Hyppää sisältöön

Strömsö-paidan "äiti" Lee Esselström loi hittineuleesta lasten mallin – näillä viidellä vinkillä aloittelija pääsee alkuun oman kirjoneuleen suunnittelussa

Islantilaisneuleista alkanut viime vuosien kirjoneulehypetys ei osoita laantumisen merkkejä. Päinvastoin - se sai uutta polttoainetta, kun Svenska Ylen lifestyleohjelma Strömsön käsityövastaava Lee Esselström päätti suunnitella Strömsö-neuleen. Huomenna keskiviikkona julkaistaan ohje lasten paitaan.

Suuren suosion saaneiden Strömsö-villapaitojen ohjeet saavat jatkoa - keskiviikkona julkaistaan lasten paitamallit
Kati Latva-Teikari
Avaa Yle-sovelluksessa

Lee Esselströmin suunnittelema Strömsö-neule syntyi kuvauspaikan, Strömsö-huvilan, kuistin puuleikkausten innoittamana. Villapaita esiteltiin ohjeineen ensi kerran tammikussa 2021. Sen jälkeen paitaa on neulottu ympäri Suomen ja myös ulkomailla aina Japania myöten.

Jo ensimmäisten viikkojen aikana ohjetta käytiin katsomassa Ylen verkkosivulla yli puoli miljoonaa kertaa.

Katso ohje täältä: Neulo oma Strömsö-villapaita! Tässä on viimein Strömsön ensimmäinen villapaitamalli, jota on kovasti kaivattu ja kyselty

Sama puuleikkauksia mukaileva kuvio koristaa myös Esselströmin suunnittelemia vuoden 2020 Nenäpäivä-sukkia sekä jo aiemmin syntyneitä lapasia. Ohjeet näihin kaikkiin löytyvät maksutta Ylen verkkosivuilta.

Verkosta on löydettävissä paljon maksuttomia ja maksullisia kirjoneuleohjeita, mutta Lee Esselström innostaa rohkeasti kokeilemaan myös omia ideoita. Hänellä on ensimmäiseen omaan kirjoneulekuvion luomiseen viisi tärkeää vinkkiä:

nainen neuloo sisällä
Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

1. Valitse riittävän pieni työ.

"Suosittelen aloittamaan sukista tai säärystimistä, joissa kuvion voi helposti sijoitaa kohtaan, jossa on pelkkää suoraa, eikä lisäyksiä tai kavennuksia, jotka ovat haastavia paikkoja kuvion suunnittelussa. Sukka syntyy helposti esimerkiksi Strömsön vaihe vaiheelta -videoiden avulla."

2. Tee ensimmäinen sukka- tai säärystinpari yksivärisenä.

"Silloin näet, onko mallin koko sinulle hyvä ohjeen mukaisilla puikoilla ja ohjeeseen valitun langan paksuudella. Omalla käsialalla on myös merkitystä neuleen koossa. Tiukka käsiala vaatii enemmän silmukoita, löysä vähemmän. Säärystimien ohjeen löydät täältä, mutta neulo siis ensin malli yksivärisenä, ja suunnittele sitten oma kuviosi."

3. Kuvion suunnitteluun riittävät idea, ruutupaperi, kynä ja kumi.

"Yksi ruutu vastaa yhtä silmukkaa. Kun olet jo tehnyt ensimmäisen sukka- tai säärystinparin yksivärisenä, näet niistä, kuinka monelle silmukalle kuvio jakautuu, jos haluat sen esimerkiksi kiertävän koko sukanlavan tai säärystimen ympäri."

ohjekirja neuleista
Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

4. Kannattaa aloittaa pienellä kuviolla.

"Aloittelijan on myös helpompi neuloa, kun kuviossa kulkee kerralla yhdellä kierroksella vain kaksi eriväristä lankaa. Värejä toki voi vaihdella taas seuraavalla kierroksella, jos haluaa. Vältä myös pitkiä langanjuoksuja eli älä laita kuvioon liian monta silmukkaa peräkkäin samalla värillä."

5. Jos kuitenkin haluat suunnitella oman kuviosi neulepaitaan, tee se paidan ja hihojen alaosaan.

Yläosa on haastava lisäyksineen ja kavennuksineen. Jos sinulla on lempipaita, joka istuu hyvin, levitä se lattialle ja laita tekeillä oleva neuleesi välillä sen päälle, jolloin näet, mihin kuvio sopisi hyvin, ja missä kohtaa esimerkiksi paitaa kannattaa ruveta leventämään tai kaventamaan.

Internetin neulontasivuistoilta on myös saatavissa kirjoneuleen suunniteluun tarkoitettuja ruudukkopohjia ja neulesuunnitteluohjelmia. Jotkut neulojat ovat käyttäneet malleina jopa hamahelmiä tai taulukkolaskinohjelmia.

lähikuvassa lasten villapaita
Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Supersuositusta Strömsö-villapaidasta julkaistiin myös lastenmallit. Toimittajana Mirva Ekman.

Lue seuraavaksi:

Reetta Pellikka, 28, hurahti neulomiseen, ja nyt hänet tunnetaan somessa helpoista skandineuleistaan – hitaan muodin arvot opetti oma mummo

7 viikossa melkein puoli miljoonaa klikkausta – Strömsö-paidan ohje kiinnostaa jo Islannissa asti

Kun islantilaislankoja tulee kauppaan, ovella on heti jono – Matias Laivamaan käsistä on syntynyt alle vuodessa jo 11 villapaitaa

Perheenäiti neuloi 8 kuukaudessa 24 paitaa – esimerkki ilmiöstä, jota Islannissa ihmetellään: "Suomessa tapahtuu jotain hullua"

Millaisia vinkkejä sinulla on aloittelevalle kirjoneulojalle? Voit osallistua keskusteluun keskiviikkoon 22.9. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle