Hyppää sisältöön

Iitin Selkojärvestä nostettiin räjähteitä – vesillä saa taas liikkua normaalisti

Historiatietojen perusteella räjähteet ovat päätyneet Selkojärveen talvella 1944–1945, jolloin Arolan varikko lakkautettiin ja ylimääräisiä räjähteitä hävitettiin.

Raivaaminen suoritetiin ponttoonilautalta. Kuva: Puolustusvoimat

Iitin Selkojärvellä on saatu päätökseen sodanaikaisten räjähteiden raivaus. Järven pohjasta nostettiin tykistökranaatteja ja käsikranaatteja.

Raivaus sujui työtä johtaneen Karjalan prikaatin upseerin mukaan suunnitellusti. Järvestä ei löytynyt räjähteitä, joista ei olisi ollut tietoa ennakkoon.

Selkojärvestä löytyneitä tykistökranaatteja ja käsikranaatteja. Kuva: Puolustusvoimat

Räjähteiden upottaminen järveen oli aikanaan osa normaalia toimintaa. Ylimääräiset räjähteet ajettiin hevosilla Selkojärvelle, jossa kuorma purettiin kasoihin odottamaan jään sulamista ja vajoamista järven pohjaan. Tuohon aikaan upottaminen oli määräysten mukainen, hyväksyttävä hävitystapa.

Nyt järvestä nostetut räjähteet kuljetetaan Ähtäriin hävitettäviksi. Iitin Selkojärvellä saa taas liikkua normaalisti syyskuun 17. päivän jälkeen. Raivaus aloitettiin elokuun alussa.

Puolustusvoimat on viime vuosina toteuttanut raivauksia muun muassa Hollolassa, Hämeenlinnassa ja Kuopiossa. Sotilasräjähteiden raivaaminen on Puolustusvoimien lakisääteinen tehtävä ja osa viranomaisyhteistyötä.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle