Hyppää sisältöön

Lounais-Lapin erämaa esittäytyy uudessa kirjassa: Ylitorniolta löytyy monipuolinen luontohelmi

Teoksessa 14 kirjoittajaa kertoo sanoin ja kuvin elämyksistään Ylitornion luonnossa.

Kirja johdattaa lukijat luonnon helmaan esittelemällä Ylitorniolla sijaitsevan erämaa-alueen. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle

Ylitornion erämaaluonnosta on tällä viikolla julkaistu lappilaisvoimin koottu kuvallinen teos. Ylitorniolaisten Lasse Tuomisen ja Juhani Syväojan toimittama antologia sisältää valokuvia ja 14 kirjoittajan kertomuksia Kemi- ja Tornionjokien välissä, Rovaniemeltä länteen ja lounaaseen sijaitsevasta Ylitornion luontoalueesta.

Kirjassa on kokemuksia esimerkiksi Ylitornion järvikylistä ja Palokkaan-Romppaan alueelta. Teoksen nimi on Lounais-Lapin erämaa, Ikimetsiä, rimpiä, villejä orkideoita ja poropolkuja.

Kirjan tekijät toivovat ihmisten löytävän tämän hiukan yllättävän erämaa-alueen, joka tarjoaa hienoja, monipuolisia maisemia, kertoo teoksen toinen toimittaja Lasse Tuominen. Aluetta esitellään kirjassa myös karttojen avulla.

– Sieltä löytyy erilaisia metsiä, synkkiä korpia, valoisia kankaita, kalliokkoja ja erilaisia soita, mutta myös merkkejä ihmisen toiminnasta. Kasvillisuus on rehevää, ja kuten kirjan nimikin kertoo, alueella on villejä orkideoita eli neidonkenkää ja tikankonttia, joita saa monissa muissa paikoissa turhaan hakea.

Antologian tekijät esittelevät teosta Ylitornion kirjastossa torstaina 16.9. klo 17 alkaen.

Lue myös: Rovaniemi ja Ylitornio ovat valmiita kaavoittamaan Rajapalojen kaivoshankealuetta

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle