Hyppää sisältöön

Matti Apunen on huolissaan somen keskustelukulttuurista: "Se uhkaa jo politiikan tekemistä ja suomalaista luottamusyhteiskuntaa"

Matti Apunen on Tampereen yliopiston työelämäprofessori ja Yleisradion hallituksen puheenjohtaja. Hänen mielestään yksi tämän ajan suuria ongelmia on somen aiheuttama keskustelukulttuurin muutos, joka on tehnyt poliittisten kompromissien tekemisestä vaikeaa.

Matti Apunen: "Sosiaalinen media on tehnyt poliittisesta päätöksenteosta vaikeaa"
Velipekka Pekkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Matti Apusen mielestä sosiaalinen media on muuttanut keskustelukulttuuria ja tehnyt poliittisesta päätöksenteosta entistä vaikeampaa. Apunen pohti asiaa Puoli seitsemän -ohjelman vieraana.

Eniten muutos näkyy Apusen mukaan siinä, että koko ajan sosiaalisessa mediassa esillä olevat poliitikot ovat menettämässä kyvyn sopia vaikeista asioista.

– Kyllähän some on tehnyt sen, että kompromissien tekeminen politiikassa on tosi vaikeaa. Niitä kutsutaan lehmänkaupoiksi ikään kuin sinä olisi jotain väärää. Poliitikot ovat koko ajan framilla, yötä päivää sosiaalisessa mediassa. Politiikan perustuote, sopu, jää syntymättä, ja se minua huolestuttaa.

Apusen mukaan pitäisi tunnustaa nykyistä herkemmin päätöksiin liittyvä epävarmuus. Nyt somessa joutuu esiintymään, kuin tietäisi kaiken.

– Kun poliitikko tulee istunnosta, häneltä kysytään samantien kantaa tai hän joutuu kirjoittamaan Twitteriin 30 minuutin sisällä päivityksen, jossa lukitsee kantansa. Jos hän siitä kannasta sitten peruuttaa, kaikki sanovat, että olet takinkääntäjä.

Apunen näkee keskustelukulttuurin muuttumisen niin isona ongelmana, että se uhkaa jo suomalaisen yhteiskunnan yhtä perusarvoa, luottamusta.

– Suomi on aina ollut ylpeä siitä, että se on luottamusyhteiskunta. Jos tämä katoaa, meidän koko systeemi muuttuu. Keskustelukulttuuri näyttää ikävä kyllä menevän siihen suuntaan, että luottamus rapautuu.

Katso tästä Matti Apusen koko haastattelu:

Suosittelemme sinulle