Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Rauman tulevan kauppakeskuksen vuokrasopimuksia tehdään jo – Unesco haluaisi vielä jäädyttää rakennusluvan

Rakennuttaja ei näe edellytyksiä luvan jäädyttämiselle. Se valmistautuu parhaillaan kauppakeskuksen rakentamiseen. Koronapandemia on kuitenkin viivästyttänyt vuokralaisten löytymistä.

Rauman kauppakeskuksen havainnekuva
Havainnekuva Vanhan Rauman kupeeseen suunnitteilla olevasta kauppakeskuksesta. Kuva: Rauman kaupunki
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Unescon moitekirjelmä ei ole vaikuttanut kauppakeskuksen rakentamissuunnitelmiin Raumalla. Neuvottelut vuokralaisten kanssa ovat täydessä vauhdissa ja kun riittävä määrä sopimuksia on allekirjoitettu, aiotaan kauppakeskuksen rakentaminen aloittaa.

Unesco lähetti Suomen valtiolle moitekirjelmän Rauman kauppakeskuksen rakentamissuunnitelmista kesällä. Se toivoi rakennusluvan jäädyttämistä, kunnes kauppakeskuksen vaikutukset maailmanperintökohteisiin kuuluvan Vanhan Rauman alueelle on selvitetty.

Rakennuttajayhtiö Ganal Kehityksen toimitusjohtaja Jari Pölönen ei näe syytä suunnitelmien muuttamiseen.

– Asia on hieman hämmentävä, sillä hankkeellahan vahvistetaan keskustan vetovoimaa ja samalla tuetaan Vanhan Rauman elinkykyä. Meillä on lainvoimainen rakennuslupa emmekä tunne menettelyä, jonka mukaan se voitaisiin jäädyttää. Menemme siis voimassa olevien lupien puitteissa eteenpäin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee parhaillaan vastausta Unescolle yhdessä museoviraston ja Rauman kaupungin kanssa.

Rauman kaupungin kaavoitusjohtaja Juha Eskolin ei halua ottaa vielä kantaa vastauksen sisältöön, sillä keskustelu on vasta aloitettu.

Uudet neuvottelut vuokralaisten kanssa

Kauppakeskuksen rakentamisesta on kiistelty Raumalla vuosia. Rakennusluvan se sai viime vuoden helmikuussa. Rakentaminen viivästyi, kun korona keskeytti neuvottelut vuokralaisten kanssa. Ne aloitettiin uudelleen keväällä.

Markkinatilanne on muuttunut pandemian aikana, joten kiinnostuneiden vuokralaisten joukko on osittain vaihtunut

– Korona on kohdellut tiettyjä toimialoja rankemmin kuin tosia. Keskus tulee olemaan toimialajakaumaltaan erilainen kuin se oli silloin, kun ennen koronaa sitä mietittiin, Jari Pölönen kertoo.

Hän kertoo, että osa sopimuksista on jo allekirjoitusvaiheessa, mutta kauppakeskuksen rakentamispäätös tehdään sitten, kun sopimuksia on kasassa riittävästi.

– Tässä ollaan nyt tulevien vuokralaisten päätöksentekoaikataulun varassa. Suunnitelmien kanssa ei kuitenkaan ole tarkoitus aikailla, joten syksyn aikana olemme toivottavasti viisaampia, Pölönen toteaa.

Hankkeen kokonaisuudesta vastaavat Kiinteistö Oy Tarvontori ja Ganal Kehitys Oy. Kauppakeskuksen rakennuslupa on Kiinteistö Oy Tarvontorin nimissä.

20.9. kello 13.31 juttuun lisätty tieto siitä, kenen nimissä hankkeen rakennuslupa on.

Lue myös:

Tiede- ja kulttuuriministeri pitää Vanhan Rauman kauppakeskusta koskevaa Unescon kirjelmää varoituksena: Pohdittava tarkkaan, mitä tehdään

SK: Unesco haluaa jäädyttää Rauman kauppakeskuksen rakennusluvan toistaiseksi – pitkä moitekirjelmä suunnittelusta

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Suosittelemme