Hyppää sisältöön

Apple ja Google taipuivat venäläisviranomaisten alla –Amerikkalaisyhtiöt poistivat aktivisti Aleksi Navalnyiin liittyvän vaalisovelluksen

Yhdysvaltalaiset teknologiajätit Apple ja Google ovat poistaneet oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyiin liittyvän The Smart Voting -sovelluksen. Appi neuvoo äänestämään nykyhallintoa vastustavia ehdokkaita. Navalnyin avustajat luonnehtivat amerikkalaisyhtiöiden päätöstä häpeälliseksi.

Vaaleissa on ehdolla 14 puoluetta. Presidentti Vladimir Putinia tukevalle Yhtenäinen Venäjä-puolueelle ennustetaan voittoa. Pokrovin vankilassa olevaa oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyita kuvaavaa seinämaalausta peitetään Moskovassa.

Venäjä rajoittaa kansalaisten toimintamahdollisuuksia sosiaalisessa mediassa parhaillaan meneillään olevien alue- ja parlamenttivaaleissa aikana.

Presidentti Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -tukipuolueelle ei ole vaaleissa todellisia haastajia, mutta Kreml pelaa silti varman päälle.

Google ja Apple poistivat sovelluskaupoistaan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyita tukevan The Smart Voting-sovelluksen. Sitä ei ollut enää perjantaina saatavilla Venäjällä.

Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto Reuters, Britannian yleisradioyhtiö BBC j (siirryt toiseen palveluun)a the Moscow Times-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Uhkana suuret sakot tai syyte sekaantumisesta vaaleihin

Teknologiajätit taipuivat noudattamaan viestintää valvovan elimen määräystä. Viranomaisten mukaan sovellus on "ekstremistinen".

Määräyksen noudattamatta jättämisen seurauksia voisivat olla suuret sakot tai rikossyytteet laittomasta vaaleihin vaikuttamisesta. Googlen ja Applen Venäjän toimintojen henkilökuntaa on myös uhattu vankeusrangaistuksilla.

Applen lausunnon mukaan Smart Voting -sovellus on Venäjällä laiton. Moskovalainen tuomioistuin sulki sovelluksen hakukoneita ilman ennakkoilmoitusta aiemmin syyskuussa.

Venäjällä on aiemmin suljettu kymmeniä Navalnyita tukevia sivustoja.

Googlen and Applen edustajat tapasivat torstaina parlamentin ylähuoneen edustajia. Tammikuussa vankilaan tuomitun Aleksei Navalnyin tukija, juristi Ivan Ždanov luonnehti toimenpidettä "suureksi virheeksi ja häpeälliseksi poliittiseksi sensuuriksi".

Yhdysvaltalaisyhtiöt ovat myöntäneet sovellusten sulkemisen.

Navalnyin Smart Voting -sovellus kehotti äänestämään nykyhallintoa vastustavia ehdokkaita.

Apple ilmoitti lisäksi sulkeneensa käyttäjän IP-osoitteen salaavan Private Relay -palvelun.

Äänestys ennakoidun laiskaa

Vaalien äänestysprosentin odotettiin jäävän alhaiseksi. Äänestyskopissa oli perjantaina päivällä käynyt enimmillään 15 prosenttia äänioikeutetuista. Äänestys kestää sunnuntaihin. Vaaleissa valitaan 450 jäsentä parlamentin alahuoneeseen eli duumaan ja lisäksi paikallis- ja alueviranomaisia.

Sähköisen äänestyksen alueilla äänestysvilkkaus on Venäjän vaalikomission varajohtajan Nikolai Bulaevin mukaan paikoin 48 prosenttia.

Lue myös:

"Olen syntynyt Putinin kaudella, enkä halua kuolla Putinin kaudella" – Darja Heikinen, 17, ei pelkää haukkua Venäjän johtoa Tiktokissa

Vaalit, jotka eivät ole vaalit – Yle vastaa viiteen kysymykseen Venäjän tämänviikkoisista duuman vaaleista

Suosittelemme sinulle