Hyppää sisältöön

Taskulaskimen keksinyt Clive Sinclair on kuollut – sairasti syöpää yli vuosikymmenen

Sinclair kehitti ensimmäisen elektronisen taskulaskimen lisäksi muun muassa edullisia kotikäyttöön tarkoitettuja tietokoneita.

Clive Sinclair vuonna 1982 kädessään Sinclair ZX Spectrum -mikrotietokone. Kuva: Peter Jordan / Alamy / All Over Press

Elektronisen taskulaskimen ja varhaisten kotikäyttöön suunnattujen tietokoneiden kehittäjä Clive Sinclair on kuollut. Syöpään torstaina menehtynyt Sinclair oli kuollessaan 81-vuotias.

Brittiläinen Sinclair kehitti suureen suosioon nousseen elektronisen taskulaskimen vuonna 1972. Myös Sinclairin nimeä kantanut edullinen kotitietokone Sinclair ZX80 oli myyntimenestys 1980-luvun alussa.

Keksijän uralle mahtui myös epäonnistumisia, kuten esimerkiksi sähköllä toiminut vuonna 1985 lanseerattu kolmipyörä Sinclair C5. Aikaansa edellä ollut "ympäristöystävällisen matkustamisen tulevaisuudeksi" mainostettu kulkuneuvo ei innostanut ostavaa yleisöä, ja tuotanto lopetettiin vain vajaa vuosi pyörän julkistuksen jälkeen. Myös Sinclairin kehittämä varhainen taskutelevisio floppasi aikanaan pahoin.

Itseoppinut keksijä jatkoi ideoimista loppuun asti

Vuonna 1940 syntynyt Sinclair oli itseoppinut keksijä, joka jätti koulut kesken 17-vuotiaana. Viisi vuotta myöhemmin hän perusti ensimmäisen yrityksensä, joka valmisti muun muassa maailman pienimpiä transistoriradioita.

Sinclair aateloitiin vuonna 1983. Hän jatkoi keksintöjen tekemistä tyttärensä Belinda Sinclairin mukaan loppuun saakka.

– Hän oli kekseliäs ja idearikas, ja hänelle keksintöjen tekeminen oli jännittävä seikkailu, intohimo, tytär totesi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle