Hyppää sisältöön

Lotta Purola lähti kirurgiksi Haitiin, mutta päätyikin aivan muihin töihin – kuuntele, mitä on arki kaaoksen keskellä

Suuri maanjäristys jätti Haitissa jälkeensä lähes 2 000 kuolonuhria. Paikalla on yhä kolmekymmentä SPR:n avustustyöntekijää. Oululaisella Lotta Purolalla on aina ollut halu auttaa.

Lotta Purola on tällä hetkellä Les Cayesissa, missä hän majoittuu muiden SPR:n avustustyöntekijöiden kanssa. Kuva: Lotta Purola

Lotta Purolan työpäivä Haitissa alkaa tiukoin turvallisuustoimin. Kaikki kulkeminen paikasta toiseen tapahtuu autokyydillä, niin myös työmatka toiminta-alueelle Les Cayesiin.

Siellä piti sijaita sairaala, jossa Purolan oli tarkoitus päästä tekemään töitä kirurgina. Mutta maanjäristyksen elokuussa kohdanneessa maassa toimiminen tuo yllätyksen toisensa jälkeen.

Kuten sen, että sairaala, jossa Purolan piti työskennellä, ei ole vielä valmis.

– Kirurgin töitä ei ollutkaan tarjolla, ja siksi hoidan nyt henkilöstöhallintoasioita. Nauroin kavereille, että ei tämä ihan sitä ole, mitä piti tulla tekemään, mutta tehdään sitten, mitä tarve on.

Kuuntele, kun Lotta Purola kertoo toimittaja Ville Muikkulalle etähaastattelussa arjestaan – esimerkiksi siitä, miksi hän pitää kaikki tavaransa aina piilossa. Täsmennys 20.9.2021 kello 11.01: Toisin kuin haastattelussa sanotaan, haastateltavan sukunimi on Purola.

Haitissa kuukauden takainen maanjäristys vaati lähes 2 000 kuolonuhria ja jätti kymmenettuhannet kodittomiksi. Järistys oli jatkumoa presidentin salamurhan jäljiltä kriisiä potevalle valtiolle, jossa edellisestä tuhoisasta maanjäristyksestä oli kulunut 11 vuotta.

Oulussa asuva, kajaanilaislähtöinen Purola on yksi Suomen Punaisen Ristin Haitiin lähettämistä suomalaisista, joita on operaatiossa tällä hetkellä 30. Hän tietää, että maassa kuka tahansa voidaan esimerkiksi kaapata milloin tahansa.

– Mihinkään ei ole asiaa yksin. Kun tiedostaa, missä ympäristössä toimii, pärjää kyllä. Kaupungilla on sen näköistä porukkaa liikenteessä, että en halua mennä heille juttelemaan.

Jopa oluesta on puutetta

Purolalla on aina ollut halu auttaa. Kreikan pakolaiskriisinkin hän koki henkilökohtaisesti, kun kutsu maahan kävi.

– Kaikkialla terveydenhuolto ei ole niin hyvissä kantimissa kuin Suomessa. Olen ajatellut, että ehkä minulla olisi jotain annettavaa. Olen myös utelias maailman suhteen ja haluan nähdä erilaista todellisuutta.

Terveydenhuolto oli Haitissa heikoissa kantimissa ennestäänkin, mutta maanjäristyksen jälkeen se on erittäin kuormittunut. Vaikutukset näkyvät etenkin maaseudulla.

– Tällä hetkellä terveydenhuollon vaateeseen ei pystytä vastaamaan. Se näkyy kaikissa pienissä asioissa, kun katsoo ympärilleen.

Tällä hetkellä Suomen punaisen ristin työntekijöitä on pystyttämässä sairaalaa Les Cayesiin. Lotta Purola tulee työskentemään siellä heti, kun se valmistuu. Kuva: Katja Kotkavaara / Suomen Punainen Risti

Haitilaiset ovat Purolan mukaan ystävällisiä, mutta maan tilanne on hyvin epävakaa ja presidentin murha aiheuttaa pääkaupungissa jengien välisiä ammuskeluja. Tyytymättömyys vallitsevaa tilannetta kohtaan näkyy arjessa.

– Maassa on puutetta muun muassa polttoaineesta ja niinkin oleellisesta asiasta kuin olut, Purola sanoo ja naurahtaa.

Hän lähtee kotimatkalle lokakuun kuudentena päivänä. Taakse jää maa, jonka Purola toivoo toipuvan raskaasta historiasta.

– Mutta kuinka kauan menee, että valtio kehittyy toimeentulevaksi – sitä on minua viisaampien tarkoitus miettiä.

Juttua korjattu 18.9.2021 kello 12.20 ja 20.9.2021 kello 11.01: Haastateltavan nimi korjattu. Alaotsikossa puhuttiin aluksi SPR:n vapaaehtoisista avustustyöntekijöistä. Avustustyöntekijät eivät kuitenkaan ole vapaaehtoisia vaan eri alojen ammattilaisia, jotka saavat työstään palkkaa.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Haitissa kuohuu: Syyttäjä epäili pääministeriä presidentin murhasta – pääministeri erotti syyttäjän

Katso, mitä kaikkea kenttäsairaalaan tarvitaan – Tampereella pakataan hätäapua Haitin maanjäristyksen uhreille

SPR lähettää avustustiimin maanjäristyksen runtelemaan Haitiin – espoolaisen Erik Finskasin mukana lähtee radiopuhelimia ja työkaluja

Suosittelemme sinulle