Hyppää sisältöön

Kaikkia suomalaisia koskeva valtava eläkeuudistus kaatui – Sopu kariutui 15 miljardin hyvitysrahaan, jolla oli tarkoitus välttää eläkemaksujen nousu

Jättiläismäinen eläkejärjestelmien yhdistämishanke kaatui erimielisyyteen miljardien "neutralointimaksusta", joka kuntien Kevan olisi pitänyt maksaa yksityisille eläkeyhtiöille. Uudistuksen tavoitteena oli vahvistaa eläkejärjestelmää ja varautua työntekijöiden siirtymiseen kunnista yksityiselle puolelle.

Eläkejärjestelmien yhdistämistä valmistelleen työryhmän puheenjohtaja Heli Backman arvioi Ylelle, että osapuolten näkemykset jäivät kauas toisistaan Kuva: Maria Miklas / STM

Suuri eläkejärjestelmän uudistus tyssäsi erimielisyyteen valtavasta varojen siirto-operaatiosta.

Kuntien eläkevakuutuksia hoitavan Kevan olisi pitänyt siirtää noin 15 miljardin euron hyvistysmaksu yksityisen eläkejärjestelmien yhtiöille, joista suurimmat ovat Ilmarinen, Varma ja Elo.

Yhdistymistä valmistelleen työryhmän puheenjohtajana toiminut Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Heli Backman kertoi illansuussa Ylelle, että osapuolet olivat neuvotteluissa kaukana toisistaan eikä uutta yritystä yhdistymisen toteuttamiseksi ole heti tulossa.

Mahdollisesta uudesta yhdistymisyrityksestä päättää hallitus. Backman toteaa, että eläkeuudistukset edellyttävät erittäin huolellista valmistelua.

– Kuluvalla vaalikaudella jäljellä oleva aikaikkuna on siihen kovin lyhyt.

Yhdistymistä tavoiteltiin eläkejärjestelmän vahvistamiseksi. Samalla olisi varauduttu siihen, että työntekijöitä siirtyy kuntapuolelta yksityisen puolen eläkejärjestelmiin, mikä heikentäisi kuntaeläkkeiden rahoitusta.

20 vuoden maksuaika ei kelvannut

Eläkejärjestelmien yhdistyminen oli tarkoitus toteuttaa siten, että se olisi molempien järjestelmien jäsenille eli kunnille ja yksityisille yrityksille kustannusneutraali.

Kuntasektorilla eläkekulu on suurempi pidempien elinvuosien vuoksi.

– Kuntasektorilla työskentelevät ovat pitkäikäisempiä, koska kuntasektorilla työskentelee enemmän naisia, työryhmän puheenjohtaja Heli Backman sanoo.

Jotta siirtymä olisi ollut kustannusneutraali, Kevan olisi pitänyt maksaa yksityiselle järjestelmälle "neutralontimaksu". Muutoin eläkemaksut olisivat nousseet yksityisellä puolella.

Hyvitysmaksu oli uusimmissa laskelmissa noin 15 miljardia euroa.

Backmanin mukaan 15 miljardin euron taso olisi kelvannut osapuolille, mutta maksuajasta ei päästy yhteisymmärrykseen.

Viimeisenä pöydällä oli 20 vuoden maksuaika, mutta sillä sopua ei syntynyt.

Työryhmässä mukana ollut Kuntatyönantajat KT katsoo, että ainakin Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) vastutus esti yhdistymisen.

– Olisin toivonut EK:lta laajempaa näkemystä ja sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin eläkejärjestelmän kestävyyden parantamiseksi, KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen toteaa KT:n tiedotteessa.

"Eläkemaksut juoksevat kuin ennen"

Työryhmää vetänyt Backman painottaa, että uudistuksen kaatuminen ei uhkaa suomalaista eläkejärjestelmää.

– Uudistuksen kaatumisella ei ole mitään vaikutusta eläkkeensaajiin. Eläkemaksut juoksevat täysin samalla tavalla kuin ennen.

Uudistuksen kanssa oltiin Backmanin mukaan liikkeellä hyvin etupainotteisesti. Lyhyellä aikavälillä ei siis ole näköpiirissä ongelmia, jotka vaikuttaisivat eläkejärjestelmään.

Ajan kuluessa tarve eläkejärjestelmien yhdistämiselle kasvaa erityisesti silloin, jos työntekijöitä siirtyy laajasti kuntasektorilta yksityiselle puolelle.

Työryhmässä ovat olleet edustettuina Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Kuntatyönantajat KT, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK, Akava sekä asiantuntijajäseninä Eläketurvakeskus, Työeläkevakuuttajat TELA ry, Keva, yksityisten alojen työeläkeyhtiöt ja Suomen Kuntaliitto.

Lue lisää

Kevan yhdistäminen yksityiseen eläkejärjestelmään jumahti – arvio tarvittavasta varojen siirrosta on kasvanut 16 miljardiin euroon

Analyysi: Kevan yhdistäminen yksityisten yhtiöiden eläkejärjestelmään uhkaa takkuuntua kiistaan varojen siirrosta – ratkaisua haetaan ensi viikolla

Suomen eläkejärjestelmään on suunnitteilla iso myllerrys: Kuntatyöntekijöiden eläkkeet samaan järjestelmään yksityisten eläkkeiden kanssa

Kevan toimitusjohtajaksi valittu Jaakko Kiander saa johdettavakseen valtavan varojen siirron, jos kuntien ja yritysten eläkejärjestelmät yhdistetään

Suosittelemme sinulle