Hyppää sisältöön

Kouvolan Pallonlyöjät luottaa pohjalaisiin kultajahdissa – "Saimme taas ulkopelin sellaiseksi, että mestaruutta voi tavoitella"

Manse PP johtaa loppuottelusarjaa voitoin 1–0. Lauantaina pelataan Kouvolassa ja sunnuntaina Tampereella

Matti Saukko, lukkari Janne Kivipelto ja sieppari Arttu Ruuska jahtaavat mestaruutta KPL:ssä. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Sitten Alajärven Ankkurien tuplakullan 1988–89 pesäpalloilun miesten Suomen mestaruus on mennyt Etelä-Pohjanmaalle vain kolmesti Vimpeliin.

Ilman eteläpohjalaisia mestaruutta on silti vaikea voittaa. Se tiedetään parhaillaan kullankaivantaa harrastavissa Manse PP:ssä ja Kouvolan Pallonlyöjissä.

KPL:n numeroilla 2–5 sisäpeliä pyörittää pohjalaispataljoona: Alajärven Matti Saukko, Halsuan Arttu Ruuska, Ilmajoen Matti Latvala ja Alajärven Janne Kivipelto.

– Arttu ei oo aito pohjalaanen. Keskipohjalaiset ovat vähän valjuja, naurahtaa lukkari Kivipelto liioitellulla murteella.

Mansessa pohjalaisia on laskentatavasta riippuen vähintään puoli tusinaa.

Matti Latvalalle loppuottelut KPL:ssä ovat jo viidennet. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Pohjalaisakselin rakentamisen aloitti kultahaavetta yli vuosikymmen sitten rahoittanut seuran puheenjohtaja Aslak Kaikko, joka haki Koskenkorvalta kakkosvahti Latvalan Koplan väreihin jo kesäksi 2009. Latvala, 37, pelaa KPL:ssä viidensiä loppuotteluitaan. Kultaa ei ole löytynyt.

– Saimme taas ulkopelin sellaiseksi, että mestaruutta voi tavoitella. Lisäksi viime syksynä ei ollut sellaista ajatusta, että sisäpelimme kakkoskärjelläkin voisi pelata finaaleissa, kehuu Latvala takana olevaa kouvolalaisnelikkoa.

Kaksi tykkimiestä ja lentosotamiestä

Latvaloilla tiedetään, mitä on jahdata vuosikausia tavoitetta. Latvalan pääsarjaura käynnistyi heinäkuussa 2001. Hänen appensa Jarmo Rönkä jahtasi Kiteellä ja KPL:ssä mitalia 15 kautta (1978–92) saavuttamatta sitä.

– Appiukko käy usein lapsenlapsia katsomassa, mutta pesäpallosta puhumme vain silloin, kun hän nostelee syöttöjä minulle. Kun on oma hovilukkari, ei tarvitse hukata harjoitusaikaa muille syöttelemiseen, Latvala hymähtää.

Latvalan tavoin luokanopettajaksi Kouvolaan kotiutunut Saukko saapui kaupunkiin 2014. Kivipelto ryhtyi Koplan lukkariksi 2017. Ruuska kaapattiin täksi kaudeksi. Ruuskalla, 23, on Vimpelistä kaksi mestaruutta.

– Vedossa pelasin enemmän loukkaantumistapauksissa, vaikka sainkin heittää Sotkamon Hiukassa 2017 kauden viimeisen palon. Kankaanpään kautta kierrettyäni on nyt kolmonen hihassa. Sieppariksi siirryin talvella pelinjohtaja Iiro Haimin heitettyä haasteen, Ruuska toteaa.

Sieppari Arttu Ruuska siirtyi vahvistamaan kouvolalaisjoukkuetta täksi kaudeksi. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

– Vasta viimeisen pelin jälkeen voi arvioida, miten kausi sujui. Vimpelin kaaduttua välierissä olo oli vain, että yksi etappi lisää on takana, kuvailee pankkialan yritysasiakasvastaava Kivipelto, 31.

Kuka pohjalaispataljoonaa komentaa?

–Tässä on kaksi tykkimiestä ja lentosotamiestä, mutta voin ilmoittautua tarvittaessa vänrikiksi, Saukko virnistää.

On helppo uskoa runkosarjassa 43 juoksua tuoneen Saukon, 30, olevan pukukopin äänekkäimpiä miehiä. Saukon 83-prosenttinen (24/29) teho ykköstilanteen lyöjänä pudotuspeleissä on hämmästyttävä.

– Ykköstilannetta olen purkanut vasta kaksi täyttä kesää, mutta kullanhimo on se, jonka takia tätä hommaa tehdään.

Korjausryhmässä omia kasvatteja

Korjausryhmäksi nimetty Koplan sisäpelin kakkoskärki on täysin omia kasvatteja. Etulukija Iiro Nokkala, polttajat Jasperi ja Valtteri Luoma sekä koppari Valtteri Hämäläinen ovat kaikki A-luokan ulkopelaajia.

KPL:n juniorimylly on pyörinyt täysin sylinterein vuosikymmenen. Ratkaisuvälierässä Vetoa vastaan pallopojat ottivat takalaittomista kolme koppia.

Manse PP juhli finaalien avausottelun voittoa. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Manse johtaa loppuottelusarjaa voitoin 1–0. Lauantaina pelataan Kouvolassa ja sunnuntaina Tampereella. Sarjan venyessä kultajahti jatkuu seuraavana viikonloppuna.

Lue myös:

Pesäpallopiirejä kohahduttaneen Manse PP:n merkittävä johtohahmo jättää tehtävänsä – vakuuttaa, että seuran talous on kunnossa

Lyöjävirtuoosi Aleksi Rautiainen päättää peliuransa tähän kauteen

Manse PP voitti ensimmäisen finaalin – Puhtimäki iski ratkaisun supervuorossa

Toni Kohonen saavuttaa hurjan rajapyykin – näin pesäpallolegenda "vääristää" tilastot kouvolalaisten eduksi

Setelinippua heiluttanut Manse PP puhuttaa yhä – KPL:n pelinjohtaja hehkuttaa vastustajaa, mutta luottaa omiinsa: "Ei ole ennenkään budjeteilla voitettu"

Suosittelemme sinulle