Hyppää sisältöön

Osa Veitsiluodon tehtailta irtisanottavista on jo löytänyt uuden suunnan – Tero Lehtisalo: Ajattelin, että en aja trukkia koko ikääni

Kemissä sijaitsevilla paperi- ja sellutehtailla työt loppuvat tai ovat jo loppuneet 550 henkilöltä. Työpaikan löytämistä on helpottanut avoimien työpaikkojen runsaus.

Veitsiluodolta irtisanottavat Tero Lehtisalo ja Tia-Maria Korhonen: Osa odottaa jo innoissaan pääsyä pois tehdasympyröistä
Veitsiluodolta irtisanottavat Tero Lehtisalo ja Tia-Maria Korhonen: Osa odottaa jo innoissaan pääsyä pois tehdasympyröistä
Kimmo Hiltula

Tuotanto Stora Enson Veitsiluodon paperi- ja sellutehtailla Kemissä päättyy tämän kuun lopussa.

Noin puolet 550 irtisanotusta on jo löytänyt uuden suunnan elämälleen. Tehtaalla trukkikuskina työskennelleen Tero Lehtisalon arki on jo ehtinyt muuttua.

– Työvelvoite loppui tuossa kuun vaihteessa. Nyt olen voinut keskittyä opiskeluihin, hän kertoo.

Lehtisalolla on takanaan puolitoista vuotta logistiikkainsinöörin opintoja, eli hän ehti aloittaa opintonsa jo hyvissä ajoin ennen Stora Enson päätöstä sulkea Veitsiluodon tehtaat.

– Ajattelin, että tuskin olen loppuelämääni trukkikuskina.

Sen sijaan puoliso Tia-Maria Korhonen työskentelee edelleen Veitsiluodossa.

– Vielä tämä kuukausi paperikone kakkosella ja kolmosella varastohommissa. Sitten sen pitäisi olla siinä, hän kertoo.

Töiden loputtua edessä on työ- tai opiskelupaikan etsintä.

Ammattilaisille kysyntää

Stora Enso ilmoitti Veitsiluodon tehtaiden sulkemisesta kesäkuussa yt-neuvottelujen jälkeen.

Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen kertoo, että irtisanotuista lähes puolet on tällä hetkellä joko eläkkeellä, uudessa työpaikassa tai opiskelemassa. Osa irtisanotuista on siirtynyt työn perässä Stora Enson muille tehtaille Ouluun, Varkauteen, Uimaharjulle ja Imatralle.

Eläköityneiden määrä on hiukan yli 150. Työ- tai opiskelupaikan löytäneitä on runsas sata. Tarkkoja lukuja yhtiö ei pysty kertomaan.

Paksuilla tolpilla tuettu verkkoaita, jonka takaa näkyy Stora Enson Veitsiluodon tehtaan rakennuksia. Sellutehtaan piipuista nousee savua.
Veitsiluodon koneet käyvät, kunnes sellutehdas saadaan ajettua alas. Alasajo vie viikosta kahteen viikkoon. Tarkkaa päivämäärää ei Stora Enson mukaan ole mahdollista kertoa. Tehtaat kuvattiin huhtikuussa. Kuva: Antti Ullakko / Yle

– Onneksi valtaosa on löytänyt töitä Lapista ja erityisesti Kemi–Tornio-alueelta, kertoo Kemin kaupungin elinvoimajohtaja Mervi Nikander.

Työpaikan löytämistä on helpottanut avoimien työpaikkojen runsaus. Esimerkiksi heinäkuussa Kemi–Tornio-alueen viidessä kunnassa etsittiin tekijää runsaaseen tuhanteen työpaikkaan.

– Esimerkiksi sähköpuolen osaajista on pula, sanoo Nikander.

Tiettävästi uusia työpaikkoja on löydetty muun muassa Metsä Fibren rakennustyömaalta, kaivokselta, terästehtaan alihankintayrityksistä ja nostopalveluyrityksestä.

Lue myös: Vaihtuuko Veitsiluodon paperikoneiden jyly serverien huminaan, onko selluhaaveille pohjaa? Moni lakkautettu tehdasalue elpyy, mutta vuosien kuluessa

Tavoitteena tuhat uutta työpaikkaa

Kemi sen naapurikunnat Keminmaa ja Simo ovat äkillisen rakennemuutoksen aluetta, mikä helpottaa rahoituksen saamista erilaisiin hankkeisiin. Alueen kunnilla onkin kunnianhimoisena tavoitteena luoda seuraavan viiden vuoden aikana tuhat uutta työpaikkaa.

Nikanderin mukaan ajatuksena on saada seutukunnalle pari kookkaampaa pk-yritystä, jotka työllistäisivät 250 ihmistä.

– Sen lisäksi tehdasalueelle joka tapauksessa syntyvään yrityspuistoon tarvitaan vähän pienempiä pk-yrityksiä, jotka työllistävät kymmeniä ihmisiä, hän lisää.

Myös olemassa olevia yrityksiä on tarkoitus auttaa kasvamaan ja lisäämään työvoimaa.

Nikanderin mukaan äkillisen rakennemuutoksen rahoitus ja tarjolla oleva työvoima ovat herättäneet muualla toimivien yritysten kiinnostusta sijoittaa toimintaansa Kemiin ja lähiseudulle. Rahoituksen avulla on mahdollista esimerkiksi toteuttaa muuntokoulutusta.

– Tuhannen uuden työpaikan tavoite on kunnianhimoinen, mutta mahdollinen, hän arvioi.

Kuuntele. Näin Tero Lehtisalo ja Tia-Maria Korhonen ajattelivat asioista, kun tehtaan sulkemissuunnitelma tuli julki huhtikuussa:

Lue myös:

Mitä Kemi voi oppia Kouvolasta, joka menetti kaksi tehdasta ja yli tuhat työpaikkaa? – ex-luottamusmies Jari Lindström: "Pahinta on jäädä odottamaan ihmettä"

Kuuntele paperimies Kimmo Hyöppisen, 38, ajatukset tulevaisuudesta, kun Veitsiluodon tehdas suljetaan ja työt lähtevät alta: "Ei pelota"

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 17.9. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle