Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Filosofian ylioppilaskokeessa oli kysymys raiskauksesta – voiko tehtävä olla liian rankka seksuaaliväkivaltaa kokeneelle?

Asiantuntijan mukaan tehtävä voi laukaista traumaattisia muistoja ja pilata keskittymisen. Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan vaikeita aiheita on mukana tarkoituksella.

Opiskelijoita ylioppilaskirjoituksissa Ressun lukiossa Helsingissä maanantaiaamuna 13. syyskuuta 2021.
Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkoivat maanantaina. Opiskelijoita ylioppilaskirjoituksissa Ressun lukiossa Helsingissä maanantaiaamun kokeessa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Syksyn ylioppilaskirjoitusten filosofian kokeessa oli kuluvalla viikolla tehtävä, joka käsitteli seksuaalirikokseen liittyviä moraalisia velvollisuuksia. Tehtävässä kokelaiden tuli katsoa katkelma espanjalaisesta draamasarjasta Toinen katse.

1920-luvun Espanjaan sijoittuvassa katkelmassa nuori mies kertoo veljelleen raiskanneensa naisen. Seuraavana päivänä raiskaajan veli todistaa veljeään vastaan oikeudessa.

Filosofian ylioppilaskokeen yhdessä tehtävässä piti käsitellä raiskausta moraalisten velvoitteiden näkökulmasta. Aineistona oli espanjalainen draamasarja Toinen katse. Videota klikkaamalla voit katsoa, millaisen pätkän kokeeseen osallistuvat näkivät sarjasta.

Tehtävänannossa kehotetaan pohtimaan, mitä moraalisia velvollisuuksia videokatkelmassa esitettyyn tapahtumankulkuun liittyy. Ylen Abitreenien sivuilla voit tutustua kysymykseen ja sen aineistoon. Hyvän vastauksen piirteisiin voi tutustua ylioppilastutkintolautakunnan sivuilla.

Yleen yhteyttä ottanut henkilö huomautti, että tällainen tehtävä voi aiheuttaa trauman aktivoitumisen henkilöillä, jotka ovat kokeneet seksuaalista väkivaltaa. Hänen mielestään tällaista aihetta ei tulisi ylioppilaskokeissa käsitellä eikä ainakaan moraalisten velvollisuuksien näkökulmasta.

Kysyimme näkemystä asiaan asiantuntijalta sekä ylioppilaistutkintolautakunnalta.

Tehtävä voi aktivoida trauman

Kriminologi ja psykologi Sari Somppi huomauttaa, että ihmiset ovat hyvin erilaisia. Somppi on Rikosuhripäivystyksen Länsi-Suomen aluejohtaja ja on työskennellyt pitkään rikoksen uhrien kanssa. Yleispätevää vastausta siihen, miten seksuaalista väkivaltaa kokenut ihminen reagoi tällaiseen kysymykseen, ei voi antaa.

– Tällainen voi aktivoida trauman, mutta täytyy muistaa, että ihmiset ovat hyvin erilaisia. Ainakin on olemassa iso riski, että näin voi käydä, Somppi sanoo.

Somppi huomauttaa, että myös esimerkiksi vanhempien alkoholinkäyttö tai nuorena koettu väkivalta voivat olla niin arkoja aiheita, että niihin liittyvä kysymys voi aktivoida trauman.

– Voimmeko suojella kaikkia ihmisiä? Somppi kysyy.

Seksuaalista väkivaltaa pitää luonnollisesti pystyä käsittelemään lukio-opinnoissa. Ylioppilaskirjoitukset ovat kuitenkin jo lähtökohtaisesti erittäin stressaava tilanne. Pitäisikö näin rankat aiheet sisällyttää opetussuunnitelmaan mutta jättää pois kirjoituksista?

– Itse en uskaltaisi laittaa kokeeseen tällaista kysymystä, kun työskentelen seksuaalista väkivaltaa kokeneiden ihmisten kanssa ja näen, millaisia traumoja seksuaaliväkivalta aiheuttaa, Somppi sanoo.

Hänen mielestään on mahdollista, että tällaisen kysymyksen kohtaaminen voi herpaannuttaa koko keskittymisen kokeeseen. Vaikka kyseiseen kysymykseen ei tarvitse vastata, se tulee väistämättä kokelaan silmille koetilanteessa, halusi hän tai ei.

Seksuaalista väkivaltaa kokeneet nuoret eivät ole marginaaliryhmä.

Esimerkiksi vuoden 2017 kouluterveyskyselyssä lukiolaisista tytöistä yhdeksän ja pojista kolme prosenttia kertoi kokeneensa seksuaalista väkivaltaa kuluneen vuoden aikana. Lisäksi monella voi olla rikosuhrikokemuksia aina varhaislapsuudesta saakka.

Vaikeita aiheita mukana tarkoituksella

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä sanoo, että kyseessä on tarkoituksella valittu vaikea aihe. Hänen mukaansa opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti tehtäviin tulee ottaa mukaan tilanteita, joita voi kohdata myös tosielämässä.

Tehtävänannossa puolestaan on otettava huomioon se, että tehtävä ei ole liian rankka tai traumatisoiva.

– Esimerkki sijoittuu tarkoituksella 1920-luvun Espanjaan, mikä etäännyttää aihetta, Tähkä sanoo.

Tähkän mukaan opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti lukio-opetuksessa on pystyttävä keskustelemaan myös vaikeista tosielämän ongelmista. Hän kuitenkin ymmärtää sen, että omakohtaisesti seksuaaliväkivaltaa kokeneelle tällainen tehtävä voi olla hyvin raskas.

Hänen mukaansa tarvittaessa voidaan myös ottaa huomioon kokelaan yksilökohtainen elämäntilanne, mikäli koe menee pilalle traumaattisen kokemuksen vuoksi.

Aikaisempia ylioppilaskokeita pääset katsomaan ja tekemään osoitteessa yle.fi/abitreenit.

Katso myös Abitreenien suorien yo-koelähetysten aikataulut.

Keskustelu on avoinna 18.9. klo 23 asti.

Suosittelemme