Hyppää sisältöön

Taksiyrittäjälle ehdollista vankeutta törkeistä maksuvälinepetoksista – Savonlinnan kaupunkia laskutettiin virheellisesti kymmenien tuhansien eurojen edestä

Rikoshyöty oli kymmeniä tuhansia euroja ja rikokset tehtiin vuosien 2013-2016 aikana Savonlinnassa. Tekoaikavälillä oli käräjäoikeuden tuomion mukaan tehty perusteetta useita satoja virheellisiä laskutustapahtumia.

Etelä-Savon käräjäoikeuden sisäänkäynnistä kuva.
Kuva: Yleisradio / Juho Liukkonen
Juho Liukkonen

Etelä-Savon käräjäoikeus on antanut yli vuoden ehdolliset vankeusrangaistukset kolmelle henkilölle rikosjutussa, jossa yksityinen taksiyrittäjä ja taksikuljettaja väärinkäytti lukuisten asiakkaiden matkakortteja.

Savonlinnan kaupunki myöntää Tiketti2-matkakortteja asiakkaille vammaispalvelulain tai sosiaalihuoltolain perusteella.

Asianomistajina tapauksessa oli Savonlinnan kaupunki ja Mikkelin Ulataksi Oy. Savonlinnan kaupunki oli maksanut laskutetun summan Mikkelin Ulataksi Oy:lle, joka on hoitanut maksut eteenpäin yrittäjälle.

Taksiyrittäjän lisäksi tuomiot tuli kahdelle muulle henkilölle, jotka olivat töissä yrittäjälle.

Kaikki kolme tapauksessa vastaajana ollutta henkilöä tuomittiin törkeistä maksuvälinepetoksista ehdolliseen vankeuteen. Pisimmän ehdollisen vankausrangaistuksen sai taksiyhtiön enemmistöosakas ja kahden muun henkilön työnantaja. Hänelle langetettiin 1 vuoden ja 8 kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus. Työntekijöille langetettiin reilun vuoden mittaiset vankeusrangaistukset.

Käräjäoikeus katsoi tekojen olevan törkeitä muun muassa siksi, että teoissa oli hyväksikäytetty vanhuksia, vammaisia ja sairaita henkilöitä, joilla ei ollut välttämättä mahdolliisuutta havaita olevansa hyväksikäytön kohteena, ja jotka ovat luottaneet taksiyrittäjän toiminnan ammattimaisuuteen.

Vastaajat itse kiistivät syyllistyneensä törkeisiin maksuvälinepetoksiin, mutta myönsivät perusmuotoisen maksuvälinepetoksen.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia vaan niistä voi valittaa.

Suosittelemme sinulle