaryhmän raportin, jonka mukaan ei ollut suoraa näyttöä siitä, että Niang olisi tiennyt häirinnästä toimiessaan Malin koripalloliiton puheenjohtajana.

Fiba tiedotti antaneensa toimintakiellot useille malilaisille valmentajille ja kansallisen koripalloliiton toimihenkilöille.

Tutkimusraportin oli laatinut useita urheiluskandaaleja selvittänyt kanadalainen juristi Richard McLaren. 149-sivuisessa selvityksessä todetaan, että naispelaajia on järjestelmällisestä häiritty Malin koripalloilussa, mutta näyttöä ei löytynyt siitä, että Niang olisi tiennyt asiasta.

Tutkimusraportti arvosteli kuitenkin voimakkaasti Malin koripalloliiton toimintaa. Raportin mukaan liitossa on vallinnut pelaajien häirinnän hyväksyvä ilmapiiri, eikä liitto ole ryhtynyt toimiin korjatakseen asian ja suojatakseen nuoria pelaajia.

Niang toimi 1999–2011 Malin koripalloliiton puheenjohtajana ja eteni myös maansa urheiluministeriksi. The New York Times julkaisi kesäkuussa artikkelin, jossa kaksi malilaista naiskoripalloilijaa kertoi Niangin olleen paikalla, kun hänen läheinen ystävänsä, valmentaja Cheick Oumar Sissoko kosketti naispelaajien rintoja ja puhui härskisti ilman että Niang olisi puuttunut asiaan. McLarenin tutkimusraportissa Niang kiisti tämän.

Sissoko on valmentanut Malin naisten maajoukkuetta, ja Fiba asetti hänet kesäkuussa toimintakieltoon. Malin naisten maajoukkuetta 2008 Pekingin olympialaisissa valmentanut ranskalainen Jose Ruiz kertoi huomanneensa, että Malissa naispelaajien häirintä oli suuri ongelma.

McLarenin tutkimusraportin mukaan Sissokoa vastaan kohdistettujen syytösten tueksi ei löytynyt riippumatonta näyttöä, mutta se piti huolestuttavina useiden henkilöiden kuulopuheina kertomia asioita.

Lue myös:

Antti Zitting valittiin ensimmäisenä suomalaisena kansainvälisen koripalloliiton hallitukseen

Suosittelemme sinulle