Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Turku selvittää satamajunien tulevaisuutta – Historian ja tulevaisuuden museo saattaisi katkaista raiteet jo Linnankatuun, jatkoyhteys robottibusseilla?

Kaupunkiympäristölautakunta saa ensi tiistain käsittelyynsä Historian ja tulevaisuuden museon asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman. Suunnitelmassa todetaan, että kaavalla tutkitaan henkilöliikenneraiteen lyhentämistä Linnankatuun päättyväksi.

Turun Linnanniemen ideakilpailu - Kolme palaa
Turun Linnanniemen alueen tulevaisuuden ideakilpailun voitti Kolme Palaa -niminen ehdotus. Kilpailutyössä junarata halkaisee Linnapuiston keskeltä. Kuva: Turun Linnanniemen ideakilpailu / After Party / havainnekuva
Eino Kossila
Avaa Yle-sovelluksessa

Turussa pohditaan päärautatieasemalta satamaan johtavan raideyhteyden tulevaisuutta. Jo aikaisemmin oli tiedossa, että sataman alueelle suunniteltu historian ja tulevaisuuden museon asemakaava-alueen halkaisee nykyinen sataman raide, joka on esteenä aluetta kehitettäessä.

Turun kaupunkiympäristölautakunnan piti käsitellä asiaa jo kesäkuussa. Silloin lautakunnalle esiteltävässä osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa käytettiin sanamuotoa "asemakaavalla tutkitaan henkilöliikenneraiteen poistamista". Asia kuitenkin vedettiin tuolloin pois lautakunnan esityslistalta.

Suunnitelma palaa lautakunnan käsittelyyn ensi tiistaina, mutta ainakin raiteita koskeva kohta on muuttunut muotoon: "asemakaavalla tutkitaan henkilöliikenneraiteen lyhentämistä Linnankatuun päättyväksi."

Nykyisen junamatkan loppu taitetaan jatkossa robottibussissa?

Junat eivät siis kulkisi nykyistä matkaa satamaan asti, vaan junamatka päättyisi jo aikaisemmin. Satamayhteydelle suunnitelma tarjoaa kuitenkin ratkaisuksi erillisten kuljetusten selvittämistä uudelta juna-asemalta satamaan. Suunnitelmassa mainitaan tästä esimerkkinä robottibussi.

Satama-alueen kehittämistä monimutkaistaa se, että historian ja tulevaisuuden museon asemakaavan lisäksi valmistelussa on myös tulevan yhteisterminaalin asemakaava. Viking Linen matkustajaterminaali siirtyy tulevaisuudessa nykyiseltä paikaltaan pohjoiseen Silja Linen terminaalin yhteyteen.

Ferry terminal Turku -kaavan yhtenä tarkoituksena on tutkia sataman matkustaja- ja rahtiliikenteen liikennejärjestelyjen kehittämistä. Kaksi laajaa kaavakokonaisuutta pallottelevat siis liikennejärjestelyjä keskenään.

Toisaalta juuri terminaalien yhdistäminen mahdollistaa Turun linnan alueen kehittämisen ja historian museon rakentamisen, kun Viking Lineltä vapautuva tila vapautuu muuhun käyttöön.

Lisää aiheesta:

Turun linnan ympäristöä aletaan kehittää Kolmesta palasta – ideakilpailun voitto liettualais-suomalaiselle ryhmälle

Turun sataman yhteisterminaalille valtuuston siunaus – asiasta äänestettiin kolmesti

Suosittelemme