Hyppää sisältöön

SAK:n Eloranta ennustaa arvaamatonta syksyä työmarkkinoille – EK:n Häkämies: "Neuvottelut aina alkuun vaikeita"

Syksyn työmarkkinoille povataan ennätyksellisen myrskyisiä aikoja.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta A-Talkissa.
Mikäli yrityksissä ei solmita työehtosopimusta, niin työehdot määrittyvät lainsäädännöstä. "Vaikkapa lomarahat, jotka aika moni on tottunut saamaan, niin sellaisia ei enää olisi", sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
Päivi Suikkanen

Syksyn palkka- ja työehtoneuvottelut alkavat asetelmasta, jollaista ei työmarkkinapolitiikassa ole aiemmin nähty. Työmarkkinoille povataankin ennätyksellisen myrskyisiä aikoja.

Työntekijäjärjestöissä uumoillaan, että osa työnantajista yrittää eroon erilaisista työntekijöiden eduista ja haluaa murtaa työehtosopimusjärjestelmää.

SAK:n Eloranta: Lomarahoja ei enää olisi

– Meillähän on sopimusrakenteessa isoja muutoksia. Metsäteollisuudessa ei ole enää työnantajaliittoa, eikä sinne solmita valtakunnallista yleissitovaa työehtosopimusta. Jotta alan työntekijät saavat työehtosopimuksen suojan, jokaisen yrityksen pitää tehdä oma työehtosopimuksensa, avaa tilannetta SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Elorannan mukaan esimerkiksi paperiteollisuudessa puhutaan sadoista yrityksistä.

– Ellei alan yrityksissä ei solmita työehtosopimusta, silloin työehdot määrittyvät lainsäädännöstä. Vaikkapa lomarahoja, jotka aika moni on tottunut saamaan, ei enää olisi. Palkkojakaan ei ole lainsäädännössä määritelty. Neuvottelut toimialalla ovat käynnissä, mutta yhtään neuvottelutulosta ei ole.

Työnantajaleiri ei jaa SAK:n näkemystä. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan tavoitteena on lisätä yrityskohtaisuutta, paikallista sopimista.

– Maailma muuttuu, ja parhaiten siihen vastataan lisäämällä paikallista sopimista. Eihän koskaan työmarkkinakierroksen alkuun kukaan ole sanonut, että tulee helppo kierros. Aina sanotaan, että tulee vaikea ja vaativa kierros, Häkämies vastaa.

– Meidän viimeiset kaksi, toimialoittain käytyä liittokierrosta menivät ihan kohtuullisen hyvin. Uskoisin, että näin tapahtuu nytkin. Totta kai pitää uudistua, ja siitä metsäteollisuus on esimerkki – ja teknologiateollisuus.

UPM:n irtiotto sekoittaa kenttää

Työmarkkinakenttää sekoittaa metsäyhtiö UPM, joka haluaa Paperiliiton kanssa yhden työehtosopimuksen sijaan useita työehtosopimuksia liiketoiminta-alueittain.

Taustalla on Metsäteollisuus ry:n päätös irtaantua valtakunnallista työehtosopimuksista ja solmia jatkossa paikallisia sopimuksia.

Teknologiateollisuus, joka myös irtaantui viime keväänä osittain tes-sopimuksista, on sen sijaan puhunut yleissitovuuden jatkumisesta.

Teknologiateollisuus perusti erillisen työnantajayhdistyksen jäsenyrityksilleen, jotka haluavat vastedeskin sopia valtakunnallisesti työehdoista. Vielä ei ole täyttä varmuutta, liittyykö uuteen Teknologiateollisuuden työnantajiin riittävästi yrityksiä kattavuuden saamiseksi.

Talouden ja työmarkkinoiden tilannetta torstaina A-Talkissa arvioivat Jarkko Elorannan ja Jyri Häkämiehen lisäksi Evan ekonomisti Sanna Kurronen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Mika Maliranta.

Katso koko A-Talkin keskustelu Yle Areenasta.

Lue lisää:

TES-kiista hämmentää UPM:n työntekijöitä, jotka voivat vain odottaa: "Ei tämä hirveän hienolta vaikuta"

Teknologiateollisuus irtautui osittain työehtosopimuksista, mutta harva työnantaja hyppää uuteen – järjestö vannoo yhä paikallisen sopimisen nimiin

Budjettiriihi ja työllisyystoimet saivat SAK:n ja EK:n ekonomistit tukkanuottasille – "Ehkä siinä työpaikassa on jotain vikaa"

Suosittelemme sinulle