Hyppää sisältöön

Metsä Group suunnittelee uutta tehdasta, joka loisi 140 työpaikkaa Äänekoskelle – "Kaupungin historian suurimpia uutisia", sanoo kaupunginjohtaja

Kyseessä on noin 200 miljoonan euron investointi, joka työllistäisi rakennusvaiheessa arviolta tuhannen henkilötyövuoden verran. Uudessa tehtaassa valmistettaisiin palkkeja ja puulevyjä havupuuviilusta liimaamalla.

Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen.
Uusi tehdas rakennettaisiin vaiheittain vuosina 2022–2026. Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen näkee sen ennen kaikkea piristysruiskeena kaupungin yrityksille.

Metsä Group suunnittelee uuden tehtaan rakentamista Äänekoskelle, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Kyseessä on noin 200 miljoonan euron investointi.

Tehtaalle syntyisi suoraan noin 140 uutta työpaikkaa, ja rakentamiseen tarvittaisiin arviolta noin 1 000 henkilötyövuotta. Lisäksi uusi tehdas työllistäisi välillisesti parisataa henkilötyövuotta. Tehdas rakennettaisiin vaiheittain vuosina 2022–2026.

– Tällä on merkittävä tulo- ja yhteisöveromerkitys Äänekoskelle, mutta erityisesti sillä on merkitystä paikallisille yrityksille, jotka saavat lisää tuloja ja asiakkaita, sanoo Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen.

Uudessa tehtaassa valmistettaisiin Kerto LVL -tuotteita rakennusteollisuuden asiakkaille pääasiassa Eurooppaan ja Aasiaan. Niiden markkinanäkymä on Metsä Groupin tiedotteen mukaan erinomainen.

– Tämä on valtavan hieno asia Äänekoskelle ja koko Keski-Suomelle. Työllistävä vaikutus ja taloudellinen merkitys ovat erittäin suuria. Keltaiset haalarit, eli eräänlaiset Äänekosken kansallispuvut lisääntyvät katukuvassa, Tuononen sanoo.

Kyseessä on Tuonosen mukaan yksi kaupungin historian suurimmista uutisista.

– Toivottavasti Keski-Suomen tasolla tajutaan käyttä tämä hyväksi niin koulutuksen kuin logistiikankin puolella, hän toteaa.

Uusi tehdas tulisi Metsä Groupin nykyisen tehdasalueen yhteyteen. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Kertopuu valtaa alaa Euroopassa

Metsä Group valmistaa tällä hetkellä kerto LVL -tuotteita Lohjalla ja Punkaharjulla. Äänekosken tehdas nostaisi tuotantoa 50 prosentilla.

– Tämä on kertopuuliiketoiminnassa erittäin merkittävä investointi, sanoo Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä.

Tehtaalla valmistettaisiin puuviilusta tehtyjä palkkeja ja levyrakenteita, joita käytetään pääasiassa rakentamisessa. Ne sopivat seinä-, lattia- ja kattorakenteiksi sekä kantaviksi rakenteiksi. Levyjä käytetään myös verhoilussa.

Kertopuu on Hämälän mukaan vallannut alaa Euroopassa rakennusmateriaalina kasvaneen tarjonnan myötä.

– Puurakentamisen kasvu tukee kysyntää. Lisäksi kertopuu tulee rakentajien piirissä yhä tunnetummaksi. Sitä kautta näemme, että sillä on erittäin hyvä kasvupotentiaali tulevaisuudessa, Hämälä toteaa.

"Parasta metsän kasvun aluetta"

Äänekoski valikoitui uuden tehtaan paikaksi, koska Keski-Suomesta löytyy sopivaa puuta.

Tehtaalle hankittaisiin vuosittain noin 375 000 kuutiota suomalaista tukkia. Hämälän mukaan ainakin 80 prosenttia siitä tulisi 150 kilometrin säteeltä tehtaasta.

– Keski-Suomi on parasta metsän kasvun aluetta, hän sanoo.

Sijainti yhtiön biotuotetehtaan vieressä toisi hyötyjä. Esimerkiksi uudelta tehtaalta yli jäävät puuaineet voitaisiin hyödyntää biotuotetehtaalla sellun valmistuksessa.

Lisäksi Keski-Suomesta löytyy Hämälän mukaan pätevää henkilöstöä.

– Keski-Suomi on teolliseslta perinnöltään vahvaa. Siellä on paljon ihmisiä, joiden peruskoulutus sopii erilaisiin teollisiin prosesseihin. Teolliseen perinteeseen liittyy myös se, että kaupunki haluaa edistää tällaista teollisuutta, Hämälä toteaa.

Lopullinen päätös odottaa kaavan valmistumista

Investointipäätös edellyttää alueen asemakaavoituksen valmistumista.

Metsä Groupin nykyisten tehtaiden eteläpuolelle valmistellaan asemakaavaa noin 150 hehtaarin teollisuusalueelle. Kaavaprosessin arvioidaan kestävän alkuvuoteen 2022. Alue on pääosin Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren omistuksessa.

Kaupunginvaltuuston on tarkoitus päättää kaavan hyväksymisestä joulukuussa, jolloin kaava saisi lainvoiman ensi vuoden alussa.

– Kaava on laadittu huolellisesti, eikä siinä ole juridisesti mitään ongelmaa. Toki Suomessa saattaa valituksia tulla, mutta uskoisin, että tässä tapauksessa ei. Teollisuuden kaavoista ei ole tullut täällä valituksia ennenkään, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.

Tuonosen mukaan Äänekosken kaupungille ei tule tehtaasta erityisiä lisäkustannuksia infrastruktuurin rakentamisesta.

Uusi tehdas lisäisi Ilkka Hämälän mukaan liikennettä tehdasalueella noin kymmenellä prosentilla.

Näkymä Metsä Groupin tehdasalueelle yli Äänejärven.
Metsä Group aikoo kasvattaa panoksiaan Äänekoskella. Uusi tehdas rakennettaisiin vaiheittain vuosina 2022–2026. Katso tästä kaupunginjohtaja Matti Tuonosen tuoreet reaktiot tehdasuutiseen.

Lue lisää:

Metsä Group suunnittelee tuotannon laajentamista Äänekoskella

Suosittelemme sinulle