Hyppää sisältöön

USA:ssa yli 10 000 siirtolaista nukkuu sillan alla Meksikon rajan tuntumassa – haitilaisia tullut rajan yli ennätysmäärä

Siirtolaiset ovat pystyttäneet alueelle telttoja ja rakentaneet suojia jättiruo’oista. Osa on pessyt vaatteitaan joessa. Rajalle jumiin jääneet siirtolaiset ovat iso haaste presidentti Joe Bidenille, joka lupaili edeltäjäänsä inhimillisempää maahantulopolitiikkaa.

Tuhannet haitilaissiirtolaiset odottavat pääsyä Yhdysvaltoihin
Tuhannet haitilaissiirtolaiset odottavat pääsyä Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltoja ja Meksikoa yhdistävän rajasillan kupeeseen Del Rion pikkukaupunkiin on kerääntynyt jopa yli 10 000 maiden välisen rajan ylittänyttä siirtolaista.

Viranomaiset molemmin puolin rajaa arvioivat uutistoimisto Reutersille, että valtaosa siirtolaisista on haitilaisia ja että heitä on tulossa lisää.

Del Rioon hätätilan julistanut pormestari Bruno Lozano kertoo, että siirtolaiset ovat leiriytyneet Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartiolaitoksen valvomalle alueelle Del Rion kansainvälisen sillan alle.

Ylikulkusilta kulkee Rio Grande -joen yli Meksikoon.

Siirtolaiset ovat pystyttäneet alueelle telttoja ja rakentaneet suojia jättiruo’oista. Osa on pessyt vaatteitaan joessa.

Meksikon puolella Ciudad Acuñan rajakaupungissa bussiterminaalissa työskentelevät lähteet kertovat Reutersille, että yksinään perjantaina kaupunkiin saapui pari tusinaa bussillista haitilaisia.

Siirtolaisia Meksikon ja Yhdysvaltain Texasin välisellä rajalla Del Riossa. Kuva: Jordan Vonderhaar / AFP

Haitia kurittavat luonnonilmiöt ja poliittinen epävakaus

Karibialla sijaitseva noin 11 miljoonan asukkaan Haiti on läntisen pallonpuoliskon köyhin maa.

Haiti on noussut otsikoihin erilaisten kriisien ja erityisesti luonnonkatastrofien myötä, joista tunnetuin on vuoden 2010 valtaisa maanjäristys.

Nyt elokuussa rutiköyhää maata kurittivat voimakas maanjäristys ja myrsky.

Haiti on myös poliittisesti epävakaa – maan presidentti salamurhattiin kotonaan heinäkuussa hämärissä olosuhteissa.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat haitilaissiirtolaiset kertoivat asuneensa Etelä-Amerikassa, usein Brasiliassa tai Chilessä. He suuntasivat pohjoiseen, koska työpaikat ovat kiven alla ja laillisen oleskelun saanti vaikeaa. Osa kertoi myös nähneensä sosiaalisessa mediassa videoita, joissa heitä kehotettiin hakemaan turvapaikkaa Yhdysvalloista.

Valtava haaste Bidenille

Del Rion siirtolaiskriisi antaa vipuvartta presidentti Joe Bidenin kriitikoille, jotka sanovat Bidenin politiikan kannustaneen siirtolaisia rajalle.

Tammikuussa virkaan astunut demokraattipresidentti on luvannut edeltäjäänsä Donald Trumpia inhimillisempää lähestymistapaa maahanmuuttoon.

Sekä republikaanit että demokraatit ovat penänneet Bidenilta nopeita toimia.

Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalta on heinä- ja elokuussa otettu kiinni ennätysmäärä yli vuosikymmeneen: pelkästään elokuussa yli 195 000 ihmistä.

Uutistoimisto AP:n tietojen mukaan Bidenin hallinto suunnittelee siirtolaisten laajamittaisia karkotuksia. AP:n mukaan ihmisiä on määrä lennättää takaisin Haitille sunnuntaista alkaen.

Lue myös:

Ihmisoikeusjärjestö: Yli 3 000 Yhdysvaltain rajalta käännytettyä siirtolaista joutunut hyväksikäytön uhriksi tänä vuonna

Kamala Harris Väli-Amerikan siirtolaisille: "Älkää tulko Yhdysvaltoihin – teidät käännytetään takaisin"

Yhdysvallat ei ole enää salvadorilaisten nuorten ykköstavoite – Mahdollisuuksia nyt myös kotimaassa, mutta moni lähtee yhä perhesyistä

Suosittelemme sinulle