Puusta jalostettujen rakennusmateriaalien kysyntä kasvaa reippaasti väestönkasvun, kaupungistumisen, päästövähennystavoitteiden ja kiertotaloustavoitteiden takia. Näin ennustaa analyytikkotalo Afry tuoreessa raportissaan.
Kasvavaan kysyntään uskoo myös Metsä Group, joka suunnittelee isoa investointia Äänekoskelle Keski-Suomeen. Yhtiö kertoi eilen, että aikoo rakentaa paikkakunnalle viilupuutuotteita valmistavan tehtaan.
– Moni yritys haluaa tarttua megatrendiin. Kansainvälinen kilpailu määrittää sen, missä maassa tuotantoedellytykset ovat parhaat tämän tyyppiselle toiminnalle, kommentoi Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindström.
Paino- ja kirjoituspaperin kysyntä laskee
Metsäteollisuuden markkina kasvaa Afryn ennusteen mukaan maailmanlaajuisesti 175 miljardilla eurolla vuoteen 2035 mennessä. Graafisten papereiden kysyntä laskee, mutta kaikkien muiden päätuoteryhmien menekki kasvaa. Analyysin on tilannut Metsäteollisuus ry.
Puutuotteiden kysyntä kasvaa arviolta 75 miljardilla eurolla. Puutuotteet tarkoittavat esimerkiksi sahatavaraa, viilupohjaisia tuotteita, puulevyjä ja puukuitukomposiitteja, joita valmistetaan nykyäänkin Suomessa.
Erityisen hyvät kasvunäkymät ovat raportin mukaan teknisillä puutuotteilla, joita käytetään rakentamisessa. Niitä ovat esimerkiksi ristiinliimattu massiivipuu, OSB-levyt ja kertopuu, jota Äänekoskellakin valmistettaisiin.
Taustalla vaikuttavat Maarit Lindströmin mukaan moninaiset syyt.
Rakentaminen lisääntyy, koska maailman väkiluku kasvaa ja kaupungissa asuvien osuus nousee ennusteen mukaan nykyisestä 56 prosentista 63 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. Puurakentamisen kysyntää lisäävät myös pyrkimykset ilmastonmuutoksen hillintään.
– Rakentamisessa käytettävää betonia ja terästä voidaan korvata edistyksellisillä puutuotteilla ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Rakentamisessa käytettävät puutuotteet ovat pitkäikäisiä ja sitovat hiiltä, Lindström sanoo.
Hän lisää, että myös tarve standartoitujen ja kustannustehokkaiden puuelementtirakentamisen ratkaisuiden kehittämiseen lisääntyy.
Työvoima ja lainsäädäntö vaikuttavat
Kysynnän kasvu houkuttelee rakentamaan uusia tehtaita. Kuinka houkutteleva paikka Suomi on alan yrityksille?
Siihen Lindström ei halua ottaa suoraan kantaa, sillä siihen vaikuttavat useat tuotantotekijät yhdessä. Niitä ovat hänen mukaansa raaka-aineen saatavuus ja logistiikka, energiakustannukset, työvoiman saatavuus, työvoiman hinta ja tekninen osaaminen.
Uusien tehtaiden perustamiseen vaikuttaa myös kasvava ja monimutkaistuva kotimainen ja Euroopan unionin tason lainsäädäntö, Lindström huomauttaa.
– Kun yritys investoi näinkin merkittävästi kuin Metsä Group nyt aikoo tehdä, lähtökohtana on, että uskotaan tulevaisuuteen ja siihen, että Suomessa kannattaa toimia, Lindström kuitenkin toteaa.
"Työllisyysvaikutus pidemmällä tähtäimellä jää nähtäväksi"
Paperin kysyntä vähenee. Suomesta on suljettu viisitoista paperia ja kartonkia tuottavaa tehdasta 2000-luvun puolella, selviää Metsäteollisuus ry:n tiedoista. Viimeisimpänä toiminta loppui Kemissä ja Kaipolassa.
Samaan aikaan Metsä Group on rakentanut Lohjalle ja Punkaharjulle kertopuutehtaat ja suunnittelee kolmatta Äänekoskelle. Stora Enso puolestaan aloitti vastaavien puisten rakennuselementtien valmistamisen Varkaudessa vuonna 2016.
Rakennusmateriaalina käytettävät puutuotteet ovat paperin tapaan korkean jalostusarvon tuotteita. Voisiko niiden teko korvata Suomen paperitehtailta lähteneet työpaikat?
Esimerkiksi Jämsässä UPM:n Kaipolan paperitehtaalla työskenteli 450 ihmistä ja Stora Enson Kemin tehtaalla 530 ihmistä. Äänekosken tuleva kertopuutehdas työllistäisi suoraan 140 ihmistä. Stora Enson Varkauden viilupuutehtaalla työpaikkoja on noin sata.
– Lopetettujen työpaikkojen ja uusien työpaikkojen yhteisvaikutusta työllisten määrään on vielä vaikea arvioida. On huomattava, että uudet työpaikat syntyvät eri tehtävien ympärille kuin lopetetut. Puutuotesektorin työllisyysvaikutus pidemmällä juoksulla jää nähtäväksi, Maarit Lindström sanoo.