Hyppää sisältöön

Hallitus haluaa puuttua naisiin kohdistuvaan väkivaltaan – esittää uutta riippumatonta tehtävää

Perheväkivallan osalta raportoijan tehtävät kattaisivat myös esimerkiksi miehiin ja poikiin kohdistuvan väkivallan. Lain on tarkoitus tulla voimaan jo vuoden 2022 alussa.

Väkivaltaiset kädet.
Naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävän perustaminen sisältyy pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmaan. Kuvituskuva. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
STT

Hallitus esittää naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävän perustamista. Raportoija seuraisi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa, kansallisen lainsäädännön toimivuutta ja kansainvälisten velvoitteiden toteutumista.

Tehtävä olisi itsenäinen ja riippumaton. Raportoijana toimisi yhdenvertaisuusvaltuutettu, jolla olisi oikeus saada tietyin edellytyksin myös salassa pidettäviä tietoja.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo naisiin kohdistuvan väkivallan oleva vakava ihmisoikeus- ja tasa-arvo-ongelma Suomessa.

– On tärkeää, että Suomeen perustetaan itsenäinen ja riippumaton tehtävä, joka muun muassa seuraa miten lainsäädäntö ja työ väkivaltaa vastaan toimii. Tavoitteena on, että naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja perheväkivaltaan voitaisiin puuttua tehokkaammin ja uhrien asema parantuisi, Henriksson sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Perheväkivallan osalta raportoijan tehtävät kattaisivat myös esimerkiksi miehiin ja poikiin kohdistuvan väkivallan.

Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2022 alussa. Naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävän perustaminen sisältyy pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmaan.

Lue lisää:

Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan halutaan puuttua lujemmin – Oikeusministeriö: "Merkittävä ongelma Suomessa"

Sadat naiset eivät pääse läpi ruuhkautuneeseen apupuhelimeen – jos rahaa olisi, Naisten Linja avaisi toisen puhelinlinjan väkivallan uhreille

Suosittelemme sinulle