Hyppää sisältöön

Haitko tänä syksynä korkeakouluun? Katso Ylen yhteishakukoneesta, kuinka moni kilpailee kanssasi samasta opiskelupaikasta

Viime syksyn yhteishakuun verrattuna hakijoita oli tänä vuonna lähes 4 000 vähemmän. Yksi tämän syksyn hakijoista on Iida Kajula, joka pyrkii tradenomikoulutukseen.

Iida Kajula.
26-vuotias Iida Kajula uskoo, että korkeakouluopinnot mahdollistaisivat parempia etenemismahdollisuuksia hänen urallaan. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Tiina Karppi,
Katja Wallenius
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Korkeakoulujen syksyn yhteishaussa opiskelupaikkaa tavoittelee tänä vuonna runsaat 34 400 hakijaa. Haku päättyi keskiviikkona 15. syyskuuta.

Viime syksyyn verrattuna hakijoita oli lähes 4 000 vähemmän. Opetushallituksen erityisasiantuntijan Merja Väistön mukaan viime syksy olikin hakijamäärissä ennätyksellinen. Vuonna 2019 hakijoita oli vain runsaat 30 000.

Alla olevasta koneesta voit katsoa kaikkien oppilaitosten eri koulutusten hakijamäärät syksyn 2021 yhteishaussa. Syksyn yhteishaussa haetaan keväällä 2022 alkaviin koulutuksiin.

Alemmissa korkeakouluopinnoissa eniten kilpailua syntyy terveys- ja hyvinvointialan koulutuksiin, kun yhtä aloituspaikkaa voivat tavoitella useat kymmenet ensisijaiset hakijat.

Kilpailluin hakukohde tänä syksynä on Metropolia-ammattikorkeakoulun järjestämä maahanmuuttajille suunnattu sairaanhoitajakoulutus. Yhtä aloituspaikkaa koulutuksessa tavoittelee yli 52 ensisijaista hakijaa.

Ylemmissä korkeakoulututkinnoissa kilpailua on selvästi vähemmän kuin alemmissa. Eniten kilpailua on tänä vuonna Vaasan yliopiston sosiaali- ja terveyshallintotieteen koulutukseen, jossa 14,3 ensisijaista hakijaa tavoittelee yhtä paikkaa.

Syksyn yhteishaun ylempien tutkintojen top 10 hakupaikat.
Kuva: Matti Kurkela / Yle
Syksyn yhteishaun alempien tutkintojen top 10 hakupaikat.
Kuva: Matti Kurkela / Yle

Iida Kajula haluaa parantaa uramahdollisuuksiaan

Espoossa asuvan 26-vuotiaan Iida Kajulan ykkösvaihtoehto yhteishaussa oli liiketalouden tradenomikoulutus Hyvinkään Laureassa.

Seuraavat vaihtoehdot olivat niin ikään liiketalouden tradenomikoulutus Leppävaarassa, Tikkurilassa ja Helsingissä.

Aiemmin merkonomiksi opiskellut Kajula kertoo tehneensä jo puolentoista vuoden ajan tradenomin töitä ja toiminut esimerkiksi myymäläpäällikkönä.

– Olen miettinyt jo pidemmän aikaa, että haluaisin päästä pidemmälle ja saada enemmän vastuuta. Minua kiinnostaisivat myyntijohtajan tai aluepäällikön työt.

Kajula on kuitenkin havainnut, että näihin tehtäviin vaaditaan useimmiten korkeakoulututkintoa.

– Nykypäivänä ihmiset ovat entistä kouluttautuneempia. Jos valmistun tradenomiksi, minulla on enemmän mahdollisuuksia edetä urallani.

Iida Kajula.
Pääsykoe jännittää Iida Kajulaa, mutta hän odottaa sitä myös mielenkiinnolla. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Kajula irtisanoutui vastikään myymäläpäällikön työstään, jotta ehtii lukea pääsykokeisiin ja matkustella. Hän käy myös valmennuskurssilla opiskelun tukemiseksi.

Kajula kertoo odottavansa pääsykokeita jännittyneenä, mutta mielenkiinnolla.

– Tämä on ensimmäinen kerta kun haen ammattikorkeakouluun. On kiinnostavaa päästä näkemään, millaiset pääsykokeet ovat.

Jos paikka ammattikorkeakouluun aukeaa, Iida Kajula odottaa kaikista eniten uuden oppimista ja verkostoitumista. Tulevaisuudessa hän toivoo voivansa työskennellä etenkin johtotehtävissä.

– Yksi syy tähän on se, että olen huomannut, että valta-aseman väärinkäyttöä tapahtuu paljon. Se on asia, mihin pitäisi tulla muutos. Itse haluaisin olla reilu esimies.

Iida Kajula.
Iida Kajula tähtää tulevaisuudessa myyntijohtajan tai aluepäällikön tehtäviin. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Juttuun korjattu Iida Kajulan ikä 16.9. klo 15.14. Kajula on 26-vuotias, ei 24-vuotias.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka!

Lue seuraavaksi:

Tie yliopistoon käy entistä useammin maksullisten opintojen kautta – opiskelijajärjestö pelkää, että väylästä tulee varakkaiden ohituskaista

“Odotan, ettei tarvitse koko päivää tuijottaa koneen ruutua. Se on ihanaa!” – yliopisto-opiskelijat iloitsevat koronarajoitusten helpotuttua

Suosittelemme sinulle