Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

CAS pienensi latvialaisen ampumahiihtäjän pannaa – piti Euroopan mestarin virhettä vähäisempänä kuin kansainvälinen liitto

Latvialainen ampumahiihtäjä Andrejs Rastorgujevs on saanut 18 kuukauden kilpailukiellon. Hän oli laiminlyönyt olinpaikkatietojaan.

Andrejs Rastorgujevs kuvassa.
Andrejs Rastorgujevs menettää viime kaudella voittamansa EM-kullan kilpailukieltonsa takia. Kuva: imago images/Oryk HAIST/ All Over Press
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto (IBU) asetti Andrejs Rastorgujevs maaliskuussa väliaikaiseen kilpailukieltoon, sillä latvialainen oli laiminlyönyt 12 kuukauden aikana 3 kertaa olinpaikkatietojaan.

Rastorgujevs valitti kilpailukiellosta urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen (CAS), mutta CAS piti IBUn kilpailukiellon voimassa. Vetoomustuomioistuin vähensi kuitenkin alkuperäisen 24 kuukauden pannan 18 kuukauteen, koska piti virhettä vähäisempänä kuin IBU.

– Olinpaikkatietojärjestelmä on antidopingintoiminnan ydintä ja IBU aikoo pitää huolen siitä, että se pysyy lajissamme. Kaikilla urheilijoilla on velvollisuus päivittää olinpaikkatietonsa ja pitää huolta, ettei testejä jää väliin. Kuten näemme tässä tapauksessa, olinpaikkatietojen laiminlyönti on antidopingsääntöjen rikkomista ja siitä seuraa sanktioita, ampumahiihdon etiikkaa valvovan elimen johtaja Greg McKenna sanoi IBUn nettisivuilla.

Rastorgujevsin kilpailukielto lasketaan alkaneeksi 11. maaliskuuta 2021, jolloin hänen väliaikainen kilpailukieltonsa alkoi. Hänen tuloksensa mitätöidään 1. heinäkuuta 2020 alkaen. 33-vuotias Rastorgujevs voitti tammikuussa EM-kultaa ja sijoittui 30. sijalle maailmancupissa viime kaudella.

Rastorgujevsilla on nyt kolme viikkoa aikaa valittaa tuomiosta.

Lue myös:

Video: Tutti suussa matkaan – miesten pikakisa käynnistyi koomisesti

Suosittelemme