Hyppää sisältöön

Bensowin säätiön päiväkotiremontin lahjussyytteet kaatuivat käräjillä – oikeuden mukaan säätiön hallituksen olisi pitänyt hoitaa tehtävänsä myös kesälomalla

Oikeus katsoi, ettei näyttöä lahjomisesta saatu. Oikeuden mukaan hallituksen ei olisi pitänyt jättää epäpätevää työntekijää huolehtimaan urakasta, kun muut lomailivat.

Oikeuden mukaan säätiö vaikutti itse omalla toiminnallaan ja ratkaisuillaan siihen, kuinka kalliiksi urakka lopulta tuli sekä siihen, miten se toteutettiin monine puutteineen. Kuva: Yle/ Lukas Rusk

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi perjantaina kahden miehen lahjussyytteet, jotka liittyivät Bensowin lastenkotisäätiön pieleen menneeseen päiväkotiremonttiin Kauniaisissa.

Samalla oikeus katsoi, että kesälomilla ollut säätiön hallitus ei ollut hoitanut lakisääteisiä tehtäviään ja oli siten itse myötävaikuttanut sille mahdollisesti aiheutuneeseen vahinkoon ratkaisevalla tavalla.

Syyttäjän mukaan virolaisen rakennusyhtiön suomalainen omistaja antoi entuudestaan tuntemalleen, säätiön kiinteistövastaavana toimineelle miehelle ainakin 54 000 euroa. Sen takia mies suositteli yhtiötä säätiön hallitukselle, joka valitsi sen kesäkuussa 2014 remontin päätoteuttajaksi ilman asianmukaista etukäteissuunnittelua ja kilpailutusta, syyttäjä sanoi.

Remontissa havaittiin useita virheitä, ja rakennusviranomainen keskeytti työt syksyllä 2014. Toinen yritys vei myöhemmin remontin loppuun.

Kilpailuttaminen jäi ainakin kiireen takia

Asiassa oli riidatonta, että rakennusyhtiön omistajan tililtä oli siirretty 54 000 euroa kiinteistövastaavan tilille useina tilisiirtoina.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa ei saatu näyttöä siitä, että rahat olisivat liittyneet yhtiön saamaan remonttisopimukseen. Sen sijaan käräjäoikeus katsoi, että useat muut seikat vaikuttivat siihen, ettei säätiö kilpailuttanut tai tarkemmin suunnitellut urakkaa.

Säätiö oli voittanut kaupungin kilpailutuksen elokuun 2014 alussa alkavasta päiväkotitoiminnasta kun kesällä paljastui, että sen tiloissa oli mikrobiongelmia. Kiinteistövastaavan tuolloinen esimies kertoi oikeudessa, että kesäloman aikana piti tehdä nopeita päätöksiä ja töiden piti valmistua mahdollisimman pian.

Virolaisyhtiö oli aiemmin tehnyt korjaustöitä kohteessa ja aikataulun takia hallitus hänen mukaansa päätti, ettei urakoitsijaa vaihdeta toiseen.

– Kuten asiassa on edellä todettu, säätiössä oltiin tyytyväisiä yhtiön siihenastiseen työhön, (yhtiön omistaja) oli jo paikan päällä ja tunsi tilanteen, eikä aikaa ollut kilpailuttamiseen. Käräjäoikeudelle ei ole jäänyt varmuutta siitä, että rahat liittyisivät urakkaan, vaan pikemminkin maksut ovat liittyneet (syytettyjen) muihin asioihin, oikeus katsoi.

Tuomio tuli törkeästä veropetoksesta

Oikeuden mukaan säätiö vaikutti itse omalla toiminnallaan ja ratkaisuillaan siihen, kuinka kalliiksi urakka lopulta tuli sekä siihen, miten se toteutettiin monine puutteineen.

Oikeuden mukaan vaikutti siltä, että heinäkuussa, kun säätiön hallituksen jäsenet lomailivat, syytetty työntekijä jätettiin käytännössä yksin huolehtimaan urakan etenemisestä, vaikka se ei kuulunut hänen työtehtäviinsä eikä hänellä ollut siihen koulutusta tai kokemusta.

– Säätiölaki edellyttää, että säätiön hallitus huolehtii myös kesälomien aikana asianmukaisesta varojen käyttämisestä ja toiminnan organisoimisesta, tässä tapauksessa rakennusprojektin etenemisestä ja vastuista, oikeus katsoi.

Vaikka lahjussyytteet hylättiin, kiinteistövastaavana toiminut mies tuomittiin törkeästä veropetoksesta. Käräjäoikeuden mukaan rahoissa oli kyse lahjasta tai muusta tulosta, josta pitää maksaa verot.

Mies oli jo maksanut rahoista yli 24 000 euroa veroja, mutta vasta sen jälkeen, kun Verohallinto oli antanut asiasta päätöksen. Näin ollen hänet tuomittiin törkeästä veropetoksesta puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Lisää aiheesta:

Lahjonnasta Bensowin säätiön remonttijupakassa syytetty mies pimitti miljoonabisnekset verottajalta – sai ehdollista vankeutta

Bensowin lastenkotisäätiön epäonnisten remonttien taustalla lahjusrikos? Syyttäjän mukaan rakennusyhtiö lahjoi työntekijän 54 000 eurolla

Suosittelemme sinulle