Hyppää sisältöön

"Minkä arvoinen pieni tyttö on", hyväksikäytön uhriksi joutunut Simone Biles kysyi USA:n senaatilta – FBI:ta syytetään skandaalin peittelystä ja vääristelystä

Telinevoimistelija Simone Biles joutui nuorena Yhdysvaltojen voimistelumaajoukkueen lääkärin Larry Nassarin hyväksikäyttämäksi. Nassar käytti vuosikymmeniä seksuaalista väkivaltaa lapsia ja nuoria naisvoimistelijoita kohtaan. Uhreja on ollut yhteensä yli 200.

Simone Biles puhui hyväksikäytöstä Yhdysvaltain senaatissa
Simone Biles puhui hyväksikäytöstä Yhdysvaltain senaatissa
Jenni Harmanen

Voimistelijoita kuultiin tiistaina (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltojen senaatin kuulemisessa hyväksikäyttöskandaalista, joka ravisteli koko urheilumaailmaa. USA:n naisvoimistelijoiden lääkäri Larry Nassar käytti vuosikymmeniä hyväkseen naisia ja tyttöjä. Nassarin tuomio on julistettu jo vuonna 2018, mutta nyt Yhdysvaltojen senaatti on kuullut uhreja ja FBI:n edustajia.

Senaatti tutkii nyt puutteita ja virheitä, joita FBI:n tutkinnasta on tullut ilmi (siirryt toiseen palveluun).

Urheilijat esittivät todisteita FBI:n epäonnistuneesta tutkinnasta vuodelta 2015. Telinevoimistelun supertähti Simone Biles avasi koskettavassa puheenvuorossaan sitä, millaisia jälkiä hyväksikäyttö häneen jätti. Hän puhui myös siitä, miten hyväksikäyttö saattoi jatkua niin kauan ennen kuin kaikki karmeudet tulivat julkisiksi.

– Syytän Larry Nassaria, ja syytän myös koko järjestelmää, joka mahdollisti hänen rikoksensa. USA:n voimisteluliitto, olympia- ja paralympiakomitea tiesivät, että heidän virallinen lääkärinsä käytti minua hyväksi, Biles sanoi senaatille uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tokion olympialaisten yhdeksi puheenaiheeksi nousi urheilijoiden mielenterveys ja henkinen hyvinvointi. Biles oli jo aikaisemmin kertonut omista psyykkisistä vaikeuksistaan.

Biles saavutti telinevoimistelun puomin olympiapronssia, mutta joutui jättämään väliin kilpailuja, koska kärsi liikekammosta eli twisties-ongelmasta, jossa mieli ja keho eivät ole tasapainossa. Biles kuvailikin, kuinka matka Tokioon ja työ olympialaisten eteen on ollut rankka, koska hyväksikäyttöskandaalin varjo on seurannut taakkana mukana.

– Kamalan hyväksikäytön arvet elävät meissä kaikissa, Biles totesi.

Nelinkertainen olympiavoittaja Biles kysyi myös:

– Minkä arvoinen pieni tyttö on?

Simone Biles, McKayla Maroney, Maggie Nichols ja Aly Raisman senaatin kuulemisessa. Kuva: Getty Images

FBI peitteli ja vääristeli

Telinevoimistelijat kertoivat kuulemisessa, kuinka olivat kesällä 2015 tuoneet ilmi FBI:lle Nassarin rikoksia heitä kohtaan. Voimistelija McKayla Maroney kuvaili, miten hän vietti kolme tuntia puhelimessa kertoakseen tutkijoille tarinansa. Maroney oli tuolloin lopulta ainut, jota FBI kuuli.

– FBI ei ainoastaan jättänyt ilmoittamatta hyväksikäytöstäni, vaan, kun he lopulta raportoivat 17 kuukautta myöhemmin asiasta, he esittivät täysin vääriä väitteitä siitä, mitä sanoin, Maroney kertoi.

Heinäkuussa julkaistussa FBI:n tutkimusta koskevassa Yhdysvaltojen oikeusministeriön raporti (siirryt toiseen palveluun)ssa (siirryt toiseen palveluun) selvisi, miten tutkintaa oli tahallaan viivytelty ja asioita peitelty.

– He päättivät valehdella siitä, mitä sanoin, ja suojella seksuaalista ahdistelijaa, sen sijaan, että olisivat suojelleet paitsi minua, myös lukemattomia muita, Maroney totesi.

Nassar on tuomittu vankeuteen yli 175 vuodeksi. Sitä ennen hän sai jatkaa hyväksikäyttöään vuosikymmeniä. Kaikkiaan uhreja on yli 200.

Yhdysvaltain oikeusministeriön tutkimuksesta käy myös ilmi, että Nassar hyväksikäytti seitsemääkymmentä urheilijaa samaan aikaan, jolloin FBI sai ensimmäisen kerran tietää syytöksistä kesällä 2015 sekä syyskuun 2016 välisenä aikana. Tuolloin vyyhti Nassarin ympärillä alkoi purkautua, kun miehen ahdistelemaksi vuosia aiemmin joutunut voimistelija otti yhteyttä laajan reportaasin voimistelijoiden seksuaalisesta ahdistelusta julkaisseeseen Indianapolis Star -lehteen (siirryt toiseen palveluun). Tuolloin myös Nassarin työpaikkana toiminut Michigan State University erotti hänet.

FBI:n johtaja Christopher Wray myönsi senaatin kuulemisessa, että FBI epäonnistui, eikä työntekijöiden toimia tai oikeammin toimettumuutta voi hyväksyä. Wray myös myönsi, että Maroneyn puheita oli vääristelty. FBI:n agentti W Jay Abbot johti alkuperäistä tutkintaa Nassarista, kunnes jäi eläkkeellä vuonna 2018. Häntä vastaan ei ole nostettu syytettä tapauksesta.

USA:n oikeusministeriön ylitarkastaja Michael Horowitz sanoi tiistain kuulemisessa, että Abbot oli antanut vääriä tietoja tutkinnan aikana. Abbot myös rikkoi eturistiriitapolitiikkaa käymällä keskusteluja mahdollisesta työstä Yhdysvaltojen olympiakomiteassa samalla, kun oli mukana Nassarin tutkimuksessa.

Lue myös:

Simone Bilesiin iski monelle kaupan kassalta tuttu ongelma, arvioi suomalaisasiantuntija – tästä syystä supertähti voi pystyä kilpailemaan puomilla

Urheilupsykologi kuvaa Simone Bilesin poikkeuksellista päätöstä rohkeaksi – haavoittuvuutensa paljastavat megatähdet raivaavat tietä muille

Pystyykö mielenterveytensä kanssa painiva supertähti enää kilpailemaan Tokiossa? Simone Bilesin elämää varjostaa rankka lapsuus ja seksuaalinen hyväksikäyttö

Suosittelemme sinulle