Hyppää sisältöön

Tosi-tv-sarjoja moralisoidaan helposti, vaikka tutkijan ja katsojien mukaan niistä voi myös oppia: "Voi toimia peilinä katsojalle"

Tutkijatohtori Pauliina Tuomen mukaan tosi-tv-ohjelmat tuovat parhaimmillaan vertaistukea ja samaistumista katsojille. Formaatista riippuen niistä voi oppia myös ihmissuhdetaitoja, tai ainakin mitä ei kannata tehdä.

Temptation Island Suomi -sarjan esittelytilaisuus Sanomatalossa, Sami Kuronen (oik) haastattelee ohjelmaan osallistunutta paria joista Henrikki säätää nettikameraa kotonaan ja Julia istuu studiossa, 27.1.2021.
Televisio suoltaa tositv-ohjelmia lähes joka kanavalta. Me kysyimme, voiko tositv:stä oppia jotain, ja jos, niin mitä. Video: Toimittaja Juha Kokkala, kuvaaja Miikka Varila.
Anu Leena Koskinen

Ensitreffit alttarilla, Love Island, Remppa tai muutto, Maajussille morsian, Gossip Moms Suomi, Big Brother...

Tosi-tv-ohjelmien tarjonta on taas Suomessa hyvin monipuolinen.

Tampereen yliopiston tutkijatohtori Pauliina Tuomi pitää syksyllä alkavien tosi-tv-ohjelmien kattausta monipuolisena. On kilpailugenreä, perhettä, remontoimista, elämäntapamuutosta ja parisuhteen löytymistä koskevia ohjelmia. Musiikkiohjelmat tuovat korona-aikaan keveyttä.

Ohjelmia yhdistää Tuomen mukaan dramaattisuus.

– Jokaisesta haetaan suuria tunteita ja jonkinlaista reaktioita, reaktio saattaa olla negatiivinen tai positiivinen. Pääasia on saada näkyvyyttä.

Tutkijan mukaan motiiveja katsoa sarjoja on yhtä monta kuin katsojia. Uteliaisuus, tirkistelynhalu ja vahingonilo eivät ole ainoita syitä.

Vertaistuki ja samaistuminen ovat myös syitä katsoa ohjelmia. Tosi-tv-ohjelmista voi parhaimillaan oppia.

Tuomen mukaan tosi tv:tä on nykyään lähes mahdoton niputtaa yhteen, ja osa formaateista operoi katsojien moraali- ja arvomaailman ravistelulla.

– Fiksusti ja eettisesti toteutettuna formaateilla olisi hirveä voima ravistella tabuja ja tuoda esille asioita, Tuomi sanoo.

Usein myös tuotanto perustelee ohjelmaa ihmisten valistamisella. Tapa, jolla ohjelma tehdään, ratkaisee tutkijan mukaan, mitä oppia siitä voi ammentaa. Osa ohjelmista mässäillään kevyeksi viihteeksi, vaikka aineksia voisi olla myös muuhun.

Tunnistaa omia käytösmalleja

Tosi-tv-sarjoja on niin paljon, että kilpailu katseluluvuista on kovaa. Tutkimusta provokatiivisesta mediasta ja televisiotuotannoista tekevän Tuomen mukaan ohjelmilla on selkeä hierarkia. Tutkija kutsuu esimerkiksi paritusohjelma Temptation Islandia Love Islandin härskiksi serkuksi. Maajussille morsian on vielä näitä kesympi.

Leipomisohjelmista voi oppia leipomista, remonttiohjelmista saada ideoita, mutta voi ihmissuhderealitystakin oppia.

– Koska ohjelmissa katsotaan tavallisia ihmisiä, voi olla, että siitä tunnistaa omia käytösmallejaan. Tosi-tv voi toimia peilinä katsojalle ja peilata viihteenmuotona samalla myös nyky-yhteiskuntaa, Tuomi sanoo.

"Tositunteet ratkaisevat"

Katsojat vahvistavat tutkijan havainnot.

Sirpa Pakkanen seuraa Tanssii tähtien kanssa ja Voice of Finland -ohjelmia. Hänestä on kiinnostavaa seurata, kuinka laulua ja tanssia opetetaan.

Pakkasesta on mielenkiintoisinta seurata, miten tarina etenee. Parisuhdesarjoja hän ei seuraa.

– Katsoin yhden jakson, ehkä oppisin jotain, jos katsoisin useampia, hän naurahtaa.

Jasper katsoo tyttöystävän kanssa Love Islandia ja Selviytyjiä. Parisuhdeohjelmiin liittyy pelaamista ja hänen mukaansa niistä voi oppia, ettei pelaaminen kannata.

– Tositunteet ratkaisevat, kuka pääsee jatkoon ja voittaa.

Päivitetty 17.9. Täydennetty Pauliina Tuomen sitaatteja ja tarkennettu hänen tutkimusalaansa.

Suosittelemme sinulle