Hyppää sisältöön

Neuvolapalveluissa otetaan askeleita kohti normaalia – 1,5-vuotias kuopiolaistaapero näkee pian terveydenhoitajansa ensi kertaa ilman maskia

Neuvolakäyntien määrä on palannut koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Koronalla on ollut vaikutusta erityisesti lastenneuvolakäynteihin sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon. Myös puheenaiheena korona on väistynyt vastaanotoilla.

Perhe on neuvolakäynnillä.
Kuopiolaisten Jonne Silvennoisen ja Juuli Mannisen esikoistyttö Seela osallistui reippaasti terveydenhoitaja Virpi Ruotsalaisen tekemälle neuvolan 1,5-vuotiskäynnille. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Anna Ronkainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopiolaisten Juulia Mannisen ja Jonne Silvennoisen esikoinen syntyi viime vuonna sinä päivänä, kun Suomeen julistettiin poikkeusolot. Korona-aika on näkynyt tuoreen perheen elämässä alusta lähtien, mutta neuvolakäynneillä lopulta aika vähän.

– Maskeja on käytetty vastaanotoilla ja alkuun neuvolassa sai olla vain yksi vanhempi mukana. Myös avovastaanotot on Kuopiossa olleet tauolla, luettelee Juulia Manninen.

Vielä 1,5-vuotistarkastuksessa maskeista ei voitu luopua, mutta tämä saattaa olla edessä jo seuraavalla kerralla.

– Maskin käytöstä luovutaan Kuopiossa, kun rajoitukset ja suositukset sen sallivat. Ehkä jo nyt syksyllä, arvelee palveluesimies Margit Lappalainen Kuopion kaupungilta.

Neuvolapalvelut eri puolilla maata ovat palautumassa koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Tältä näyttää, kun katsoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreita tilastoja.

Lapsi leikkii lattialla.
Kuopiolaisperhe kokee, että neuvola on ollut tärkeä tuki esikoisen vauva-aikana. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Käyntejä ei haluta enää perua pienen flunssan takia

Perusterveydenhuollon tarjoamilla neuvolapalveluilla tarkoitetaan muun muassa äitiys- ja lastenneuvoloita sekä perhe- ja ehkäisyneuvoloita.

Äitiysneuvolaa lukuun ottamatta kaikista näistä on nipistetty koronapandemian aikana. Nyt tilanne on muuttumassa.

– Iso kuva piirtää optimistista näkymää siitä, että olemme palaamassa aiempiin uomiin, tiivistää johtava asiantuntija Vesa Jormanainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Jormanainen arvelee, että nykytilanne kuvastaa hyvin sitä, että rokotuskattavuuden kasvun myötä ihmiset pääsevät liikkumaan vapaammin ja fyysisiä kontakteja on enemmän.

– Käyntimäärät kasvavat, kun vastaanotoille uskalletaan mennä ja palveluja on paremmin saatavilla, pohtii Jormanainen.

Myös palveluesimies Margit Lappalainen kertoo, että asiakkaat eivät halua perua enää neuvolakäyntejä pienen flunssan takia.

Äitiysneuvolat priorisoitu tärkeiksi

Se, miten neuvolapalveluja on rajoitettu koronapandemian aikana, vaihtelee alueittain ja kunnittain. Aivan alussa toimintoja supistettiin rajusti.

Esimerkiksi Kuopiossa perheen pienimpien neuvolakäynneistä ei ole tingitty ollenkaan.

– Onhan se tärkeä asia tuoreille vanhemmille, että on päästy säännöllisesti käymään neuvolassa, kiittelee Juulia Manninen.

Äitiysneuvoloiden vastaanotot ovat neuvolapalveluista ainoa, joiden käyntimääriin korona ei merkittävästi ole vaikuttanut. Vesa Jormanainen arvelee tämän johtuvan siitä, että äitiysneuvola on priorisoitu kunnissa erittäin tärkeäksi.

– Äitiysneuvoloista ei myöskään ole terveydenhoitajia tai muuta henkilöstöä siirretty toisiin tehtäviin. Henkilöstöä on siirretty esimerkiksi kouluterveydenhuollosta tartunnan jäljitykseen, rokottamiseen tai näytteenottoon, sanoo Jormanainen.

Myöskään odottavat äidit eivät itse ole käyntejään juuri peruneet.

Palveluesimies Margit Lappalainen Kuopion kaupungilta muistuttaa, että lainsäädäntö on velvoittanut myös korona-aikana tiettyihin raskausajan tarkastuksiin.

– Raskaana olevien käyntirajoitukset olisivat voineet aiheuttaa vakavia seurauksia, Lappalainen toteaa.

Lasta odottavien kohdalla neuvolapalveluissa on kuitenkin ollut vaikutusta siihen, kuka neuvolakäynnille pääsee mukaan. Alkuvaiheessa odottavan puolisolla ei tätä mahdollisuutta ollut.

– Meillä näin tehtiin sieltä viime vuoden keväästä loppukesään, mutta vuosi sitten elokuussa tästä luovuttiin, kertaa palveluesimies Margit Lappalainen.

Palveluesimies käytävällä.
Palveluesimies Margit Lappalainen Kuopion kaupungilta kertoo, että Kuopiossa neuvolapalveluista on koronan takia nipistetty ryhmätarkastuksista ja avovastaanotoista. Molemmat palvelut on vielä tauolla. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Korona ei ole enää puheenaihe neuvolakäynneillä

Koronapandemia on näkynyt lastenneuvolakäyntien määrässä, perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvoloissa ja erityisesti koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Avoneuvolat ja ryhmävastaanotot on monissa kunnissa edelleen koronan vuoksi tauolla. Esimerkiksi Kuopiossa näiden toimintojen käynnistäminen uudelleen on kuitenkin jo näköpiirissä.

– Kahden metrin turvavälit vaikuttavat vielä siihen, että odotusauloihin ei haluta samanaikaisesti paljon asiakkaita, kertoo Margit Lappalainen.

Hän uskoo, että lokakuun puolivälissä nämäkin toiminnot palaavat normaaliin.

Korona oli pandemian alussa suuri puheenaihe vastaanotoilla, mutta tämäkin on muuttunut.

– Viimeisimmillä käyneillä se ei ole puhuttanut enää niin paljon, nauraa Juulia Manninen.

Lue lisää:

Katariina Kautonen synnytti koronaepidemian aikana: "Silloin iski yksinäisyys" – pikkulapsiperheiden riittävä tuki huolestuttaa nyt laajasti

Keskustele aiheesta 23.9.2021 klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle