Hyppää sisältöön

Italiassa vaaditaan koronapassia kaikilta työntekijöiltä  – Ranskassa rokotukset pakollisia terveydenhoidossa

Italia ja Ranska tiukentavat toimia koronan taltuttamiseksi. Italiasta tulee lokakuussa Euroopan ensimmäinen maa, jossa koronapassia vaaditaan kaikilla työpaikoilla. Työn teko ilman passia voi merkitä suuria sakkoja.

Italia on määräämässä koronapassin pakolliseksi työntekijöille. Kuva: STELLA Pictures / Splash News

Italia koettaa saada koronaa taltutettua tiukalla linjalla. Maan hallitus hyväksyi päätöksen, jonka mukaan sekä yksityisen että julkisen sektorin työntekijöillä on oltava koronapassi.

Niin sanottu ”Green Pass” tarkoittaa digitaalista tai paperista todistusta, jonka avulla on voitava osoittaa joko todistus rokotuksesta, negatiivinen testitulos tai hiljattain sairastettu korona.

Säädös tulee voimaan lokakuun puolivälissä.

Uutistoimisto Reutersin näkemän luonnoksen mukaan työntekijä, joka ei esitä koronapassia, voidaan lomauttaa ilman palkkaa. Tätä ei kuitenkaan eroteta.

Uhkana suuri sakko – jopa 1 500 euroa

Määräystä tukee suurten sakkojen uhka. Ilman passia työtä tekevä voi saada sakon, jonka suuruus voi vaihdella 600–1 500 euron välillä.

Italia on Euroopan ainoa maa, joka vaatii koronapassia työhön tulon edellytyksenä. Alun perin matkustamisen helpottamiseksi suunniteltua passijärjestelmää on Italiassa jo sovellettu museoihin, kuntosaleihin ja ravintoloihin pääsemiseksi.

Työnantajat ja Italian useimmat puolueet ovat asettuneet tiukan passijärjestelmän kannalle, jotta maan taloutta ei tarvitsisi enää lamauttaa sulkutoimilla.

Maan ammattiyhdistykset ovat vaatineet, että rokotuksista kieltäytyville työntekijöille tulisi antaa mahdollisuus ilmaisiin testeihin. Toistaiseksi testeille on kaavailtu 15 euron hintakattoa.

Kokonaan ilmaisten testien pelätään kuitenkin vähentävän rokotushalukkuutta.

Roomalaismies sai kolmannen rokoteannoksen torstaina. Kuva: IPA / BACKGRID UK

Rokotukset auttavat Italiassakin

Italian koronahistoria on synkkä. Jo pandemian alussa tartunnat pääsivät valloilleen, ja yli 130 000 tautiin menehtynyttä tekee siitä Ison-Britannian jälkeen Euroopan pahimmin koronasta kärsineen kansakunnan.

Nyt Italian 60 miljoonasta asukkaasta 68 prosenttia on kokonaan rokotettuja, ja 74 prosenttia on saanut ainakin yhden rokotteen. Rokotukset ovat vähentäneet kuolleisuuden murto-osaan entisestä.

Myös sairaalaan päätyminen on käynyt harvinaiseksi. Nyt sairaalassa ja teho-osastoilla hoidetut ovat lähes kaikki niitä, joilla ei ole rokotusta.

Ranskassa rokotuspakko terveysalalla

Ranskassa noin kolme tuhatta terveydenhoidon työntekijää on lomautettu, koska he eivät ole ottaneet pakollista koronarokotusta. Lomautetut eivät saa palkkaa.

Rokotuksen ottamisen määräaika umpeutui keskiviikkona. Useimmat lomautetuista työskentelevät tukitehtävissä, eivät välittämissä terveydenhoidon töissä.

Ranskan terveysministeri Olivier Veran sanoi radiokanava RTL:n lähetyksessä, että lomautettujen määrä on pienempi kuin oli ennakoitu.

Uutistoimisto AP:n mukaan Ranskan 2,7 miljoonasta terveysalan työntekijästä muutama kymmenen on eronnut työstään, kun rokotukset määrättiin pakollisiksi.

Lue lisää:

Tanska luopui viimeisistäkin koronarajoituksista: Kööpenhaminassa järjestetään huomenna 50 000 katsojan loppuunmyyty konsertti

Saksalaisosavaltio: Tiukempia rajoituksia rokottamattomille

Saksassa aikuiset tarvitsevat koronapassin treeneissä – Voisiko se mahdollistaa harrastustilojen laajemman aukiolon myös Suomessa?

Suosittelemme sinulle